Cele mai importante 4 legume de primăvară pentru revitalizarea organismului

0

E vremea legumelor și verdețurilor proaspete și pline de vitamine, deci cea mai bună perioadă în ce privește abundența lor pe tarabele piețelor. Cum o stare de sănătate bună depinde în mare măsură de calitatea alimentelor pe care le alegem zi de zi, acum e momentul potrivit să profităm cât de mult putem de ele, pentru un plus de energie.

1. Spanacul

Este bogat în fier și acid folic, fiind de mare ajutor pe perioada sarcinii. Îmbunătățește vederea și datorită conținutului bogat de clorofilă se recomandă celor care suferă de anemie, oboseală sau sunt foarte tensionați.

”Cercetarea asupra cancerului se concentrează tot mai mult asupra întregului spectru de carotinoide – nu doar betacaroten – cuprinse în legumele și fructele verde-închis sau viu colorate, iar spanacul este mult mai bogat în aceste substanțe decât morcovii.” (Ghidul alimentelor sănătoase, Michael Van Straten). Cel mai bun este consumul sub forma crudă sau cât mai puțin fiert.

spanac

Cum îl folosești:

În salate – spanacul se combină perfect cu alte verdețuri și legume, îmbogățind gustul salatelor. Folosește-l împreună cu salată verde, lobodă, castravete, ridichi, roșii, ceapă verde și avocado și ai o salată de primăvară bogată în vitamine și minerale esențiale organismului.

Sub formă de supă – cremă – ai nevoie de o jumătate de avocado copt, 4 căni de spanac bine spălat, 2 căni de castravete feliat, 1 cană de dovlecel feliat, încă una de roșii tăiate cubulețe, o tulpină de țelină, o ceapă verde, un cățel de usturoi, o lingură de suc de lămâie, o linguriță de pastă miso de orez, sare și apă suficientă pentru o supă cremă. Toate ingredientele se mixează cu blenderul.

Smoothie verde, plin de energie – 80 g de spanac și 30 g de urzici, frunze de mentă, suc de lămâie, miere și apă sunt ingredientele de care ai nevoie pentru un smoothie rapid și delicios. Se pun toate în blender și se mixează. Apa se adaugă treptat.

2. Castravetele

Este probabil cel mai bun diuretic natural. Pe lângă aceasta, mai are o mulțime de calități importante: stimulează creșterea părului, datorită conținutului ridicat de silicon și sulf, mai ales atunci când este folosit împreună cu morcovi, salată verde și spanac sub formă de suc, are proprietăți curative și detoxifiante. Ajută la scăderea tensiunii arteriale, conține săruri care împiedică apariția constipației, iar coaja lor este bogată în fibre, lucru care ajută digestia și scade colesterolul.

castravetele

Cum îl folosești:

Sub fomă de suc – pentru un pahar delicios de suc proaspăt, combină castraveții cu morcovi, măr, tulpină de țelină și puțin suc de lămâie. Bea-l imediat ce l-ai preparat, de preferat dimineața.

Sub formă de sos – ai nevoie de un castravete, o linguriță de ulei de măsline presat la rece, coajă de lime dată de răzătoare, 2-3 frunze de mentă proaspătă sau uscată, piper și sare. Curăță castravetele de coajă, dă-l pe răzătoare și pune deasupra puțină sare. Lasă-l 30 de minute, după care scurge-l de zeamă, pune-l în blender și pasează-l împreună cu uleiul de măsline și restul ingredientelor. Este excelent în combinație cu legume.

3. Urzicile

Remineralizează întregul organism și întăresc sistemul imunitar. Ajută la scăderea zahărului din sânge, au efect detoxifiant , diuretic și antimicrobian. Ceaiul de urzică este foarte bun pentru tratarea bronșitelor, fiindcă fluidizează secrețiile și contribuie la o expectorație mai ușoară. Cine suferă de anemie de primăvară, ar trebui să le ia în considerare. E recomandat ca femeile însărcinate să le evite, căci pot provoca contacții ale uterului.

urzica

Cum le folosești:

Sub formă de supă crudă – ai nevoie de 50 g de urzici tinere, 2 fire de mărar, 1 lingură ulei presat la rece, 1 lingură suc de lămâie, sare. Spală urzicile în mai multe ape. Se pun apoi în blender cu o cană de apă, se mixează, apoi se filtrează sucul folosind o pânză. Acesta se amestecă cu restul ingredientelor și se poate adăuga, după preferințe, morcov, ceapă, castravete etc.

4. Sfecla roșie

Sucul de sfeclă ajută la curățarea și refacerea sângelui, este tonic și crește rezistența organismului. Este considerat un stimulent digestiv și hepatic. Conține vitamina B, potasiu, fier, magneziu și alte minerale importante. Ajută la eliminarea toxinelor, îmbunătățește sistemul imunitar, împiedică depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale.

sfecla rosie

Cum o folosești:

Salată – este poate cea mai cunoscută variantă de consum a sfeclei roșii. Se poate folosi și fiartă, dar și crudă, dată pe răzătoare și amestecată cu măr, morcov, ridichi și asezonată după gust cu sare, piper, suc de lămâie sau oțet de mere.

Borș rece de primăvară – ai nevoie de 350 g varză roșie, 200 g sfeclă, 100 g țelină, 100 g morcovi, 250 g dovlecei, 1 litru borș și sare. Legumele se dau pe răzătăare, se amestecă cu borșul, se condimentează cu sare și se diluează cu apă.

Nectar proaspăt și delicios – curăță o sfeclă mică și tai-o felii. Pune-o în blender alături de felii de nectarine și o mână de zmeură proaspătă sau congelată. Se mixează totul, se adaugă apă în jur de 500 ml și miere după gust, după care se mai amestecă puțin. Se strecoară dacă e prea gros și se bea imediat.

N.R. Rețetele de mai sus se găsesc în lucrarea Hrana vie – Culegere de rețete proaspete.

Surse:
Hrana vie – Culegere Rețete Proaspte ( lucrare realizată de pe
www.bunsisanatos.wordpress.com; www.freshlifestyleantzu.blogspot.com; www.ligiapop.com;www.floridecires7.blogspot.com; www.retete-vegane.blogspot.com; www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com )

Fresh Vegetable and fresh Juices – Dr. N.W. Walkner
Ghidul alimentelor sănătoase – Michael Van Straten
Licenţa Creative Commons
„Cele mai importante 4 legume de primăvară pentru revitalizarea organismului” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Care este varsta apei de pe planeta?

Noi cercetari au demonstrat ca o mare parte din apa de pe Pamant este mai veche decat se credea, fiind...

Închide