Învățăturile lui Gurdjieff despre esență și personalitate

0

Pornind de la articolul Esența este adevărul din om. Personalitatea este minciuna, putem ajunge să înţelegem mai lesne relaţia dintre un bărbat şi o femeie sau, mai exact, de unde derivă neînţelegrile dintre aceştia. Totul se rezumă la esenţa omului, acel ceva care îl defineşte, dar care trăieşte în el în mod pasiv, fără să se facă auzit. Pentru a înţelege mai bine această idee, recurgem la explicații din volumul , lucrarea care conține învățăturile actualizate și sintetitizate ale filosofului greco-armean Georges Ivanovitch Gurdjieff. El este de părere că, dacă oamenii ar putea trăi în esenţa lor, un tip de bărbat ar întâlni, întotdeauna, tipul de femeie care îi corespunde şi nu ar exista niciodată o falsă conjuncţie de tipuri. Însă oamenii trăiesc în personalitatea lor, care are interesele ei proprii, gusturile proprii. Astea nu au nimic comun cu cele ale esenţei.

Personalitatea unui om, acel ceva venit din afară şi nespecific lui, nu iubeşte ceea ce iubeşte esenţa acelei persoane.

Aici începe conflictul între cele două. Esenţa ştie ce vrea, dar nu poate explica. Personalitatea nu vrea s-o înţeleagă şi nu ţine cont de dorinţele ei. Ea le are pe ale sale şi acţionează în felul său. Dar, aici i se termină puterea. După care, într-un fel sau altul, cele două esenţe – cea a bărbatului şi cea a femeii – trebuie să trăiască împreună şi ele se vor urî. În orice caz, esenţa este cea care, în cele din urmă, comandă şi decide“, explică Gurdjieff.

Energia sexuală – dincolo de condamnare, frică și păcatenergia-sexuala

Pentru că raportul dintre bărbat şi femeie nu poate fi separat de activitatea sexuală, ei bine, este interesant punctul de vedere al aceluiaşi filosof legat de acest aspect. „Tot ceea ce fac oamenii este în legătură cu sexul: politica, religia, arta, teatrul, muzica…Ce-i aduce în cafenele, restaurante, la serbările de toate felurile? Sexul. Iată principala sursă a energiei întregii mecanicităţi. Toate tipurile de somn, toate hipnozele decurg de aici“, explică Gurdjieff. Filosoful se referă, evident, la somn ca la acea stare pasivă în care oamenii îşi petrec o treime sau chiar jumătate din viaţa lor, dar şi la cel spiritual, care îi face pe oameni să rămână la nivelul la care s-au născut.

Eliberarea de minciună – o nouă naștere

Atunci când sexul este în mod clar, conştient de el, când nu se ascunde cu pretexte, nu mai este vorba de mecanicitatea despre care aminteam. Dimpotrivă, sexul care există în sine şi nu depinde de nimic altceva, este deja o mare împlinire. Dar, răul zace în această minciună perpetuă faţă de sine. Fiind principala sursă a sclaviei noastre, el este şi principala noastră posibilitate de eliberare. Noua naştere nu depinde mai puţin de energia sexuală decât naşterea fizică şi continuitatea speciei.

Tot ceea ce este în raport cu sexul ar trebui să fie sau agreabil sau indiferent, susţine Gurdjieff, arătând că sentimentele dezagreabile vin din centrii instinctiv şi emoţional.

Şi totuşi, centrul sexual al omului este mai puternic decât alţi centri, el îi guvernează pe toţi ceilalţi.

Singurul lucru care are ascendent asupra lui, în circumstanţe obişnuite, adică atunci când omul nu are nici conştiinţă, nici voinţă, este ceea ce noi numim tampoane. Acestea pot să-l reducă literalmente la zero, împiedicându-i manifestările normale. Totuşi, ele nu-i pot reduce energia, ea subzistă şi trece în alţi centri, prin care se exprimă. Ea se recunoaşte în activitatea centrilor intelectual, emoţional şi motor cu o savoare specială, cu o anumită ardoare şi o vehemenţă pe care nimic nu o cere.“

indragostiti-centri-sexMai exact, când exploatează energia centrului sexual, centrul intelectual combate, este în dispută, critică sau creează noi teorii subiective. La rândul lui, centrul emoţional predică creştinismul, abstinenţa, ascetismul, frica de păcat, infernul, supliciul damnaţilor, focul etern „sau instigă la revoluţii, jefuieşte, arde şi omoară cu aceeaşi energie furată sexului. În ceea ce îl priveşte, centrul motor devine pasionat de sport, bate recorduri, sare peste obstacole, escaladează munţi, luptă, combate.

În toate cazurile în care centrii intelectual, emoţional şi motor utilizează energia sexului, se întâlneşte această vehemenţă caracteristică, semn că aceşti centrii nu pot niciodată să creeze ceva util cu această energie sexuală.

Totul despre mesajele spirituale transmise de filosoful G. I. Gurdjieff afli din lucrarea Învățăturile lui Gurdjieff.

Cartea de fata poate servi drept lucrare de referinta si de baza, pentru un demers catre cunoasterea de sine si a Universului. Intr-adevar, este posibil sa extragem din ea, de exemplu, toate problemele referitoare la un anume subiect si sa il studiem separat. Insa tot atat de bine este posibil sa citim punct cu punct, meditand si aplicand separat, in cotidian. In clipa aceea, vom vedea ca edificiul se ridica piatra cu piatra, si viata noastra interioara se transforma”. (Claude G. Thompson)

O găsești aici:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum ne vindecam de egoism

Un defect, o hibă în modul general de comportare – aşa este descris, în general, egoismul. ”Defectul” de a vrea,...

Închide