Silimarina: un antioxidant puternic, protector pentru ficat și anti-ancerigen

0

Silimarina este un complex flavonoid unic – ea conține silibin și silicrisin – ce este derivat din planta care se numește armurariu. Aceste fitochimicale unice au fost subiectul unor decade de cercetare asupra proprietăților sale benefice.

Armurariul (în engleză ciulinul de lapte) se numește astfel datorită semnelor albe de pe frunze, seva alb lăptoasă și datorită folosinței tradiționale de către mame pentru a crește cantitatea de lapte. Ea este bine cunoscută pentru protecția ficatului și a proprietăților decongestive, cunoscute încă din vremea grecilor și a lui Plini bătrânul (23-79AD), care scria că acesta era excelent pentru ”purtatul bilei”. Faimosul herbalist englez Culpepper (1616-1654) folosea armurariul pentru a curăța ficatul și splina și pentru a trata icterul și pietrele la bilă.

În SUA, the Eclectics – un grup proeminent de doctori americani care au practicat meseria în secolul 20 – îl foloseau pentru problemele de ficat, pentru tratarea venelor varicoase și a dereglărilor de rinichi. Planta a fost cultivată pentru mâncare, oferind frunze pentru salată, semințe pentru o băutură asemănătoare cafelei și florile care erau consumate la fel cum astăzi consumăm andivele.

În 1968, un grup de oameni de știință germani a descoperit complexul flavonoid numit silimarină, ce conferă anghinarei beneficiile medicinale.

De atunci, sute de studii au fost făcute asupra silimarinei și este aprobată în the German Commission E Monographs (cea mai acurată informație disponibilă despre siguranța și eficacitatea plantelor medicinale), fiind folosită ca adjuvant ăn tratamentul condițiilor inflamatorii ale ficatului, precum ciroza, hepatita și infiltrațiilor de grăsime cauzate de consumul de alcool sau alte toxine.

Silimarina este folosită și la:
  1. Regenerează celulele ficatului care au fost afectate de acool sau droguri
  2. Decongestionează ficatul (un decongestant pentru ficat stimulează curgerea bilei prin ficat și colecist, în acest fel reducând stagnarea și prevenind formarea pietrelor și distrugerea ficatului cauzată de bilă).
  3. Crește rata de supraviețuire a pacienților cu ciroză
  4. Completează tratamentul pentru hepatita virală
  5. Protejează împotriva otrăvurilor industriale, precum tetraclorida (un gaz incolor, care ajunge în aer în apropierea terenurilor ce adăpostesc deșeuri industriale)
  6. Protejează ficatul de medicamentele care stresează ficatul, precum acetaminofena și tertaciclina
  7. Este antidot și precin otrăvirea cu ciuperca cap de mort, Amanita phalloides
Cum funcționează silimarina?

Ca antioxidant, silimarina caută radicalii liberi ce pot distruge celulele expuse la toxine. Silimarina se spune că este de cel puțin zece ori mai puternică în acțiuni antioxdante decât vitamina E.
Ea crește glutationii din ficat cu mai mult de 35% pentru subiecții sănătoși și cu mai bine de 50% în cazul șobolanilor. Niveluri crescute de glutationi în ficat cresc capacitatea organului de a detoxifica.

Silimarina crește și nivelul de enzime importante antioxidante. Ea stimulează sinteza proteinelor în ficat, ceea ce rezultă în creșterea producție de noi celule în ficat pentru a le înlocui pe cele distruse.
Silimarina inhibă sinteza leucotrinților (mediatori pentru inflamații, ce pot produce psoriazis, printre altele).

Studii științifice

După cum am putut vedea, silimarina s-a dovedit un succes în tratarea bolilor de ficat legate de alcoolism. Într-un studiu, oamenii de știință au observat beneficiile extractului de armurariu în cazul a 170 de pacienți, dintre care 91 cu ciroză produsă de alcool. Subiecții au primit 140 mg de silimarină de trei ori pe zi, timp de 41 de luni. Rata de supraviețuire de patru ani a fost de 58% în cazul grupului cu silimarină și 39% în cazul grupului cu placebo. Rata redusă de deces printre cei care au luat silimarină a fost cea mai pronunțată în cazul subgrupului de cirotici alcoolici. Nu au fost sesizate efecte secundare ale silimarinei.

Studiul este semnificativ din mai multe puncte de vedere. Deoarece nu au existat efecte secundare, rezultatele susțin ideea că tratamentele pe termen lung sunt benefice și nu vor avea efecte secundare. De asemenea, mai înseamnă că silimarina poate fi extrem de eficientă pentru pacienții care au probleme cu ficatul din cauza consumului de alcool.

Eficientă în cazul mai multor tipuri de cancer

Cu toate că cercetătorii germani au descoperit mai întâi efectele protective ale silimarinei asupra funcționării ficatului la sfârșitul anilor 60, proprietățile anti-cancerigene ale acesteia nu s-au descoprit decât în ultima decadă. Cu toate că nu este surprinzător că un eantioxidant precum silimarina ar putea avea și proprietăți anti-cancerigene, efectele moleculare ale acesteia îi conferă adevărate puteri anti-cancerigene, care au uimit și comunitatea științifică. În ultimii ani, cercetătorii au început să descopere de ce silimarina are proprietăți atât de largi ca spectru, în cazul luptei anti-cancer.

Printre cele mai promițătoare strategii de luptă împotriva cancerului pe care cercetătorii încearcă să le dezvolte sunt inhibitorii de angiogeneză (care opresc proliferarea vaselor de sânge ce alimentează tumori), regulatorii de cicluri celulare și promotorii selectivi de moarte ai celuelor canceroase. În mod uimitor, silimarina s-a dovedit a avea toate aceste acaracteristici. O cercetare a silimarinei asupra cancerului de prostată a concluzionat că aceasta are un potențial uriaș de a interfera cu multe evenimente moleculare ce au legătură cu creșterea celulelor canceroase, progresia acestora și angiogeneză. Un studiu efectuat în august 2008 indică faptul că silimarina poate inhiba metastazele în cazul cancerului de prostată. Un alt studiu din septembrie 2008 identifică eficatitatea puternică a silimarinei în prevenirea cancerului de prostată dar și efectele intervențiilor ulterioare, asemenea celor descoperite în studiile anterioare.

Din aceste cauze, te-ai aștepta ca silimarina să aibă o plajă largă de acțiuni împotriva multor tipuri de cancer, studiile identificând până acum cele de prostată, colon, ovare, piele, plămâni, sâni și cervicale. În cazul cancerului la prostată sau ovare, încercările clinice asupra pacienților umani au loc în acst moment atât în SUA cât și în Europa.

sursa: http://www.smart-publications.com/articles/silymarin-a-potent-antioxidant-liver-protector-and-anti-cancer-agentAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ikaria, Grecia, acolo unde oamenii trăiesc mai mult decât tine

Poate că este vorba despre apele cristaline și de țărmurile stâncoase, idilice pentru ochiul călătorului, sau poate că este vorba...

Închide