Noțiuni introductive despre terapiile alternative

0

Ai auzit cu siguranță de homeopatie, acupunctură, cristaloterapie, reflexologie și alte forme alternative de vindecare. Dar cât de multe știi despre felul în care funcționează, despre originea și principiile care stau la baza lor și, totodată, despre eficiența lor?

Cele mai des abordate căi de vindecare alternativă la ora actuală sunt:

  1. Homeopatia
  2. Acupunctura și reflexologia, derivate din vechea medicină tradițională chinezească
  3. Radiestezia
  4. Bioenergoterapia.

Alte tehnici mai puțin cunoscute ale medicinii alternative sunt: Tehnica Reiki și cristaloterapia.

1. Despre homeopatie

Samuel Hahnemann, părintele medicinei homeopate și autorul lucrării clasice , spune că în natură există o viață ascunsă în fiecare substanță.

”Diluţiile repetate şi sucursiunile remediilor homeopate duc la eliberarea unor energii uriaşe, cu proprietăţi curative, ţinând seama de „forţa vitală”, pentru că, din punct de vedere al terapiei homeopate, boala este un dezechilibru al acestei „forţe vitale”, care ne animă pe toţi.”

În ce constă tratamentul prin homeopatie? În proporție de 80% el provine din regnul vegetal. Restul procentelor le reprezintă mineralele, sărurile naturale sau chiar veninuri de șerpi și păienjeni. Remediile homeopatice ”trezesc forța reactivă a organismului, capacitatea de autoapărare a organismului și în felul acesta îndepărtează boala”. Un alt principiu al homeopatiei este diluția. Remediile nu se folosesc în stare naturală pentru că ar avea efecte prea puternice, așa că se diluează în proporție de 1 la 10 sau 1 la 100.

homeopatie

2. Cum lucrează acupunctura

Acupunctura trebuie practicată după legile chinezești, care se bazează pe câteva principii:

  • Intern-extern
  • Sus-jos
  • Cald-frig
  • Yin-Yang

Prin intermediul acestor principii opuse se poate stabili un diagnostic. După stabilirea diagnosticului, se începe terapia propriu-zisă cu ace. Energia este o vibrație. La baza gâtului, de exemplu, se găsesc mai multe puncte care formează un cerc și care în acupunctură poartă numele de ”ferestrele cerului”. Acestea pot fi uneori blocate. În acel moment, poate să apară o durere mare de cap, pentru că energia care urcă nu mai coboară. Sau pot apărea alte simptome cum ar fi amețeală, vertij, paloare, semnalând faptul că energia nu poate să urce, să treacă de aceste ”ferestre ale cerului”, care o blochează. Profesorul Ernerst Valea, specialist crestin in ocultism si religii orientale, spune că acupunctura derivă din Taoism: ”toate lucrurile îşi găsesc rădăcina în acest Tao, principiul impersonal care a creat lumea sau mai bine zis, a „manifestat” lumea, inclusiv pe noi, oamenii. Iar legătura între acest adevăr ultim, Tao, şi fiinţa umană este realizată printr-o energie Chi, care permează corpul nostru prin 12 canale spirituale principale numite „meridiane”.

Se spune că omul este o reflectare a cerului și conform proverbului ”Cum e sus așa e și jos”, lucrurile de aici sunt o imagine a celor de sus. În ce privește corpul uman, atunci când apare un blocaj al fluxului energetic sau un dezechilibru, organismul suferă. Acupunctura vine să rezolve problema acolo unde s-a produs dezechilibrul și redistribuie energiei. Pe vremuri, diagnosticul se punea urmând căi străvechi – observarea ochilor, a limbii, pe baza luării celor 12 pulsuri corespunzătoare câte unui organ vital etc. Astăzi, nu se mai folosesc astfel de metode, tratamentul cu ace se face pe baza diagnosticului de la medicul alopat.

O metodă asemănătoare acupuncturii este reflexologia. Asemănarea vine din acceptarea că în corpul uman există niște canale energetice, iar reflexologia consideră ca aceste canale își au corespondentul în talpă și în câteva puncte apropiate tălpii. Intervenția se realizează, în cazul acestei tehnici, prin masaj, făcut fie cu degetele, fie cu un instrument special.

