Murături, iaurt şi brânză fermentată: cheia unui sistem digestiv sănătos

0

Poate că alimentele fermentate au un gust şi un miros prea puternic pentru unii dintre noi, însă beneficiile cu care te răsplătesc după ce le consumi ar trebui să te facă să le mai dai o şansă.

Iată de ce!

Intestinul nostru este colonizat de numeroase bacterii, unele benefice, altele dăunătoare, care cauzează infecţii, iar ideal ar fi să se creeze un echilibru al acestora, pentru o bună funcţionare a sistemului digestiv. Cum poți face asta? Consumând cu regularitate alimente bogate în bacterii benefice, probiotice, şi anume produsele care au trecut printr-un proces natural de fermentaţie.

Alimentele bogate în probiotice sunt obţinute printr-un proces de lacto-fermentaţie, prin care lactoza este transformată în acid lactic şi, în acelaşi timp, produce enzime benefice, vitaminele A şi B, acizi graşi Omega 3 şi numeroşi antioxidanţi.

Beneficiile alimentelor fermentate

Probioticele: Atunci când mănânci produse fermentate natural precum kefirul sau varza murată, bacteriile benefice vor îmbogăţi sistemul tău digestiv, echilibrând flora intestinală. În plus, probioticele sunt de ajutor şi în încetinirea progresului unei boli, pe lângă efectul bine cunoscut de îmbunătăţire a tranzitului intestinal şi a sistemului imunitar.

O mai bună absorbţie în organism a alimentelor. O floră echilibrată şi un număr îndeajuns de mare de enzime la nivelul sistemului digestiv te vor ajuta să absorbi mai multe substanţe nutritive din mâncăruri. Nu vei mai fi, aşadar, nevoit să apelezi la suplimente cumpărate din farmacie, sub formă de capsule, căci organismul tău va putea să funcţioneze mai bine cu ajutorul nutrienţilor vii din alimentele benefice.

Se conservă o perioadă mai mare de timp. Dacă sosul salsa făcut în casă poate fi comestibil doar câteva zile, şi asta în condiţii de refrigerare, cel fermentat se conservă timp de luni întregi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru varza, sfecla, castraveţii muraţi şi orice alte murături pe care le prepari după reţetele tradiţionale.

Procesul de lacto-fermentaţie te ajută să conservi aceste alimente pentru o perioadă îndelungată, fără să pierzi substanţele nutritive care se găsesc în mod natural în aceste legume.

Ce să mănânci pentru un aport de bacterii benefice?

Ceai Kombucha

Varză murată

Iaurt preparat în casă, din maia

Kefir fără îndulcitori

Lapte bătut

Brânză de vaci fermentată

Castraveţi muraţi

Măsline în saramură

O soluție ieftină și la îndemână

Este, aşadar, foarte uşor şi deloc scump să introduci în dieta ta zilnică astfel de alimente care să-ţi ajute tranzitul. Varza murată poate fi preparată folosind doar o astfel de legumă, apă şi sare de mare, iar ca băuturi le poţi favoriza pe cele fermentate precum kefirul sau ceaiul kombucha, acea băutură fermentată pe care chinezii o consideră elixirul sănătăţii imortale.

Adăugând astfel de alimente în meniul tău zilnic, vei reuşi să diminuezi numărul de suplimente alimentare recomandate de doctor a se consuma sub formă de capsule.

Te mai poate interesa și:

7 paşi simpli pentru îmbunătăţirea digestiei

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Niciun comentariu

  1. TUDOR CRISTIAN CHIS on

    am un tract digestiv f bun de cand ma stiu fara ce spuneti…mai reflectati…fieccare suntem UNICI

  2. Salut Tudor

    Articolul nu spune așa ceva… doar punctează către o direcție pe care o putem alege, ca să ne fie mai bine. Și tocmai pentru că suntem unici sunt destule persoane care poate au probleme digestive iar alimentele din articolulde față pot fi o soluție… nu unica desigur. Nu ai cum să acoperi într-un articol întreaga digestie umană, oricum.

    Zi minunată!

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Psoas. Mușchiul sufletului ar putea să îți declanșeze frica și anxietatea

Danielle Olson, terapeut yoga și producător de film, spune că mușchiul psoas este ”mușchiul sufletului” și că este cel mai...

Închide