Cele trei etape ale evolutiei constientei

0

Pe drumul dezvoltării noastre spirituale, conștiința se lărgește, gândurile se clarifică, sentimentele se domolesc. Senzațiile corporale se modifică. Avem impresia că devenim mai substanțiali și mai ușori totodată, mai vibranți, mai puternici, simțim că suntem parte integrantă a vieții și a universului. Finii cunoscători ai fenomenului ne explică: pur și simplu, frecvența vibrațiilor crește în noi.
– cele originare în Orient, mai ales (India, Tibet, Japonia, China) -, intens popularizate în ultimele decenii, descriu unele din aceste stări ca pe etape ale dezvoltării spirituale: trezire, stăpânire, ascensiune etc. Dar nu există o definiție absolut valabilă pentru fiecare dintre acești termeni, ea variază de la un autor la altul.
Pe de altă parte, nu trebuie să ne reprezentăm procesul dezvoltării spirituale ca pe un drum unic și linear. De exemplu, putem progresa în domeniul emoțiilor și în cel al conștiinței în mod egal sau inegal. Putem înregistra un avans semnificativ sub un anumit aspect și să batem pasul pe loc în alt aspect. Deci termenii la care ne referim nu pot fi clasificați în ordine crescătoare. Trebuie observați în dinamica lor aleatorie, dar ca repere de maxim interes.

Prima etapă: STAREA DE TREZIRE

Trezirea echivalează cu a trăi realitatea fiecărei clipe așa cum se prezintă ea pe drumul nostru, fără a simți nevoia de a o evita, a o combate, a-i opune rezistență sau a schimba ceva la ea. Înseamnă să trăim acceptând total propria realitate.
Trezirea este trecerea de la ego la esență. Un eveniment neurobiologic accesibil prin practici spirituale și care își anunță prezența prin faptul că… nu mai încerci să atingi starea de trezire. Nu mai încerci să devii cineva, ceva, cumva; doar trăieși plenar ceea ce ești.
Trezirea nu presupune să încerci să modifici conținutul mentalului sau să te debarasezi de el. Deconectarea de mental semnifică doar că recunoști mentalul drept ceea ce este. Mentalul pierde, de acum, puterea de a lua decizii în locul tău. Nu este vorba despre depersonalizare sau despre pierderea capacității de a raționa, ci despre ceea ce buddiștii numesc ”deplina conștiență”, conștientizarea realității așa cum este ea.
O persoană care a intrat în starea de trezire poate comite, în continuare, erori, se poate lovi de necazuri, poate avea dificultăți în relațiile cu ceilalți, se poate simți constrânsă de limite sau poate avea, în continuare, un caracter urât, dar nu va mai fi identificată cu toate aceste fațete ale existenței sale. Nu ni se cere, așadar, din clipa în care am trecut pragul spre starea de trezire, să emanăm nonstop o aură splendidă sau o bunădispoziție contagioasă.
Primul lucru care se petrece, în procesul de trezire, este deschiderea inimii. Pentru prima dată, descoperim adevărata compasiune, adevărata dragoste pentru ființele umane. Pe măsură ce se aprofundează procesul, sentimentul separării dispare. Foarte rar se întâmplă ca trezirea totală să se producă dintr-o dată, într-o manieră radicală. Vorbim, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, despre etape ale trezirii. Trezirea, în sine, este capacitatea de a trăi realitatea așa cum este.
Intrând în această stare de uniune totală, descoperim bucuria. Atâta timp cât eul există, el experimentează plăcerea, nu bucuria. Când lucrurile se petrec așa cum dorim, simțim plăcere; când nu corespund dorințelor tale, simțim tristețe. Cu totul altceva este bucuria pură de a fi, resimțită în momentul când nu mai ești separat de nici un aspect al creației și al Creatorului, indiferent de circumstanțele vieții tale.

A doua etapă: STĂPÂNIREA SENTIMENTELOR ȘI A GÂNDURILOR

Starea de stăpânire se referă la stăpânirea propriilor gânduri, emoții, acte, înțelegând cine suntem și lăsând ființei interioare deplina libertate de expresie.
Dar ce înseamnă ”a stăpâni”? În nici un caz ”a refula, a bloca impulsurile necontrolate”. Controlul nu este o atitudine neapărat sănătoasă. Este o diferență enormă între a reprima un impuls (control, refulare) și a anula sursa acestui impuls (stăpânire).
A stăpâni înseamnă a observa, mai întâi, propriile reacții emoționale și mentale, a le primi fără a le judeca și fără a le opune rezistență, pentru a le înțelege apoi originea și a o dezamorsa. Și, în final, a atinge un grad de liniște și calm perfect, indiferent care ar fi circumstanțele.
Este posibil să ne controlăm sentimentele, controlându-ne gândurile. Un sentiment este rezultatul unui gând. De exemplu, dacă trebuie să iau trenul pentru a revedea un prieten drag, și este grevă la căile ferate, pot simți o furie îndreptățită, aș zice eu, față de lucrătorii feroviari. Sentimentul este produs de gândul că trebuie neapărat să îmi revăd prietenul și că aștept să am un beneficiu de pe urma acestei întâlniri (bucurie, prietenie). Dar stă în puterea mea să orientez gândul într-o altă direcție, mult mai benefică: să consider că, prin această grevă, viața mă duce spre noi căi de explorat, spre experiențe pline de învățăminte, poate chiar îmi oferă un cadou neașteptat. Dacă accept această deturnare a propriului program și mă ”predau” vieții, pot descoperi că această oprire în gară îmi dă ocazia să ies din condiția mea obișnuită și că mă pune în legătură cu lucruri interesante, pe care altminteri le-aș fi ignorat: întâlniri cu alți oameni, un răgaz neprogramat pentru odihnă etc. Și iată cum sentimentul meu de furie se transformă în calm, bucurie și recunoștință… față de greviști și de direcția în care mă duce viața. În definitiv, ea are întodeauna dreptate. Ea știe cel mai bine unde ne duce.

A treia etapă: ASCENSIUNEA

relaxareAscensiunea este un termen cu o semnificație apropiată cu a termenului precedent. Deși sunt total diferite. Ascensiunea se referă la o nouă stare energetică, în care ești conectat constant cu Sinele. Egoul și mentalul s-au pus total în serviciul Sinelui. Din punct de vedere ”tehnic”, se produce o reconectare și reasamblare între cele trei corpuri energetice: Sinele în inimă, Sufletul și Sinele superior sau monada.
Procesul ascensiunii nu reprezintă un scop în sine, un nivel de atins pentru a ne putea opri și ”relaxa”.
Viața este evoluție, creație și creștere continuă. Există întotdeauna un stadiu superior spre care să aspirăm și pe care să îl integrăm. Deschiderea spiritului, a inimii și aspectele divinității noastre nu se pot produce într-o singură noapte și într-o singură etapă.
Sursa: www. spirit-science.fr

Creative Commons License
9 uleiuri esentiale pentru sanatate by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Eu maior

Am vizionat multe documentare cu tentă spirituală, însă ”Eu maior” are ceva special și am să vă împărtășesc imediat ce am...

Închide