Simbolistica ascunsă a bolilor

1

”Boala este o operă de artă…” Şocantă afirmaţie! Boala este o povară, o pedeapsă (întotdeauna nemeritată, fireşte!), o belea. Aşa o taxăm, cel puţin ca primă reacţie. Roland Arnold (”La symbolique des maladies” – ”Simbolistica bolilor”) ne invită şi incită la contrareacţie: să privim, gândim, înţelegem boala ca pe o binecuvântare, o creaţie mentală ce ne soarbe energia în vârtej, propulsându-ne pe scara evoluţiei spre realizarea deplină. Pe scurt: o operă de artă.

Niciodată nu vine din întâmplare. Întotdeauna boala are o semnificaţie, un sens profund, care se dezvăluie în funcţie de gradul de maturitate al bolnavului. Corpul suferind este oglinda ce revelează secretele sufletului, expresia vizibilă a universului invizibil în noi. În acest sens, materia (carne, oase, fluide) este imprimată cu problemele de viaţă ale mentalului, asemenea foii de hârtie care iese din imprimanta conectată la un computer.

Sens iniţiatic al suferinţei

Sensul pe care îl dăm suferinţei este unul personal, puternic individualizat. Dar dincolo de percepţia şi interpretarea noastră, ea, suferinţa, are şi un sens mult mai general.

Bolile grave sunt antecamera morţii, ele invită la a depăşi frica legată de plecarea din această lume. Niciodată nu vin peste noi fără motiv şi, chiar dacă nu le înţelegem sensul, nu trebuie să abandonăm căutarea, ci să ne lăsăm străbătuţi de o altfel de înţelegere. Problemele de sănătate ne întrerup din cursa activităţilor superficiale, ne ţintuiesc la pat ”condamnându-ne” la odihnă, calm, reflecţie. Ne chinuiesc trupeşte pentru a ne împinge să găsim sensul profund a ceea ce ni se întâmplă. Boala este o emiţie inconştientă, care se exprimă prin carne şi oase, în lipsa altei soluţii.

Astfel, boala este prin definiţie şi obligatoriu psihosomatică: avem toţi tensiuni psihologice, gânduri negative refulate, contradicţii secrete, angoase nemărturisite care se focalizează într-o anume zonă a corpului, în funcţie de trasee nervoase, chimice, hormonale sau pur şi simplu mecanice. Acest mod de exprimare a emoţiei ascunse în adâncuri irumpe la suprafaţă sub forma patologiei.

Şi atunci Dumnezeu a creat boala…

Dumnezeu permite bolii să se instaleze în noi în interesul evoluţiei noastre fizice, psihice şi apoi spirituale. Corpul este o carte din carne şi oase scrisă într-o limbă misterioasă. Este o scriere codificată pentru a ne forţa să găsim un cod de lectură potrivit. Omul este un animal vorbitor şi trebuie să găsească vorbele potrivite pentru a-şi exprima suferinţele. Libertatea de a vorbi depinde de libertatea gândirii. Iar anumite gânduri favorabile au capacitatea de a vindeca cele mai tainice suferinţe… Transpunerea emoţiei capricios de schimbătoare în cuvinte este cea mai mare provocare lansată fiinţei umane. Tot ce rămâne interiorizat, nespus, nescos la lumina silabelor legate în discurs exteriorizat sapă în adânc. Macină trupul. Deci oricât de greu ar părea, trebuie să eliberăm emoţia şi gândurile prin cuvinte. Este indispensabil.

Corpul transmite cuvântul divin celui care poate să-l înţeleagă şi gura serveşte la a depune mărturie despre ceea ce omul a înţeles şi văzut din lucrurile lui Dumnezeu. Carnea este purtătoare a datoriilor noastre, în sensul de ”energii nonrevelate”. Omul este bolnav de el însuşi, de propria sa Fiinţă şi prin boală caută să exprime un cuvânt anume.

Cuvinte, semne şi simboluri

Boala ne mai aminteşte ceva: că relaţia intimă cu Dumnezeu nu se trăieşte numai prin intermediul cuvântului scris, ci şi prin intermediul simbolurilor. Şi în acest sens semnele bolii sunt conforme cu definiţia simbolului. Simbolul este liantul dintre vizibil şi invizibil, pământ şi cer, om şi Dumnezeu. Suferinţa trupească poate reconcilia persoana cu ea însăşi şi cu propriul inconştient, vizibilul cu invizibilul.

Simbolurile sunt realităţi concrete ce reprezintă idei abstracte, greu accesibile gândirii. Ele sunt percepute intuitiv, totul fiind semn şi orice semn fiind purtător de sens. Simbolul separă şi aduce laolaltă. Bolile separă şi reunesc… omul cu Dumnezeu.
Şi simbolurile sunt peste tot, aşa cum Eternul Dumnezeu este peste tot.

În lumea complexă şi enigmatică a patologiei, există o cheie care ne permite să ridicăm uşor vălul înţelegerii: simbolistica. Într-adevăr, ea a rămas până în zilele noastre secretă şi ascunsă. Este timpul să o folosim pentru a accede la o nouă maturitate: înţelegerea spirituală a omului.

Creative Commons License
Simbolistica ascunsă a bolilor by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Dumnezeu a creat omul perfect sanatos. Noi suntem cei care creem boala, adica punem piedici sanatatii noastre prin gandurile necontrolate si emotiile pe le asociem acestor ganduri.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Trezirea din cea mai mare iluzie a lumii

Viața noastră începe atunci când ne naștem. Este evident faptul că trăim, însă nu suntem încă o personalitate. În acel...

Închide