Paramahansa Yogananda

5

Pe 5 ianuarie 1893, in nordul Indiei, intr-o familie destul de instarita, se nastea Mukunda Lal Ghosh a Gorakhpur (devenit mai apoi Paramahansa Yogananda), intr-o familie cu opt copii, ai caror parinti erau discipoli ai marelui maestru Lahiri Mahasaya, ce i-a initiat pe acestia in practica spirituala Kriya Yoga.

Lahiri Mahasaya avea sa aiba o influenta pregnanta nu doar asupra parintilor sai ci chiar asupra maestrului Yogananda, care inca de la varsta de opt ani a fost binecuvantat cu experienta unei vindecari miraculoase, in momentul in care, bolnav de holera asiatica, considerata boala mortala, a fost indemnat de mama sa sa contempleze o fotografie a lui Lahiri Mahasaya, ce se afla agatata pe peretele de deasupra capului sau. Yogananda, isi aminteste aceasta experienta care a avut rolul de a ii intari credinta, scriind in „Autobiografia unui yoghin”: „Am contemplat fotografia si am vazut cum o lumina orbitoare imi invaluia corpul si intreaga incapere. Greata si alte simptome incontrolabile au disparut dintr-o data; m-am vindecat”.

In urmatorii ani, tanarul Mukunda a intreprins o serie intreaga de calatorii ce si-au adus o contributie importanta la ceea ce avea sa devina in viitorul apropiat, functia tatalui sau, si anume cea de sef al cailor ferate, facilitand deplasarile acestuia si vizitele aduse unor locuri si maestrii spirituali de seama.

Mukunda si-a intalnit, insa, propriul maestru spiritual, pe Swami Sri Yukteswar (la randul sau discipol al lui Lahiri Mahasaya), in perioada studentiei (in anul 1910) si si-a petrecut urmatorii zece ani supunandu-se unui antrenament riguros sub conducerea acestuia. Intalnirea cu propriul sau guru a fost dorita si ceruta cu ardoare de catre Mukunda care se ruga astfel, in mansarda sa, hotarat sa nu inceteze rugaciunea pana ce nu va fi primit un raspuns: „Milostiva Mama a Universului, reveleaza-mi calea prin viziunea Ta, sau printr-un guru trimis de Tine!”. Rugile i-au fost in mod miraculos ascultate si in aceeasi zi, in timp ce traversa impreuna cu un coleg de-al sau bazarul, aparitia gurului avu loc, desprinsa parca dintr-un spatiu magic, dupa cum chiar Yogananda isi aminteste in scrierile sale: „Un barbat cu aspect cristic, imbracat in roba portocalie a swamilor, statea in picioare, nemiscat, in celalalt capat al strazii. Mi s-a parut ca-l cunosc din totdeauna; il sorbeam din ochi, fara sa clipesc.[…] Ochii plini de pace, capul leonin, cu barba ascutita si parul fluturand.”. Acesta a fost momentul in care Maestrul il recunoscu spunandu-i „O fiul meu, vino la mine! […] Te astept de atat de multi ani!”

La terminarea studiilor sale de religie, in anul 1914, depuse juramantul pentru a intra in Ordinul monastic Swami, moment in care numele sau a fost schimbat in Swami Yogananda („Ananda” inseamnand beatitudine, „Yogananda” insemnand, deci, „beatitudine prin intermediul Yoga”). Inainte de a porni spre Occident, si mai precis spre America, acesta a fondat la Ranchi o scoala pentru educarea copiilor care avea ca si caracteristica practica Yoga si practica meditatiei.

Yogananda s-a numarat printre primii mari maestrii ai Indiei care au trait in Occident pentru o perioada foarte mare de timp (mai mult de 30 de ani). Acesta isi incepu misiunea in America, ca si delegat in cadrul Congresului religiilor libere, care s-a tinut in Boston, in anul 1920 si mai apoi, timp de peste 10 ani, acesta traversa America, vorbind aproape zilnic unui public extins in toate marile orase ale continentului.

