Pentru o sănătate de fier, nutriționiștii ne recomandă să consumăm zilnic fructe și legume de culori diferite. De ce e atât de importantă culoarea, cum ne putem proteja anumite organe și ce fructe/legume ar trebui să mâncăm ca să prevenim unele afecțiuni orientându-ne după nuanță? Hai să aflăm împreună!
Alb pentru imunitate
Vrei mai multă energie și să te încarci cu vitaminele și mineralele de care corpul tău are atâta nevoie? Caută alimentele de culoare albă! Sunt de mare ajutor împotriva infecțiilor, pentru că întăresc și susțin buna funcționare a sistemului imunitar, așa că mizează pe ele mai ales acum, la început de toamnă, când simți că virozele de sezon îți dau târcoale.
Alb în farfuria ta: usturoi, conopidă, ciuperci, ceapă, țelină, andive.
Roșu pentru sănătatea inimii
Așa cum le sugerează și culoarea, alimentele de culoare roșie ajută cu precădere buna funcționarea a inimii și circulația sângelui. Ele conțin licopen, un antioxidant puternic, cu rol anticancer. El se găsește în cantități mari în sânge, piele, ficat, plămâni, iar alimentele bogate în aceast compus previn afecțiunile cardiovasculare. Alimentele roșii au efect tonic, protejează vasele de sânge, ajută la fluidizarea sângelui și scad nivelul colesterolului.
Roșu în farfuria ta: cireșe, zmeură, căpșuni, roșii, rodii, sfeclă, ceapa roșie, coacăze, ardei și mere, toate roșii.
Violet și mov au efect antiîmbătrânire
Alimentele din această categorie conțin antioxidanți foarte puternici, ca şi . Astfel, devin protectoare ale ficatului, ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, susțin buna funcționare a sistemului imunitar și protejează celulele și, totodată, contibuie la regenerarea acestora. În plus, previn bolile cardiace și îmbunătățesc memoria, te scapă de kilogramele în plus și previn anemia, căci refac rezervele de fier ale organismului.
Mov în farfuria ta: struguri, prune, afine, vinete, mure.
Galben și portocaliu pentru piele
Betacarotenul prezent în cantități mari protejează pielea, vederea și ne apără organismul de radicalii liberi. Alimentele din această categorie au efecte antitumorale datorită carotenoizilor din compoziție și un important rol antioxidant, grație vitaminei C, esențială pentru funcționarea la cote maxime a sistemului natural de apărare al organismului și pentru lupta împotriva îmbătrânirii premature.
Galben/portocaliu în farfuria ta: porumb, pere, lămîi, ananas, banane, caise, cătina, morcovii, ardei, dovleac, piersici, portocale și mandarine, cartofi, ardei galbeni și portocalii.
Verdele previne cancerul
Nici fructele și legumele verzi nu sunt de neglijat. Antioxidanții pe care îi conțin combat anemia și previn apariția cancerului. Alimentele verzi îmbunătățesc metabolismul și sunt sursă importantă de energie pentru organism, conțin calciu, fibre și fier, iar verdețurile au clorofilă, atât de apreciată în procesul de detoxifiere și pentru prevenirea anemiei. Consumul de alimente din această categorie îți asigură o piele mai frumoasă și sănătoasă și îmbunătățesc considerabil starea de sănătate.
Verde în farfuria ta: mere, broccoli, spanac, varză, kiwi, castraveți, mazăre, sparanghel, avocado, rucola, salata, leurda. Mai multe informații despre alimente anticancer afli din cartea .
Fructe și legume asemănătoare organelor
Te-ai gândit vreodată că rondelele de morcovi seamănă cu irisul? Sau că boabele de fasole au formă asemănătoare rinichilor noștri? Nu e nevoie să știi pe dinafară ce acțiune are în organism fiecare legumă sau fruct. E suficient să privești mai atent forma sau felia și îți vei da imediat seama ce organ protejează și îi ajută buna funcționare. Apoi, nu îți rămâne decât să le incluzi tot mai des în alimentația ta.
Morcovul – o felie de morcov pare o reproducere fidelă a irisului. E un lucru binecunoscut că morcovii protejează vederea, datorită betacarotenului ce se transformă în corp în vitamina A, vitamină esențială pentru sănătatea ochilor.
Ciuperca – o ciupercă tăiată pe jumătate seamănă cu o ureche. Și nu întâmplător, pentru că vitamina D din compoziția acestora protejează nu doar sistemul osos, ci îmbunătățește și auzul.
Fasolea – boabele de fasole amintesc de forma rinichilor. Fasolea ajută la buna funcționare a acestora și nu de puține ori e recomandată ca remediu naturist pentru tratarea durerilor de rinichi.
Roșia – taie una pe jumătate și vei descoperi cele patru camere asemănătoare celor ale inimii. Bogate în antioxidanți, dar și carotenoide și vitaminele C și E, se transformă în legume ideale pentru protejarea sistemului cardiovascular. Ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduc colesterolul rău.
Nuca – seamănă foarte bine cu creierul. Iar dacă ne gândim la conținutul de Omega 3, lecitină, magneziu și vitamine, despre care știm că ajută din plin activitatea cerebrală și îmbunătățesc memoria, asemănarea nu mai pare chiar întâmplătoare.
Avocado – imită fidel forma uterului. Are sau nu un rol în protecția acestui organ? Cu siguranță are, căci este cunoscut drept un fruct bogat în vitamina B6, importantă pentru asimilarea fierului, și, prin urmare, de mare ajutor pentru ameliorarea sindromului prementrual. În plus, vitaminele E și B ameliorează infertilitatea. Are proprietăți antioxidante, oferind protecție împotriva cancerului, inclusiv al celui de col uterin.
Măslinele – au formă asemănătoare ovarelor, iar uleiul de măsline asigură grăsimile esențiale ce mențin echilibrul hormonal și contribuie la buna funcționare a acestora.
Porocala – jumătățile de citrice seamănă foarte mult cu glandele mamare, iar consumul regulat de grepfrut, portocale și lămâi poate preveni cancerul și ajută la întărirea sistemul imunitar.
Cartofii dulci – au formă asemănătoare plămânilor și se pare că nu întâmplător, căci proteinele, vitamine C și E și concentrația mare de carotenoide transformă cartofii dulci în aliemente anticancerigene. Conform lui , 100 g de cartofi dulci pe zi pot reduce considerabil riscul apariției cancerului de plămâni.
Sparanghelul – tijele subțiri par niște oase în miniatură. Pe lângă multiplele beneficii pe care sparanghelul le oferă, unul dintre cele mai importante este ajutorul pe care îl aduce pentru creșterea densității osoase, datorită conținutului de vitamina K. Astfel, sparanghelul poate preveni osteoporoza și osteoartrita, iar nutriționiștii îl recomandă ca tratament de ameliorare pentru reumatism.
„Culorile vindecătoare din farfurie și alte curiozități legate de legume și fructe” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .