Leacuri de regenerare din esențe de conifere

0

De ce nu ne dăm odată pentru totdeauna pe brazdă şi să înlocuim bradul verde cu sosia lui ecologică, din plastic? Pentru că, dacă nu miroase în casă a cetină de brad, nu simţi că vine Crăciunul – sună răspunsul arhicunoscut.

Or, dacă iubim atât de mult aroma inconfundabilă a cetinei, de ce nu ne desfătăm cu ea direct la brad acasă – în pădure sau, mai la îndemână, în parcurile bogate în conifere? Sau picurând în lampa de aromaterapie câţiva stropi de ulei esenţial de brad, molid, cedru, pin – miresme ce purifică aerul, redau vigoarea şi combat afecţiunile de sezon. Sau savurând o linguriţă de sirop de muguri ori o infuzie caldă…

Dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu specializare în medicină naturistă, este adepta remediilor care urmăresc ritmul naturii. Aşa că ne recomandă călduros, în sezonul rece, leacuri din esenţe de conifere.

BRAD

 • Ştiau bunii şi străbunii noştri bine: omul slăbit de boală, ca şi cel chinuit de dureri de oase şi cel cu probleme respiratorii (”bolnav de piept”, cum se spunea) trebuia să stea în scalda cu apă şi cu cetină de brad, ca să-şi recapete puterile. Iar la căpătâiul patului i se punea tot cetină proaspătă de brad, dar zdrobită.
 • Valorificăm tradiţia, adaptând-o la dinamica industriei farmaceutice: ne cumpărăm sticluţa cu ulei esenţial de brad, punem 3-5 picături în lampa pentru aromaterapie (sau, în absenţa ei, direct într-un vas cu puţină apă, pe care îl ţinem puţin pe ochiul aprins al aragazului sau pe calorifer, dacă avem norocul să locuim la un etaj inferior, unde agentul termic chiar îşi face datoria). Aroma va cuceri aerul din casă, purificându-l şi redându-ne energia.
 • Iar dacă am avut ghinionul să răcim sau, şi mai rău, să facem o gripă, inhalaţiile cu ulei esenţial de brad vor elibera şi dezinfecta căile respiratorii.
 • Pentru a calma durerile reumatismale şi artrita, atât de răzvrătite când se schimbă vremea, nu avem decât să turnăm câteva picături de ulei esenţial de brad în apa de baie. Alte remedii naturale care îmblânzesc durerile reumatismale găsești aici.

 ulei de brad

PIN

 • Te apasă zilele scurte, cu lumină puţină, gri? Ai nevoie de un tonic al sistemului nervos: câţiva stropi de ulei esenţial de pin, în lampa de aromaterapie, de îndată ce ai coborât din pat, dimineaţa. Şi întreaga zi se va recolora în roz.
 • Pentru că este un puternic antiseptic, uleiul extras din acest conifer ajută în tratamentul afecţiunilor respiratorii (gripă, guturai, pneumonie etc.), urinare şi hepatice. În plus, masajul cu acest ulei combate transpiraţia excesivă a picioarelor (un fenomen frecvent în sezonul rece, când picioarele stau arestate, ore în şir, în încălţări groase, nemiloase).
 • Din muguri de pin obţii o infuzie excelentă pentru vindecarea rapidă a virozelor: la o cană (200 ml) de apă clocotită se pune o linguriţă de muguri de pin; se poate îndulci cu miere de albine, la nevoie, şi se beau circa 400 ml pe zi.

CEDRU

 • Esenţă lemnoasă extreme de parfumată, cedrul pune pe fugă insectele – un atu mai interesant în sezonul cald, ce este drept. Dar care îşi găseşte aplicaţia şi în miez de iarnă.
 • Inhalaţiile cu ulei esenţial de cedru combat stările de anxietate, depresia şi oboseala.
 • Au, de asemenea, efect diuretic şi antiseptic, susţin tonusul rinichilor şi tratează cistita.

lemn de cedru

MOLID

 • Frate de sânge cu bradul, pe care îl înlocuieşte, de multe ori, în casele noastre, de Crăciun, molidul purifică la fel de eficient aerul, uşurând respiraţia atunci când suferi de răceală sau de gripă.
 • Tratează, ”pe calea aerului”, prin aroma relaxantă şi revitalizantă, şi stările de spirit mohorâte, apăsătoare, ”panicoase”.
 • În plus, masajul cu ulei esenţial de molid calmează durerile reumatice şi musculare, stimulează circulaţia sangvină, alungă mirosul neplăcut de transpiraţie şi combate starea generală de slăbiciune.
 • Cetina (terminaţiile ramurilor) se mărunţeşte şi se pune în apa de baie, ca să redea tonusul general, să combată stările de astenie, să ajute expectoraţia şi să calmeze durerea reumatismală.
 • Şi ar mai fi, desigur, bine cunoscutul sirop din muguri de molid, preparat primăvara, ca să trateze tusea de iarnă.
 • Ar mai fi şi siropul din ace de molid (de conifere, în general), care se prepară iarna, când conţin maxima cantitate de vitamina C (redusă la 50% în sezonul cald). Iată cum îl prepari: zdrobeşti cu făcăleţul din lemn 500 grame de ace, le pui într-un borcan suficient de mare, ca să încapă şi 500 grame de miere de albine (de preferinţă polifloră). Acoperi borcanul şi îl depozitezi într-un loc ferit, la căldură, 30 de zile. Apoi strecori şi torni siropul în sticle închise la culoare, pe care le depozitezi la rece (în frigider).
 • O pernuţă cu ace de molid, ţinută lângă perna pe care dormi, îl ademeneşte pe Moş Ene pe la gene: remediu garantat împotriva insomniei!

HAI PRIN PĂDURI, HAIHUI!

În pădurea de conifere te invităm, fireşte, acolo unde iarna este mirifică, iar aerul e încărcat de ioni negativi, esenţe terpenice şi alte principii volatile cu efect dezinfectant şi stimulator asupra respiraţiei. Bonus: o privelişte de vis şi un calm desăvârşit, cuibărindu-se în spiritul şi în sufletul tău.

Licenţa Creative Commons
„Leacuri de regenerare din esențe de conifere” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Modul in care ochii isi iau culoarea este absolut uimitor

Staiti ca nu pigmentul este cel care da culoarea verde sau albastra a ochilor? De fapt, fiecare culoare pe care...

Închide