Înaintea creștinismului nativii americani recunoșteau cinci genuri de oameni

0

Doar în momentul în care europenii au cucerit America de Nord, populațiile native au adoptat ideea de genuri/sexe. Pentru americanii nativi, nu exista un set de reguli prin care femeile și bărbații trebuiau să fie ca să fie considerați niște membrii ”normali” ai tribului.

De fapt, oamenii care aveau atât acaracteristici feminine cât și masculine erau văzuți ca fiind înzestrați de la natură și de aceea capabili să vadă ambele părți în orice. Potrivit Indian Country Today, toate comunitățile native erau de acord cu următoarele genuri: ”Feminin, Masculin, Femeie două spirite, Bărbat două spirite și Transgenerici (categorie ce include și transexualii, însă nu este limitată la aceștia)”.

“Fiecare trib avea propriile denumiri, însă este nevoie de un termen universal pe care toată populația să îl înțeleagă. Navaho îi numeau pe cei cu două spirite Nádleehí (cel care este transformat), cei din Lakota, Winkté (jumătate bărbat, jumătate femeie), cei din Ojibwe, Niizh Manidoowag (două spirite), iar Cheyenne, Hemaneh (jumătate bărbat, jumătate femeie). Pentru că scopul expresiei ”Două spirite” este menit să fie folosit în mod general, acesta nu înseamnă întotdeauna același lucru ca în limbile native. De exemplu, în limba indienilor Cherokee, nu există un mod de a traduce acest termen, însă aceștia au variante de nume pentru ”femeile care se simt ca bărbații” și vice-versa.

Cultura celor cu”Două spirite” a nativilor americani a fost unul dintre primele lucruri pe care europenii au luptat să distrugă și să acopere. Potrivit unor artiști americani, precum George Catlin, tradiția celor două spirite trebuia eradicată înainte de a intra în cărțile de istorie. Catlin spune că tradiția:

“..trebuie eradicată înainte să fie mai bine înregistrată”.

Totuși, nu numai europenii albi au încercat să ascundă orice urmă de mixtură de gen. Potrivit aceluiași Indian Country Today, ”Călugării catolici spanioli au distrus majoritatea codicelor aztece pentru a eradica tradițiile native și istoria acestora, inclusiv a tradiției celor două spirite”. Efortul creștinilor a făcut ca americanii nativi să se îmbrace și să se comporte în conformitate cu noile lor roluri de gen.

Unul dintre cele mai sărbătorite ”Două spirite” din istorie a fost un luptător Lakota, numit pe bună dreptate Îi găsește și îi omoară. Osh-Tisch s-a născut bărbat și s-a căsătorit cu o femeie, însă se îmbrăca cu haine  iunie femeiești și avea o viață de zi ca o femeie. În data de 17 iunie 1876,  Îi găsește și îi omoară și-a câștigat reputația atunci când a salvat un alt membru al tribului în timpul bătăliei de la Rosebud Creek. Un act de curaj măreț. Dedesubt este o poză a lui Osh-Tisch și a soției sale.

Osh-Tisch (stânga) și soția sa (dreapta)

În cultura nativ americană, valoarea oamenilor era dată de contribuția adusă tribului, mai degrabă decât de masculinitatea sau feminitatea proprie. Părinții nu le dădeau un rol de gen copiilor și chiar și îmbrăcămintea acestora avea tendința de a fi neutră. Nu existau idei sau idealuri legate de modul în care o persoană ar trebui să iubească; era un act natural ce avea loc fără judecată sau ezitare.

Fără un stigmat atașat unui ”Două spirite”, nu existau incidente în interiorul tribului sau izbucniri de violență către aeștia doar pentru că cineva se identifică cu altceva.

“Cei cu două spirite, în trecut, erau venerați, iar familiile din care făceau parte erau considerate norocoase. Indienii credeau că o persoană care poate să vadă lumea prin ochii ambelor genuri era un dar de la Creator”.

Influențele religioase au adus repede prejudicii serioase ”diversității sexuale” și a forțat persoanele androgine care nu cu mult timp înainte aveau alternative, să aibă doar două alegeri posibile. Puteau să trăiască ascuns, cu frica de a fi descoperiți sau puteau să își curme viața. Mulți au ales cea de-a doua opțiune.

Imaginează-ți o lume unde oamenii ar putea trăi liberi, cum i-a făcut natura… fără vătămare… fără persecuție… fără rușine. Imaginează-ți o lume unde suntem cu adevărat liberi.

sursa: http://theindigenousamerican.com/2017/03/12/before-european-christians-forced-gender-roles-native-americans-acknowledged-5-genders/2/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Păstura și adevărul despre polen

Știai că albinele nu mănâncă polenul, de fapt? Când am descoperit că albinele nu îl mănâncă, am fost uimit. Însă...

Închide