In anul 1925, Paramahansa Yogananda a stabilit intr-un final, in Los Angeles, organizatia inceputa deja inca din anul 1920, numita Self-Realization Fellowship (SRF), cu scopul de a raspandi in lume stiinta Kriya Yoga (in baza revelatiilor pe care le avusese atat maestrul sau cat si sfantul himalayan Mahavatar Babaji)

Putem spune ca importanta activitatii maestrului Yogananda consta intocmai in aceasta misiune pe care si-a asumat-o si pe care a dus-o la bun sfarsit cu extrema daruire si succes, respectiv aceea de a aduce in Occident si de a raspandi, inafara granitelor Indiei, atat invatatura marilor sai maestrii cat si practica Kriya Yoga. Maestrul ne invata ca practica yoga este complet accesibila tuturor oamenilor indiferent de rasa sau de locul in care acestia isi desfasoara viata. Iata cum, in „Autobiografia unui yoghin”, Yogananda sintetizeaza esenta misiunii sale, relevanta si finalitatea acesteia: „yoga este o metoda de a ameliora turbulenta naturala a gandurilor, care impiedica in mod impartial pe toti oamenii, indiferent de ce natie sunt si in ce loc se afla pe pamant, sa perceapa adevarata lor natura, anume aceea de Spirit. Yoga nu cunoaste vreo bariera intre est si vest, intocmai precum lumina vindecatoare a soarelui, care nu este stanjenita de asemenea limitari, ci se revarsa egal asupra tuturor.” In perioada sederii sale pe teritoriul Americii, Yogananda a tinut o serie de lectii si conferinte in care prezenta preceptele filosofiei Vedice si Hinduse , integrandu-le cu cele ale Crestinismului , in discursurile sale acesta facand de multe ori referire la Isus Hristos, la Sf. Francisc din Assisi precum si la alti sfinti si profeti din Vechiul si Noul testament. In acesti ani a initiat un numar enorm de oameni in practica Kriya Yoga  (se vorbeste de circa 100.000 initiati in cei 32 de ani de sedere in America), mostenirea spirituala a maestrului fiind accesibila si astazi in numeroasele centre SRF instituite in multe tari ale lumii.

Invataturile lui Paramahansa Yogananda sunt prezente atat in cartile sale cat si intr-o serie de materiale si lectii scrise de catre acesta, ce pot fi gasite cadrul SRF. Acestea acopera aproape toate aspectele vietii, de la metode ce ne permit sa ne redescoperim puterea personala si sa atingem o sanatate optima, pana la sugestii despre cum sa inlocuim convingerile si obiceiurile negative cu altele pozitive ce ne aduc crestere spirituala, prosperitate in plan material, apropiindu-ne totodata de Dumnezeu facilitand comuniunea noastra cu Divinitatea. De asemenea contin invataturi despre cum sa dezvoltam puterea mintii, incluzand memoria, intuitia si variate tehnici de meditatie.

Maestrul Yogananda, afirmase de multe ori, pe durata vietii sale ca nu va muri intr-un pat ci in picioare, vorbind despre Dumnezeu si despre India. In anul 1952, profetia sa se implini. Paramahansa fusese invitat sa tina un discurs la banchetul dat in onoarea ambasadorului indian B.R. Sen. Acesta vorbi in mod profund si duios si, concluzionand cu un citat din poezia sa „India mea”, ridica privirea in sus si intra in mahasamadhi, efectuand iesirea constienta din corpul fizic, murind asa cum a trait, indemnand oamenii sa il cunoasca pe Dumnezeu. Cateva saptamani mai tarziu, oficialii cimitirului Forest Lawn trimisera catre SRF o scrisoare legalizata in care afirmau cum ca corpul lui Paramahansa Yogananda nu dadea nici un semn de descompunere, motiv pentru care, corpul Maestrului fu depus intr-o cripta.

Cuvintele si invataturile Maestrului au ramas vii pana in ziua de astazi, actualmente continuand sa faca inconjorul lumii atingand si inflorind numeroase inimi aflate pe Calea cautarii lui Dumnezeu. El ne aminteste in textele sale ca: „Bucuria consta in a te gandi in permanenta la Dumnezeu. Dorinta de Dumnezeu trebuie sa fie constanta. Va veni un timp in care mintea voastra nu va mai divaga, in care nici macar cea mai grea boala ce afecteaza corpul, mintea sau sufletul nu va putea distrage constiinta voastra de la prezenta vie a Divinitatii. Nu este un lucru splendid? Sa traiesti, sa te gandesti si sa il simti pe Dumnezeu in fiecare clipa! Sa ramai in puterea prezentei Sale din care nici moartea nici un alt lucru nu va va putea scoate.”Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
THRIVE – PROSPERA

Thrive e o combinaţie unică din toate punctele de vedere. Poate mai mult decât informaţiile din film, informaţiile de pe...

Închide