Zece fructe exotice de care probabil nu ati auzit

0

Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe, insa ce spuneti de cherimoya? Nu ati auzit pana acum de acest fruct? Cherimoya este un fruct din tinuturile inalte ale Americii de Sud, pe care Mark Twain le-a numit odinioara „extrem de delicioase”. Poate ca sunteti expert in pere, avocado sau mango, insa azi va prezentam o colectie de delicatete din diverse tari despre care probabil ca nu ati auzit.

1. Rambutan

01-Rambutan-lgn

Acest fruct rosu de dimensiunea unei mingii de ping-pong este originar din Malaesia si se cultiva sin in Thailanda, Vietnamul de Sud, Indonezia, Filipine si Sri Lanka. Are o coaja subtire, ca o piele, acoperita cu niste fire subtiri roz, de unde si denumirea sa (in limba malay, rambut inseamna par). Acesta este o ruda a fructului lychee si are o carne alba sau rozalie pe interior, despre care se spune ca este zemoasa si dulce. Se consuma proaspat sau la conserva, in salate sau, mai recent, in coctailuri exotice.

2. Durian

02-Durian-lgn

Aceasta delicatesa din Asia de Sud Est este cunoscuta in primul rand pentru mirosul puternic asemanat cu mancarea stricata sau gunoiul. Este atat de puternic, defapt, incat este interzis din multe restaurante si hoteluri pentru ca mirosul poate persista chiar si cateva zile. Copacul Durian nu face fructe pana la varsta de 15 ani, ceea ce face ca recoltele sale sa fie foarte scumpe – pana la 50 de dolari pe fruct, potrivit National Geographic. Avand dimensiunea unei mingii de volei, coaja fructului este acoperita cu tepi mici si trebuie sa fie despicata la fel ca in cazul unei nuci de cocos pentru a ajunge la miezul moale din interior, care poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit in orice, de la bomboane malaeziene, inghetata si pana la sapun traditional. 

3. Castravetele african

03-African-Cucumber-lgn

Cunoscut si sub numele de „pepenele cu coarne”, pepenele gelatinos kiwano, castravetele african este un fruct exotic compus dintr-un mozaic verde si galben pe interior si portocaliu stralucitor pe exterior. Este originar din desertul Kalahari – care se intinde din Botswana Centrala pana in vestul si centrul Africii de Sud si estul Namibiei – insa poate fi gasit acum si in California si in Noua Zeelanda. Gustul sau a fost comparat cu castravetele si zucchini sau cu un amestec de banana, castravete si lamaie si este deseori folosit pentru decorarea platourilor sau ca ingredient in smoothies sau sundae.

4. Ackee

04-Ackee-lgn

Originar din Africa de Vest, fructul Ackee este cel mai intalnit si consumat fruct din Caraibe, in special in Haiti si Jamaica, unde este fruct national. Are o coaja cu galben si rosu, putand fi desfacut cu mana, moment in care dezvaluie o sectiune densa de culoare crem atasata de cate trei seminte negre stralucitoare. Aceasta operatiune se face inainte de a culege fructul din copac, pentru a verifica daca este copt, pentru ca altfel, poate fi otravitor. Miezul cu gust asemanator nucilor, este deseori oparit in apa sarata sau lapte si apoi usor prajit in unt. Se serveste, de asemenea, impreuna cu o portie de cod, se adauga la zacusca sau la orez cu curry. 

5. Mana lui Buddah

05-Buddha-s-Hand-lgn

Cunoscut si sub numele de bushukan sau lamaia cu degete, aceasta citrica – a carei coaja seamana intr-u catva cu cea a unei lamai – este originara din sud-vestul Chinei si din nord-vestul Indiei, aratand ca o mana cu degete imense sau ca o caracatita galbena. Sezonul acestui fruct este iarna si poate creste pana la 30 cm lungime. Taiat pe verticala, dezvaluie un miez alb, uscat si deseori fara seminte. Cautat pentru mirosul sau extraordinar (similar violetelor), coaja sa galbena este folosita deseori pentru a face gem, marmelada, pentru a aroma lichioruri sau pentru a parfuma haine. In Japonia este considerat un totem aducator de noroc in noul an si poate fi gasit ca decoratie de interior.

