Tratamentul sinuzitei prin acupunctura

0

Sinusurile sunt cavitati situate in craniu care comunica cu cavitatile nazale. Sunt 4 perechi de sinusuri, etmoidal, frontal, maxilar si sfenoidal. Frontal si maxilar sunt cele mai predispuse la infectii si inflamatii. Simptomele principale ale sinuzitei sunt curgerile nazale de culoare galbena, purulenta, durere faciala si o senzatie de greutate a capului. Durerile de cap pot fi foarte puternice, sunt descrise de pacienti ca si cum cineva „le crapa capul” sau „ca si cum ar fora in cap” si afecteaza foarte puterni calitatea vietii si capacitatea de a indeplini cele mai simple activitati. Tratamentul sinuzitei prin acupunctura poate constitui o alternativa eficienta la tratamentul clasic care uneori poate fi destul de invaziv.

Invaziile repetate ale Vantului, indiferent daca e Vant-Caldura sau Vant-Frig (dar mai frecvent Vant-Caldura) obstructioneaza dispersia si coborarea Qi-ului Plamanilor in pasajele nazale astfel ca fluidele stagneaza in nas si sinusuri. Stagnarea pe termen lung a acestor fluide duce la Flegma si Caldura care se manifesta cu o curgere nazala galbena, purulenta. Invaziile repetate ale Vantului extern sunt cauzele principale ale sinuzitei, in special daca persoana nu se ingrijeste in acele perioade (odihna, evitarea expunerii).

Din perspectiva medicinei vestice, infectiile cu raceala sau gripa cauzeaza in mod frecvent infectiile sinusurilor, in special sinusurile maxilare. Din perspectiva anatomica, infectiile sinusurilor sunt cele mai predispuse a deveni cronice. Deschiderea prin care sinusul maxilar comunica cu cavitatea nazala fiind foarte ingusta, edemul inflamator al mucoasei obstructioneaza drenajul sinusurilor infectate. Vindecarea infectiei sinusurilor este de obicei lenta si incompleta astfel ca urmatoarea infectie virala va afecta sinusurile deja inflamate.

Dieta poate juca un rol in sinuzita, consumul excesiv de alimente fierbinti si grase duce la Flegma si Caldura. Acest tip de aliment duce la formarea Umiditatii-Caldurii in Stomac si Splina care poate fi transportata in sinusuri pe meridianul Stomacului. Acesta poate constitui un factor, totusi invaziile repetate de Vant sunt conditia necesara pentru dezvoltarea acestei afectiuni.

Medicina chineza imparte aceasta patologie in: Vant-Caldura, Caldura in Plaman, Focul in Ficat si Colecist si Umiditate-Caldura in Stomac si Splina. Patologiile amintite sunt de exces astfel ca tratamentul se axeaza pe eliminarea factorului patogen. In cazurile cronice totusi exista o Deficienta, in special a Splinei care trebuie tratata.

Caldura-Vant

Manifestarile includ: nas infundat, curgere purulenta, galben-lipicioasa, durere de cap, simtul mirosului scazut, aversiunea catre frig, si febra. Ca si puncte se folosesc LI11 (elimina Vantul-Caldura), LI4 (curata nasul), LI20 si un punct special Bitong cu rol in curatarea nasului si sinusurilor.

Caldura-Plamanului

Manifestarile includ: curgere purulenta, galben-lipicioasa, sensibilitate zonei de deasupra sinusurilor maxilare (la apasare doare), fata rosie, senzatia de caldura, sete, durere de cap. Ca si puncte se folosesc cele de mai sus la care se mai adauga si LU10 si LU7 care restaureaza dispersia si coborarea Qi-ului Plamanilor.

Focul in Ficat si Colecist

Manifestarile includ: curgere purulenta, galbena, ochii injectati (rosii), ten rosu, durere de cap in tample si obraji, ameteala, un gust amar, scaune tari si uscate, iritabilitate. Ca si puncte LIV2, GB43 pentru eliminarea Focului plus puncte ca cele de mai sus.

Umiditate-Caldura in Stomac si Splina

Manifestarile includ: curgere purulenta, galbena, obraji rosii, sete, buze uscate, simt al mirosului scazut, senzatia de greutate a capului, durere de cap frontala, senzatia de greutate pe piept si epigastru (zona de deasupra ombilicului). Ca si puncte folosim REN12, REN9, SP9, BL22, BL 20 pentru rezolvarea Umiditatii si punctele de mai sus pentru curatarea nasului si sinusurilor.

Sinuzita este o afectiune care necesita tratament pe termen lung. Cu cat mai pregnante simptomele de Foc, cu atata va lua mai mult tratamentul ei. De asemenea, deficientele trebuiesc adresate, in special cele ale Qi-ului Plamanului, Stomacului si Splinei. In plus, tratamentele de mai sus pot fi suplimentate cu puncte aditionale pentru tratarea simptomelor care afecteaza calitatea vietii in special durerile de cap puternice.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
A trai in prezent

  Deoarece pentru mine a fost o adevarata provocare sa invat sa stau in prezent aleg, de data aceasta, sa vorbesc...

Închide