Beneficiile pentru sănătate ale fructului kiwano

0

Unele dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale fructului kiwano sunt abilitatea sa de a îmbunătăți abilitățile cognitive, de a preveni bolile cronice, de a ajuta la pierderea în greutate, de a proteja pielea, de a îmbunătăți metabolismul, de a optimiza digestia și de a grăbi vindearea rănilor.

Kiwano (Pepenele cu coarne)

Pepenele cu coarne este un fruct care arată ciudat, provenind din Africa de Sud și doar recent a fost introdus (în ultimul secol) în alte părți ale lumii, și anume în Australia și Noua Zeelandă, unde a și primit numele de kiwano, datorită similitudinilor legate de consistență și imagine cu kiwiul. Totuși, acest fruct nu este legat biologic de kiwi și este mai mult apropiat de castravete și zuchini din punct de vedere nutritiv și evoluționar. Denumirea științifică a pepenelui cu coarne, cum maieste cunoscut, este Cucumis metuliferus, fiind cultivat pe scară largă în Africa sub-Sahariană, Australia, Noua Zeelandă și anumite părți din Asia.

Numele de ”pepene cu coarne” provine de la forma neobișnuită a fructului, pentru că exteriorul care este portocaliu sau galben-auriu, este acoperit de mici țepi. Interiorul fructului are aparența gelatinoasă a kiwiului, însă stratul interior de pulpă este ingerdientul culinar principal. Frunzele și rădăcina sunt și ele folosite în diverse aplicații, însă fructul este cel mai prețios dintre toate elementele plantei. Semințele conțin și ele concentrații mari de nutrienți benefici și compuși organici ce fac fructul atât de sănătos.

Ca obiect cultural, kiwano este considerat vital pentru rezolvarea problemelor cu hrana din Africa sub-Sahariană, pentru că acesta poate reține cantități importante de apă în timpul sezonului secetos, dar poate crește și în condiții grele, orefind în același timp o plajă largă de nutrienție esențiali celor care nu au decât un acces limitat la hrană. Fructul s-a răspândir dincolo de limitele sale naturale de creștere datprită beneficiilor pentru sănătate pe care le are.

Beneficiile pentru sănătate ale fructului kiwano
  1. Scăderea în greutate: fructul conține mai mult de 80% apă, el are abilitatea de a umple orice stomac. Oamenii care sunt la dietă ce încearcă să slăbească fără să simtă foame mereu deseori recurg la kiwano pentru a-și potoli dorințele. Concentrația mare de nutrienți păstrează corpul hrănit, chiar dacă fructul are puține calorii și grăsimi.
  2. Calități antioxidante: conține cantități mari de alfa-tocoferol, un antioxidant puternic, o formă a vitaminei E. Aceasta este foarte importantă pentru sănătatea nervilor și a vaselor de sânge, în același timp anihilând radicalii liberi, produsele secundare ale metabolismului celular, ce pot cauza orice de la boli de inimă până la cancer.
  3. Sănătatea ochilor: nivelurile mari de vitamina A din kiwano îl fac un important element de îmbunătățire a sănătățiivizuale. Vitamina A este un caretonid, ce acționează ca un antioxidant pentru ochi, eliminând radicalii liberi ce pot cauza degenerare maculară, în același timp încetinind sau prevenind dezvoltarea cataractei.
  4. Funcțiile cognitive: cu toate că mulți mutrienți diferiți pot afecta în mod pozitiv creierul, vitamina E este în special legată de încetinirea instalării bolilor precum Alzheimer sau demența. NIvelurile crescute de diverși tocoferoli diferiți din kiwano îl fac un favorit atât pentru tineri cât și pentru cei în vârstă, pentru menținerea unei minți agere.
  5. Procesele metabolice: zincul este un mineral care de multe ori este trecut cu vederea când ne gândim la sănătate, însă el joacă un rol cheie în metabolism, dar și în procesul de producere a proteinelor, necesare pentru vindecarea rănilor și repararea organelor, a țesuturilor, a vaselor de sânge și a celulelor. Conținutul mare de vitamina C este un element complementar perfect pentru zincul din kiwan, iar sub formă de acid ascorbic este componentă cheie din colagen, un alt element esențial pentru reparare și creștere.
  6. Procesul de îmbătrânire: între vitamina A, C, antioxidanți naturali și compuși organici din abundență, kiwano este minunat pentru menținerea sănătății, atât la exterior cât și pe interior. Pepenele cu coarne este cunoscut pentru calitățile sale protectoare ale integrității pielii, pentru reducerea semnelor îmbătrânirii și a ridurilor, dar și pentru diminuarea semnelor rănilor și a petelor de pe piele. Acești nutrienți importanți păstrează și interirul corpului tânăr, prevenind instalarea bolilor cronice prin acțiunea lor puternic antioxidantă.
  7. Stresul și anxietatea: cerectările au făcut legătura dintre unii dintre compușii organici din kiwano și reglarea hormnală, mai ales a adrenaliei și a altor hormoni de stres. Dacă suferi de stres cronic sau te simți anxios, consumul unui kiwano te poate ajuta la eliberarea rapidă a minții de stres și de readucerea corpului într-o stare de calm și relaxare.
  8. Procesele digestive: conținutul mare de fibre din kiwano îl face ideal pentru digestie. Fibrele alimentare ajută la stimularea mișcărilor peristaltice, curățând tractul gastro-intestinal, reglând mișcările intestinale și prevenind crampele, balonarea, constipația și ajutând în cazul unir condiții serioase precum ulcerul gastric și chiar în cazul cancerului de colon. Fibrele alimentare sunt un element cheie și în sănătatea inimii și ajută la reglarea nivelurilor de colesterol din corp; ajută chiar și la reglarea receptorilor de insulină, prevenind sau reglând diabetul.
  9. Sănătatea oaselor: kiwano, cu conținutul lor mare de minerale, mai ales calciu, poate întări oasele și preveni osteoporoza. Cu toate că și celelalte minerale din acest fruct, precum zincul, sunt importante pentru dezvoltarea, creșterea, repararea și integritatea oaselor, calciu este cel mai de dorit mineral pentru sănătatea oaselor noastre.

O notă finală: forma amară a lui kiwano, înainte de a fi copt, poate conține niveluri periculoase de chimicale ce nu sunt prezente în frcutul gata de consumat. Toxicitatea acestuia poate cauza probleme stomacale, dureri de cap și febră, însă nu pun viața în pericol. Kiwano este considerat a fi un aliment alergen.

sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/kiwano.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Tibetanii ce practica yoga visării sunt maeștrii visării lucide

Există yogini în Tbet care caută iluminarea spirituală prin calea visării lucide. Calea ”yogăi visării” se numește ”Milam” în Tibet....

Închide