8 mesaje din înțelepciunea lui Solomon

0

Personaj biblic extrem de cunoscut, Solomon, fiul lui David, a devenit faimos pentru înțelepciunea cu care a fost înzestrat de către Divinitate, dar și pentru viața sa tumultuoasă.

Solomon, regele înțelepciunii

Povestea lui începe din momentul în care, după moartea tatălui său, devine rege al israeliților timp de 40 de ani. Potrivit legendelor iudaice, într-un vis, Dumnezeu i s-a arătat lui Solomon și l-a întrebat care ar fi dorințele lui cele mai arzătoare. Acesta i-ar fi cerut Creatorului înțelepciune și cunoaștere pentru a putea judeca drept și înțelept.

Plăcut impresionat de cererea lui, Dumnezeu i-a dat o inimă înţeleaptă şi pricepută. De asemenea, i-a promis bogăţii, glorie şi o viaţă lungă, cu condiția ca el să rămână ascultător. Cea mai cunoscută judecată a lui, rămâne cea în care două femei ”s-au luptat” pentru același copil. Fiecare dintre ele pretindea că era mama aceluiaşi copil. Solomon a poruncit ca pruncul să fie tăiat în două şi ca fiecărei femei să i se dea o jumătate.

Una dintre femei a acceptat, dar adevărata mamă l-a implorat imediat pe Solomon să-i dea celeilalte femei copilaşul. Pentru Solomon a fost limpede că femeia care a avut milă de copil era mama acestuia şi i-a dat ei băiatul. În scurtă vreme, tot Israelul a aflat despre această hotărâre judecătorească, iar poporul a recunoscut că Solomon avea înţelepciunea lui Dumnezeu. De asemenea, legendele mai vorbesc și despre existența unui inel magic, oferit de un înger trimis de Dumnezeu, cu care regele Solomon poruncea tuturor spiritelor de pe planetă.

Însă, adevărata mărire a cunoscut-o prin intermediul înțelepciunii și a spiritului dreptății cu care se adresa poporului. Mesajele lui erau clare și concise, pline de virtuți și adevăruri. Printre cele mai populare sfaturi pe Solomon I le-a lăsat fiului său se numără și următoarele:

1. Înțelepciunea, virtutea omului evoluat spiritual

”Căci Domnul este Cel ce dă înțelepciunea și din El izvorăsc înțelegerea și cunoașterea”.

Înțelepciunea, virtutea după care tânjim majoritatea dintre noi, nu este altceva, spune Solomon, decât capacitatea de a vedea clar lucrurile și de a aplica cunoștința pentru a rezolva problemele. Ea izvorăște, însă, din credință, din dorința de învățare, din bunătate și din compasiune. Iar folosită în și prin cuvântul Creatorului, această virtute ne ridică la un nivel superior de spiritualitate.

2. Apreciază adevărul, indiferent cât de dureros este

”Rănile de la un prieten sunt mai vrednice de încredere decât binevoitoarele sărutări ale dușmanului”.

Iată cum, un astfel de proverb își păstrează valabilitatea și rezistă tuturor timpurilor, indiferent de schimbările pe care noi, oamenii le-am suferit. E adevărat că, adeseori, mai ales prin prisma timpurilor pe care le trăim, preferăm să fim complimentați și adulați, decât să auzim adevărul, indiferent de forma pe care o are. Numai că, lucrurile și situațiile se mișcă întotdeauna în așa fel, încât esența se păstrează și, la un moment dat, iese la iveală.

3. Învață pentru a dobândi și pentru a evolua

cale”Cel ce iubește învățătura iubește priceperea”.

Poate un astfel de sfat nu mai este astăzi atât de apreciat. Presiunea, conjunctura și rapiditatea cu care se mișcă lucrurile ocolesc, deseori, puterea învățăturii. Însă fără o astfel de putere nu există evoluție, pricepere, înțelepciune și bunătate.

4. Trăiește prezentul

”Nu te lăuda cu ziua de mâine, că nu știi ce aduce”.

Trăiește în prezent, dăruiește în prezent, fii bun, fii milos și nu regreta ceea ce nu ai făcut. Fii împăcat cu faptul că ai făcut tot ceea ce a stat în puterile tale și nu ai lăsat pe mai târziu. Viitorul este incert, iar prezentul trebuie trăit.

5.  Vorba dulce mult aduce!

”Un cuvânt înfricoșător înfricoșează inima dreptului, dar o veste bună îl înveselește”

Cuvintele potrivite au o semnificație aparte. Lucrurile pe care le spui pot influența pozitiv sau negativ starea celor din jur. De aceea, îndemnul lăsat de regele Solomon, fiului său este general valabil în toate situațiile în care viața te pune. O vorbă bună, spusă la momentul potrivit face, de multe ori, cât o mie de sfaturi.

6. Iubește-l pe Dumnezeu!

”Să nu fii înțelept de dragul ochilor tăi, ci teme-te de Dumnezeu și ferește-te de tot răul”

Granița dintre înțelepciune și fățărnicie poate fi uneori extrem de fină. De aceea, unul din sfaturile pe care Solomon i le dă fiului este acela de a nu uita de Creator. Înțelepciunea trebuie asimilată iubirii Celui de Sus și trebuie folosită în situațiile critice.

7. Fii darnic și cinstit!

”Nu te da în lături de la a-i face bine celui lipsit, atunci când mâna ta poate să ajute”.

Solomon spunea despre filantropia că preamărește omul, îl duce cu un pas mai aproape de Divinitate și îl urcă pe scara valorilor morale. Cel care se uită în jurul lui, care ajută și care dăruiește a dobândit una din vibrațiile cele mai înalte, iubirea. Căci asta înseamnă a ajuta, a-ți iubi aproapele.

8. Acumulează bogății spirituale

”Sunt unii care, neavând nimic, se îmbogățesc, și sunt alții care se umilesc în mijlocul multor bogății”

Nu se poate spune despre bogăție că este o virtute. În schimb, omenia și respectul de sine sunt. O evoluție corectă și sănătoasă nu presupune, neapărat, acumularea lucrurilor materiale. Pentru a atinge supremul și mântuirea sunt necesare bogățiile interioare, spirituale, cele care întrunesc și formează cu adevărat omul.
Creative Commons License
8 mesaje din înțelepciunea lui Solomon by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O lampă cu apă sărată!

Lampa cu apă sărată folosește o sursă de energie abundentă pentru a reduce riscul de incendiu cauzat de către lumânări...

Închide