6. Monstera Deliciosa

06-Monstera-Deliciosa-lgn

Originar din Mexis si America Centrala, aceasta planta stralucitoare este crescuta in general ca arbore ornamental, insa fructele sale care au forma unui con si care sunt singura parte neotravitoare a plantei, sunt extrem de populare la tropice. Dureaza mai bine de un an pentru ca fructul sa se coaca. Atunci cand s-a copt, solzii incep sa pice, permitand miezului alb din interior sa iasa la suprafata. Se spune ca gustul este un amestec de ananas si banana, fiind deseori consumat proaspat, servit cu putina frisca, folosit in salate de furcte si inghetate sau pentru a aroma bauturile. 

7. Chayote

07-Chayote-lgn

Originare din Mexic, aceste fructe carnoase de forma unei pere, sunt cunoscute sub numele de leguma-para, chocho, mirliton sau christophene si fac parte din aceeasi familie cu pepenii, castravetii si bostanii. Provenind din America Centrala (se crede ca Guatemala este tara de origine), acest fruct verde deschis se cultiva in tot Mexicul si in alte zone ale Americii. Fiecare fruct poate cantari intre 170 g si 1 kg si jumatate. Poate fi consumat in mai multe feluri: fiert, pisat, murat si prajit sau in sucuri si gemuri. 

8. Cherimoya

08-Cherimoya-lgn

Provenind din vaile Boliviei, Columbiei si Ecuadorului – actualmente cultivate si in Chile si Peru – acest fruct oval poate cantari pana la 2,3 kg, avand o coaja neteda si verde si un miez alb carnos, cu samburi de culoare maro inchisa (care nu se consuma). Miezul sau este zemos si parfumat, cu o consistenta asemanatoare charlotei si un gust asemanator unui amestec de banana, fructul pasiunii, papaia si ananas. Poate fi taiat pe jumatate, scobit si mancat ca atare, folosit in salate, piureuri sau budinci, in placinte sau tarte ca umplutura sau inghetat si consumat drept inghetata.  

9. Salak

09-Salak-lgn

Originar din Indonezia si Malaezia, salak – cunoscut si sub numele de „fructul sarpelui” sau „fructul pieii de sarpe” – are forma si dimensiunea unei smochine cu un varf ascutit si cu o coaja solzoasa maronie. Poate fi consumat dupa ce i se rupe varful si se decojeste, moment in care se dezvaluie 3 lobi albi galbui si o samanta de culoare maro inchis. Are o textura ondulata si un gust dulce, fiind o alegere populara pentru salatele de fructe. Este de asemenea folosita in supe sau charlote si poate fi gasit la conserva in sirop caramelizat, murat sau uscat. 

10. Fructul Dragonului

10-Dragon-Fruit-lgn

Fiind extrem de popular in Asia de Sud-Est, fructul dragonului, este consumat pe intreg mapamondul, inclusiv in mexic si in America Centrala si de Sud. Acest fruct de dimensiunea rodiei are o forma deosebita, avand o coaja roz si niste solzi mari de culoare verde; in interior are un miez alb sau fuxia, spicat cu mici seminte negre. Usor dulce si crocant, fructul se spune ca seamana oarecum la gust cu un amestec de kiwi si para sau pepene. Pentru a fi consumat, se taie pe jumatate iar miezul moale este scobit de pe coaja. Cu toate ca se consuma deseori proaspat, se foloseste si in sucuri, bauturi inghetate sau amestecat in salate de fructe.

sursa: www.goodhousekeeping.com/health/nutrition/weird-exotic-fruits

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un fotograf renunta la tot pentru a fotografia cele mai izolate zone din Australia

Ai visat vreodata sa iti faci bagajele si sa lasi totul in urma ca sa traiesti mai aproape de natura?...

Închide