Cum se purifică Spiritul în Iudaism prin Mikvah

0

Apa este care care transformă și oferă viața și, de milenii, oamenii au folosit apa pentru a-și purifica coprurile și posesiunile – în mod literal, figurativ și spiritual. Iudaismul are o lungă tradiție de a păstra ritualistica și puritatea spirituală, numită taharah, o tradiție ce izvorăște din instrucțiunile bibliei în legătură cu preoții și sacrificiile.

Pentru că în ziua de azi observarea mitzvot și rugăciunile au înlocuit vechile sacrificii, ai nevoie să fii pur pentru ritual pentru a participa în mod complet. De exemplu, legile evreiești spun că într-o cameră (sau cineva care a atins) în care este o persoană decedată sau un animal mort, sunt impure pentru un ritual. Atunci când oamenii devin impuri (tamay) dintr-un motiv sau altul, pot folosi un ritual cu apă pentru a deveni puri (tahor) din nou. De aceea, evreii își toarnă desori câteva picături de apă pe mâini înainte de a intra în casa unde are loc evenimentul de după înmormântare.

În mod similar, iudaismul tradițional spună că în timpul menstruației femeilor și la șapte zile după încetarea sângerărilor, ele sunt tamay (deci femeile și bărbații nu se ating în această perioadă). Când se termină, femeile se scufundă în mikvah, o baie rituală compusă cel puțin parțial din apă proaspătă (apa de la robinet nu este văzută ca fiind proaspătă). Majoritatea comunităților evreiești au o mikvah ”publică” unde oamenii pot merge, însă orice izvor natural, râu, lac sau ocean este potrivit pentru așa ceva.

Ceremonia mikvah (sau ceremonia de spălat pe mâini înainte de a mânca) nu are rolul de a curăța fizic; participanții trebuie să fie curați din punct de vedere fizic înainte de aceasta. Mikvah are menirea de a oferi o curățare spirituală. Mulți evrei observanți, atât femei și bărbați, vizitează o mikvah în fiecare săptămână, înainte de Sabat. Evreii vizitează în mod tradițional mikvah și înainte de a se căsători.

Multe persoane mai puțin tradiționale văd mikvah cu suspiciune pentru că acest ritual de purificare poate fi interpretat sub forma ”femeile sunt murdare și de neatins” după menstruație. Se crede că taharah are mai mult de-a face cu afirmațiile vieții, iar mikhav este un proces de a fi născut din nou și de a te reconcentra pe creație.

În acest context, mikvh este folosită chiar înainte de ovulația femeii, iar cuplurile se întâlnesc atunci când șansa de a rămâne însărcinată este cea mai mare. Folosința mikvah de către evreii reformiști și reconstrucționiști este în creștere, în mod special înaintea convertirii, a ceremoniilor de nuntă și chiar a unor sărbători. Unele comunități liberale evreiești au explorat folosirea mikvah pentru vindecare psihologică.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Jiddu Krishnamurti – Despre Autoritate

Interesant să abordăm problema libertății interioare vorbind despre autoritate. Jiddu Krishnamurti ne conduce printr-un slalom extrem de bine țintit și...

Închide