Patru motive sanatoase pentru a iubi usturoiul

0

Trandafirul mirositor, dupa cum este cunoscut popular usturoiul, este mult mai mult decat mirosul sau. Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante medicinale si este recunoscut pe tot globul pentru proprietatile sale benefice.

Beneficii ale usturoiului pentru sanatate

1. Usturoiul este antioxidant
Dintotdeauna cercetatorii au stiut ca alicina, compusul organic ce da aroma si gustul usturoiului, este cel mai puternic antioxidant din lume.

Usturoiul a fost folosit atat in mancaruri dar si ca medicament in multe culturi, de mii de ani, chiar din vremea constructiei piramidelor. La inceputul secolului 18 in Franta, sapatorii de morminte consumau usturoi pisat cu vin pentru ca se credea ca ii protejeaza de ciuma care omorase extrem de multi oaeni in Europa, in acea perioada. In timpul ambelor razboaie mondiale, soldatilor li se dadea usturoi pentru a preveni cangrenele. Astazi el este folosit pentru prevenirea bolilor de inima, inclusiv a aterosclerozei sau impotriva intaririi arterelor (depunerile de pe artere pot bloca fluxul sangvin si pot conduce la infarct sau atac cerebral), a colesterolului marit, a hipertensiunii arteriale si pentru a intari sistemul imunitar.

Usturoiul este bogat in antioxidanti care distrug radicalii liberi – particule ce pot distruge membranele celulare si ADN-ul si pot contribui la procesul de imbatranire si in acelasi timp pot conduce catre o serie de afectiuni, inclusiv boli cardiovasculare si cancer. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi si reduc sau chiar ajuta la prevenirea unor distrugeri pe care acestia le cauzeaza in timp.

Purple garlic France

2. Usturoul este un antibiotic

Alicinina din usturoi este de asemenea un foarte puternic antibiotic, care lupta impotriva infectiilor si a bacteriilor. Cercetatorii britanici au dat unui grup de 146 de persoane fie un placebo, fie un extract de usturoi, pentru o perioada de 12 saptamani. Cei care au primit extractul de usturoi au avut cu 75% la suta sanse mai mici sa raceasca. Alte studii arata ca persoanele care consuma usturoi regulat (mai mult de sase catei de usturoi saptamanal) au o rata a cancerului colono-rectal cu 30% mai scazuta si a cancerului de stomac cu 50% mai redusa. Usturoiul ajuta si la desfundarea sinusurilor.

3. Usturoiul reduce colesterolul

Intr-un studiu din 2012 al Toxicology at Shandong University, cerectatorii au analizat datele colectate din 26 de studii clinice extrem de bine puse la punct si documentate, pentru a evalua efectele usturoiului asupra nivelurilor colesterolului. Per total, cercetatorii au descoperit ca usturoiul a fost mai eficient decat placebo in reducerea colesterolului. Autorii au declarat ca atunci cand au facut comparatia cu grupul de control, usturoiul a redus semnificativ atat nivelul colesterolului global dar si al trigliceriedelor. 

Exista o sumedenie de alte studii care confirma faptul ca usturoiul, sub diverse forme, poate reduce colesterolul.

4. Usturoiul este un afrodisiac

Usturoiul are abilitatea de a mari si imbunatati circulatia si se crede ca poate amplifica pasiunea. Calugarilor tibetani le era interzisa intrarea in manastiri atunci cand consumau usturoi.

Istoria usturoiului

  • Odata de mult, era folosit ca moneda de schimb
  • In timpul faraonilor, egiptenii considerau usturoiul atat de valoros incat l-au asezat in morminte, inclusiv in mormantul lui Tuthankamon
  • Grecii din Grecia Antica dadeau atletilor de la Olimpiada usturoi pentru putere si vigoare
  • In India, texte vechi de 5000 de ani descriu proprietatile curative ale usturoiului

 

Mirosul usturoiului si motivul pentru care acesta nu este deloc rau!

garlic-smelly

Usturoiul are mirosul sau caracteristic datorita unui compus sulfuros, cunoscut pentru puterea sa. Acesti compusi sulfurosi din usturoi omoara si impiedica proliferarea oricarui fel de bacterie, virus, ciuperca, parazit sau viermi, deseori instantaneu. Ei au efect si asupra sistemului vital al organismului si anume: asupra sistemului circulator, digestiv si imunitar, ajutad la detoxifiere, curatare, la micsorarea tensiunii arteriale, la intarirea sistemului imunitar si la vindecare in general. 

De ce nu ar trebui consumat usturoiul imediat dupa curatare?

Pentru a beneficia la maxim de potentilul de vindecare al usturoiului, lasati-l minim 5 minute dupa ce l-ati curatat si inainte de a il manca sau gati. In aceste 5 minute, se formeaza alicinina care confera usturoiului extraordinara capacitate de vindecare.

sursa: http://foodmatters.tv/articles-1/4-healthy-reasons-to-love-garlic-plus-free-recipe

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
neuroni
Cele 8 legi pentru o MEMORIE de geniu

Cu mai mult sau mai puţin antrenament, în funcţie de capacităţile fiecăruia, toţi oamenii îşi pot îmbunătăţi memoria. E nevoie...

Închide