Este Ayahuasca un drog?

0

Ei bine, haideți să începem cu întrebarea ”este ayahuasca un drog?” Și când spun acest lucru nu mă gândesc la cuvântul pe care îl definește dicționarul explicativ ca ”medicament sau altă substanță ce are un efect fiziologic atunci când este ingerat sau introdus într-un alt mod în corp”.

Când pun această întrebare, mă gândesc la ceea ce crede lumea în general. Pentru majoritatea dintre noi, cuvântul drog este asociat cu substanțele periculoase precum cocaina sau heroina. A numi pe cineva consumator de droguri are o conotație negativă, de obicei implicând faptul că acesta este dependent sau că există efecte și consecințe negative în viața sa din cauza drogurilor. Suntem învățați încă de când suntem mici că drogurile sunt periculoase! Nu lua droguri! Cu toate acestea, substanțe precum ayahuasca, iboga, marijuana, ciuperci, peyote sau LSD-ul sunt încă incluse în categoria drogurilor, existând încă o propagandă puternică ce ne avertizează în legătură cu substanțele psihedelice.

Întregul concept legat de faptul că ”ayahuasca este un drog” a apărut după o discuție fierbinte cu un membru apropiat al familiei legat de subiect. Eu personal sunt fost dependent de droguri, de heroină. El (îl voi numi astfel pentru a nu-i divulga numele) se autointitulează ”dependent care se recuperează” și are 12 ani de când nu a mai luat droguri. Noi doi nu am fost niciodată prea apropiațo însă din când în când ne intersectăm și am fost curios să aflu părerea lui legată de ayahuasca, din perspectiva unui care practică abstinența ca unică metodă de reabilitare.

Când l-am întrebat ce crede despre ayahuasca, răspunsul a fost: ”mă uit la ea ca la oricare alt drog precum alcoolul, cocaina sau heroina”. SIncer am fost uimit. Pentru mai bine de un minut nu am știut ce să răspund. Câteodată uit că nu toată lumea are o înțelegere de bază a beneficiilor demonstrate de știință ale ayahuascăi și a altor psihedelice. Credeam că îi pot explica acest lucru. De asemenea nu îmi plăcea ideea ca cineva din familie să gândească în acest fel.

Iată argumentele pe care eu le folosesc atunci când iau apărarea unor psihedelice ca ayahuasca față de cei care încearcă să le includă în categoria ”nimic mai mult decât niște droguri”. Să luăm ca exemplu orice substanță preum alcoolul, cocaina, heroina, amfetaminele etc. și asociază-le veiții unui individ, vei vedea indiferent de caz, o degradare a calității vieții acestuia. Fie că este vorba despre ceva mic precum o mahmureală până la situații majore cum ar fi să ajungi în stradă sau la pușcărie – fără deosebire, întotdeauna va fi o scădere a calității generale a vieții atunci când se folosesc substanțe non-psihedelice.

Acum, să luăm exemplul substanțelor psihedelice. Desigur că acestea pot fi folosite într-un fel pentru a ne ”droga”, însă aici vorbesc despre persoanele care folosesc psihedelicele cu o intenție clară. Când iei o persoană sau grup de oameni și le aplici în mod responsabil folosirea psihedelicelor aproape întotdeuna vei descoperi o creștere a calității generale a vieții. În cel mai rău caz, nu va exista nicio modificare. Ceea ce aproape NICIODATĂ nu vei vedea este o scădere a calității vieții.

Cu toate acetea încă asociem două categorii vaste de substanțe (psihedelicele și non-psihedelicele) cu efece atât de diferite și opuse cu același cuvânt – DROGURI. Lipsa de distincție dintre cele două ține departe acceptarea și recunoașterea opiniei publice a adevăratelor proprietăți vindecătoare ale ayahuascăi și a altor psihedelice, în ciuda multiplelor studii științifice care confirmă beneficiile acestora. Este timpul să schimbăm această paradigmă.

De prea multe ori avem oaspeți aici care participă la retreaturile noastre în secret. Le este rușine și/sau sunt speriați să le spună familiilor sau prietenilor lor de frica de a nu fi judecați, din cauza stigmei atașate folosirii unui ”drog”. Ei spun ”Mama/soțul/soția/fratele/șeful meu nu ar înțelege niciodată de ce aș face așa ceva”. A venit timpul să facem diferența și să îmbrățișăm aceste metode de vindecare privat dar și public datorită uimitoarelor capaictăți de vindecare pe care le posedă.

Ayahuasca și alte substanțe psihedelice au beneficii demostrate științific pe întreaga plajă de sănătate. Găsim dovezi prin care psihedelicele ușurează în mod dramatic frica de moarte pentru pacieții în ultimele faze ale bolilor. Vedem oameni care se vindecă de depresie, anxietate, stres post-traumatic. Descoperim că marijuana poate ajuta în mod semnificativ persoanele ce suferă de crize sau de Parkinson. Și lista poate continua.

Deci, răspunsul la întrebare este NU – ayahuasca nu este un drog. Este o substanță puternică, vindecătoare pentru cei care o iau pentru a-și îmbunătăți viața.

sursa: http://themindunleashed.com/2017/02/is-ayahuasca-a-drug.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Se spune că acum există primul om pe Pământ care va trăi 1000 de ani

Ți-ar plăcea să trăiești o eternitate? Eu nu sunt sigur că vreau, însă, în același timp, nu sunt unul dintre...

Închide