Ce secrete ascunde sentimentul de déjà vu ?

0

Ai vizitat vreodată un loc pentru prima dată, dar brusc ai avut senzația că ai mai fost acolo? Sau poate ai luat masa cu un grup de prieteni iar discuțiile purtate ți-au lăsat senzația că tu deja ai experimentat acel moment? Asta înseamnă că ai experimentat sentimentul de déjà vu.

Termenul este o expresie franțuzească, care tradusă literalmente înseamnă ”deja văzut”. Contrar definiției, déjà vu este mai degrabă un sentiment intrigant, decât o memorie vizuală.

Statisticile arată că aproape 70% din oameni au experimentat acest sentiment, măcar o dată în viață. Dintre cei care l-au simțit, majoritatea îl descriu ca fiind aceea senzație de familiaritate a ceva ce nu ar trebui să fie deloc cunoscut. Poate fi vorba de o situație, o persoană, un eveniment, un loc sau orice întâmplare obișnuită.

femeie

Primul care a analizat senzațiile de déjà vu și, totodată, cel care a implementat acest termen, a fost medicul francez În volumul intitulat „L’Avenir des Sciences Psychiques„, omul de știință francez definea trei tipuri de déjà vu: déjà vécu – deja trăit, déjà senti – deja simțit și déjà visité – deja vizitat.

Ulterior, derivat din primele trei tipuri, a fost definit și sentimentul de deja entendu – deja auzit, precum și antonimul jamais vu – nemaivăzut, senzație opusă celei de deja vu, în care o persoană revenită într-un loc familiar, realizează că nu mai recunoaște nimic.

Aceste senzații sunt, deseori, percepute prin mai multe simțuri precum vederea, auzul, gustul, atingerea și percepția retrospectivă.

Dar cum funcționează de fapt senzația de déjà vu? Cu adevărat cunoaștem prezentul înainte de a-l experimenta sau e vorba doar de o anomalie neurologică?

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ déjà vu din prisma teoriilor neurologice?

Până în prezent, există mai mult de patruzeci de teorii cu privire la ceea ce senzația de déjà Vu este și ce o cauzează. Acestea variază de la reîncarnare, la tulburări în procesele noastre de memorie.

ochiCEA MAI ÎNTÂLNITĂ EXPLICAȚIE neurologică este asocierea de memorie. Conform teorieiHologramă”, definită de către medicului olandez, , creierul nostru poate recrea imagini întregi tridimensionale provenite de la orice fragment de amintire din trecut. Déjà Vu se întâmplă atunci când un detaliu din mediu sau din jurul nostru (o priveliște, un sunet, un miros, etc.) este similar cu o rămășiță dintr-o amintire din trecut. Astfel, amintirea influențează creierul nostru, așa încât, ajunge să recreeze dintr-un fragment o scenă întregă.

ALTE ASOCIERI pot fi cauzate de amintiri din copilărie uitate, filme vizionate, povești auzite sau detalii din viața de zi cu zi, ce au fost înregistrate în subconștient, însă nu au fost impregnate conștient. Această teorie, cunoscută și sub numele de atenție distributivă sau teoria mesajelor subliminale, a fost dezvoltată de către psihiatru de la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii împreună cu Dr. Elizabeth Marsh.

 

O ALTĂ TEORIE dezvoltată de Robert Efron și cunoscută sub numele de teoria procesării duale, mizează pe întârzierile neurologice apărute în procesele creierului. Spre exemplu, informațiile primite de la ochi intră în centrele de procesare ale creierului prin mai multe căi, iar uneori, e posibil ca amestecul de informație să nu se sincronizeze perfect. În acest caz, creierul primește aceeași informație de două ori, cu o diferență de câteva milisecunde, creând sentimentul brusc de familiaritate.

 

POATE FI O PREVIZIUNE?

deja-vuSpecialiștii care activează în domeniul parapsihologiei propun mai multe teorii prin care explică acest fenomen misterios. Ei sugerează că ar fi vorba de un amestec de explicații, inclusiv previziuni, clarviziuni sau experiențe din afara corpului uman.

Cercetători precum, psihologul , cred cu tărie că visele premonitorii sunt sursa numeroaselor experiențe déjà vu. Mai multe studii științifice au arătat faptul că 10% din visele subiecților au asemănări izbitoare cu evenimentele viitoare. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Oxford a confirmat faptul că participanții care au avut vise premonitorii au fost cei mai predispuși să trăiască o experiență de tip déjà vu.

 

MAEȘTRII SPIRITUALI mizează pe retrăirea experiențelor din viața anterioară

Iată că senzația de déjà vu ne oferă șansa de a trăi un sentiment enigmatic. Ne face să fim confuzi în ceea ce privește relația noastră cu timpul și spațiul și ne schimbă întreaga perspectivă asupra prezentului. De la paranormal la teorii științifice, nimic nu ne poate oferi o explicație simplă și clară asupra sentimentului de déjà vu.

 

Licenţa Creative Commons
Ce secrete ascunde sentimentul de déjà vu ? de Noul Pamant este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cantecul copacilor

Ceea ce veti asculta mai jos este o parte din albumul , creat de catre Bartholomäus Traubeck, care contine sapte inregistrari ale...

Închide