”Despre rolul masajului am întâlnit 2 puncte de vedere: fie se redistribuie energia prin canalele acestea energetice, fie se elimină nişte blocaje de natură materială, în sensul că toxinele se acumulează în talpa piciorului şi blochează funcţionarea normală a organelor, iar atunci masajul face ca aceste toxine să fie reintroduse în circuitul sanguin şi eliminate prin rinichi.” , spune Ernest Valea, licențiat în teologie creștină și religii orientale.

acupunctura

3. Cum funcționează radiestezia

Rugat să definească acest termen, un infoenergetician a spus: ”radiestezia este arta de a utiliza indicatoarele radiestezice, făcând să intervină voluntar activitatea INCONŞTIENTĂ, pentru a ajuta la descoperirea a tot ce este ascuns facultăţilor normale ale individului.”
Aici intervine o noțiune nouă și anume ”banca de date universală”, iar singura condiție de acces la informațiile acestei bănci este capacitatea de a intra în starea de transă.

”În mod conştient, adică în starea „beta”, se formulează cererea de informaţie, clară, fără echivoc, cum ar fi: „La ce adâncime este apă?”. Apoi se trece voit în subconştient, adică în starea „alfa”, când se emite un semnal. Se face apel la „banca de date universală”, se recepţionează informaţia pe care operatorul o pune în evidenţă prin mişcarea instrumentului auxiliar, care poate fi pendul, baghetă sau ansă. Se trece din nou în starea „beta”, adică a conştientului, pentru a interpreta informaţia dată de instrumentul auxiliar. Deci, dacă avem acces la informaţiile acestea, avem posibilitatea de a cunoaşte totul, despre tot, din toate timpurile.”, spune un medic radiestezist și inforenergetician.

radiesteziePracticarea acestei tehnici nu trebuie făcută fără o pregătire minimă, căci în literatura de specialitate sunt semnalate cazuri în care terapeuți neinstruiți au preluat afecțiunile bolnavului. Ca în orice domeniu, pot exista falși tămăduitori, care nu realizează un tratament, ci profită doar de naivitatea bolnavilor. Radiestezia pleacă de la o teorie lansată de Rudolf Steiner, care spune că omul este o sumă de mai multe corpuri. Există corpul fizic, dar care nu poate trăi ca atare, căci are nevoie de însuflețire, iar aceast lucru este făcut de un alt corp, denumit corp eteric. Corpul eteric îmbracă și menține în viață corpul fizic. El este de natură energetică, iar atunci când se produc modificări, ele pot fi măsurate prin diferite proceduri, conform spuselor radiesteziștilor. Măsurarea corpului eteric se face folosind fie ansa, fie pendulul radiestezic. Terapeutul plimbă acest instrument de-a lungul corpului și observă dacă există un blocaj energetic. Asta semnalează că organul din acea zonă are o problemă. Terapia poate fi văzută și ca o metodă de diagnosticare.

4. Câte ceva despre bioenergoterapie și cristaloterapie

Întrebat ce vede atunci când pune un diagnostic, un vindecător specialist în folosirea cristalelor a raspuns ”aura” umană, care se vede și se poate percepe tactil. Pe lângă anatomia fiziologică există și anatomia energetică, iar cel ce practică această tehnică de vindecare urmărește armonizarea câmpului energetic.

Cum ajung însă unii oameni să aibă astfel de puteri, să lucreze și să dirijeze energiile? Unii bioenergoterapeuți au din naștere un corp energetic foarte mare, de 3 sau chiar de 10 ori mai mare decât o persoană obișnuită. Atunci când un bioenergoterapeut are un pacient în față, el simte câmpul energetic al acestuia, îl percepe vizual și tactil și poate să seziseze dizarmoniile lui. Fiecare ființă are un câmp energetic atât în interior cât și în exterior. Când apar pertubări în câmpul energetic, apare și boala în corp. Pentru ca boala să fie vindecată, bioenergoterapeutul trebuie să rezolve armonia câmpului energetic, să elimine distorsiunile și blocajele pe care le percepe la acest nivel.

În cristaloterapie, cristalele se plasează în jurul corpului după o schemă bine stabilită, la fel cum se întâmplă cu acele în acupunctură.

cristaloterapie

Surse:
Homeopatie, Acupunctură, Bioenergie,Radiestezie, Cristaloterapie și alte forme de medicină alternativă – o perspectivă creştină
Documentar Radio Vocea Evangheliei

Licenţa Creative Commons
„Noțiuni introductive despre terapiile alternative” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Noaptea neagra a sufletului – prima parte

Intr-un anumit moment din viata voastra, veti experimenta “Noaptea neagra a sufletului“, unde totul ceea ce pare ca poate sa...

Închide