Conștientizarea – cheia eliberarării de sub stăpânirea minții

0

Se întâmplă de multe ori să fim într-un loc şi să ne dorim să fim altundeva, să purtăm o conversaţie cu cineva, iar mintea să ne zboare în altă parte, să ne ocupăm mare parte din timp cu planuri şi ţeluri îndepărtate, să mergem, pur şi simplu, pe stradă şi să nu observăm nimic în jurul nostru. Să trăim, aşadar, cu ochii închişi, fără a fi conştienţi de ce trăim, prizonieri ai minţii noastre care ne ţine, non-stop, de vorbă. Este posibil să trăim altfel? Mai prezenți și mai plini de energia prezentului? Da. Cheia este conștientizarea.

Ce înseamnă să fii cu adevărat conștient?

Conştientizarea este o veche practică budistă care are ca scop trezirea conştiinţei şi trăirea vieţii în armonie cu tine însuţi şi cu lumea exterioară. Însuşi cuvântul Buddha înseamnă „cel care s-a trezit, ajungând să îşi cunoască adevărata natură interioară”. De fapt, capacitatea de a fi conştient este considerată însăşi temelia meditaţiei budiste.

Să fii conştient înseamnă, înainte de toate, să apreciezi cu adevărat fiecare moment pe care îl trăieşti şi să fii în contact permanent cu realitatea. Nu te pierde în gânduri! Uşor de zis, greu de făcut însă. Asta deoarece, tot din perspectivă budistă, starea de veghe obişnuită apare ca fiind extrem de limitată, semănând din multe puncte de vedere mai degrabă cu un vis decât cu o stare de luciditate. Dacă te laşi pradă spectacolului minţii tale, gândurilor şi dialogurilor care se desfăşoară în ea, clipa care ţi se dă moare, fără ca tu să-ţi aminteşti de ea.

Focalizează-ți atenția asupra momentului prezent

ochi-atentieMeditaţia este, aşadar, practica străveche care ne ajută să ne trezim din această somnolenţă caracterizată de automatisme şi inconştienţă.

Înainte de toate, meditaţia înseamnă să îţi focalizezi atenţia asupra momentului prezent, în mod deliberat şi fără a-l judeca în mod critic. Acest tip de atenţie conduce, treptat, la o mai mare luciditate, la o claritate a perspectivei şi la acceptarea realităţii prezente.

În schimb, dacă nu suntem în intregime prezenţi în majoritatea acestor momente, riscăm nu numai să ratăm aspectele cele mai importante ale vieţii noastre, ci şi apariţia altor probleme, cauzate de comportamentul nostru automat. Aceste probleme vor tinde să se acumuleze în timp, putând conduce în cele din urmă la ruperea totală de realitate.

În mod tradiţional, religia a fost dintotdeauna domeniul unor asemenea introspecţii cu caracter spiritual, dar a fi conştient nu are aproape nimic de-a face cu religia, decât dacă înţelegem acest concept în sensul său cel mai profund, acela de cale prin care omul încearcă să descopere misterul cel mai profund al vieţii, inclusiv interrelaţia sa vitală cu tot ceea ce există.
Îmi place să mă gândesc la meditaţie ca la o artă a vieţii trăite în mod conştient. Nimeni nu trebuie să fie budist sau yoghin pentru aceasta“
, arată Jon Kabat-Zinn, în lucrarea

Atenția – secretul trezirii interioare

minte-meditatieMintea noastră gândeşte în permanenţă. Fluxul continuu de gânduri care emană din mintea noastră nu ne permite acele momente de respiro absolut necesare contemplării şi introspecţiei.

Meditaţia este procesul care ne permite să învăţăm cum putem ieşi de sub influenţa acestui torent, cum ne putem aşeza pe malul său, ascultându-l şi privindu-l, pentru a-i folosi apoi energia astfel încât să fim ghidaţi, şi nu terorizaţi de el. Acest proces necesită foarte multă energie, practica meditaţiei fiind, de fapt, efortul de a dezvolta în mod conştient capacitatea noastră de a fi în momentul prezent.

Cum putem corecta o situaţie neplacută care se manifestă în întregime sub nivelul conştientului? Fiind cu tine însuţi, observându-te în viaţa de zi cu zi, cu o atenţie maximă şi cu intenţia de a o înţelege, nu de a o judeca, acceptând total ceea ce apare, indiferent ce turnură ia aceasta. În acest fel, vei încuraja ieşirea la suprafaţa conştiinţei a impulsurilor ascunse în straturile ei adânci, îmbogăţindu-ţi, astfel, viaţa şi conştiinţa cu energiile lor captive.

Aceasta este marea operă a conştientizării; ea înlătură obstacolele şi eliberează energiile prin înţelegerea naturii vieţii şi a minţii. Inteligenţa este poarta către libertate, iar atenţia vigilentă este mama inteligenţei.

Creative Commons License
Conștientizarea – cheia eliberarării de sub stăpânirea minții by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cei zece pași ai iluminării

Extras din cartea: Secret Tactics: Lessons from the Great Masters of Martial Arts, (Tactici secrete: Lectii de la Marii maestrii...

Închide