Șapte beneficii ale rădăcinii de maca

0

Maca, o rădăcină ce face parte din familia ridichilor, se găsește mai ales sub formă de pudră. Crește în munții din Peru și este supranumită ”ginsegul peruan”. Beneficiile pentru sănătate au fost de mult timp puse în valoare și recent au început să fie popularizate ca supliment alimentar.

Nu există efecte secundare majore în cazul consumului de maca, însă, la fel ca în cazul oricărui supliment alimentar, nu ar trebui consumat în cantități mari. Atunci când începi să iei maca pentru prima dată, este cel mai bine să consumi cantități mici și să crești progresiv doza; o jumătate de linguriță ar fi un început foarte bun. O doză zilnică medie ar fi o lingură. Consumul recomandat este câteva zile urmate de alte câteva pauză.

Maca este bună în smoothie, băuturi, mâncăruri gătite și sucuri. Nu adăugați nimic fierbinte peste ea pentru că își pierde toate beneficiile. Gustul poate fi puțin ciudat la început însă devine tolerabil mai ales dacă o amesteci cu ceva. Acesta seamănă cu ovăzul prăjit.

În afara beneficiilor nutriționale produse de vitamine și minerale, celelalte sunt de domeniul miturilor urbane deocamdată, din cauza faptului că această plantă nu a fost studiată din punct de vedere științific.

.

1. Vitamine

Maca este bogată în vitamina B, C și E. Conține mult calciu, zinc, fier, magneziu, fosfor și amino-acizi.

2. Funcțiile sexuale

Maca a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru sănătatea funcțiilor sexuale atât pentru femei cât și pentru bărbați. Se crede că poate crește atât libidoul dar și anduranța. Ea a fost folosită și pentru echilibrarea hormonilor și creșterea fertilității. Aceste beneficii nu au fost confirmate.

3. Sănătatea și stările interioare ale femeilor

Maca a fost folosită pentru diminuarea durerilor menstruale și ale efectelor din timpul menopauzei. Unele femei o folosesc pentru diminuarea crampelor, a durerii corporale, a bufeurilor, a anxietății, a schimbărilor de dispoziție și a depresiei. La fel ca în cazul beneficiilor de la punctul 2, acestea nu au fost documentate, deci este bine să consultați un profesionist pentru asmenea probleme. Dacă sunteți însărcinate sau alăptați este bine să evitați maca.

4. Energie

Unele persoane au experimentat o creștere a nivelului de energie la câteva zile după ce au început să consume maca. Ea este cunoscută și ca amplificator al rezistenței. Mulți atleți iau maca pentru performanțe de vârf. Dacă ești obosit tot timpul poți încerca cu maca pentru a vedea dacă are vreun efect. O cantitate mică ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie pentru o creștere spectaculoasă a nivelurilor de energie. De asemenea, s-a raportat și o creștere a energiei mentale și a concentrării ca urmare a consumului de maca.

5. Sarea generală de sănătate

Maca ajută starea de sănătate per ansamblu în mai multe moduri. Ea aduce aportul necesar de fier pentru regenerarea celulelor roșii, ceea ce ajută la evitarea anemiei și a bolilor cardiovasculare. Nutrienții din maca ajută la sănătatea oaselor și a dinților, dar și la vindecarea mai rapidă a rănilor.

Aveți grijă dacă aveți un cancer legat de hormoni, precum cel testicular sau ovarian, printre altele. Dacă aveți asmenea probleme, ori cu ficatul sau cu tensiunea arterială ar trebui să vă întrebați medicul înainte de a consuma maca.

6. Pielea

Multe persoane consumă maca pentru proleme de piele, ea ajutându-i î ncazul acneelor și al petelor de pe piele. Unele persoane au declarat că au experiementat o scădere a sensibilității pielii. În anotimpuri reci sau fierbinți, maca poate ajuta pielea să reziste temeperaturilor extreme.

7. Ehilibrul stărilor interioare

Dacă ești plin de anxietate, stres, depresie sau schimbări de dispoziție, maca ar putea fi soluția de ameliorare a acestr simptome, cu toate că dovezile pentru acest lucru nu sunt în formă științifică.

sursa: http://www.vegkitchen.com/nutrition/7-top-health-benefits-of-maca/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cele mai bune ciuperci pentru stres, memorie, sistem imunitar și cancer

Ciupercile medicinale sunt într-adevăr incredibile, fiind în același timp un aliment minunat ce poate fi folosit pentru îmbunătățirea și menținerea...

Închide