Tratamentul insomniei in acupunctura

0

Termenul insomnie acopera un numar de probleme precum dificultatea de a adormi usor, trezitul in timpul noptii, somnul nelinistit, trezirea devreme dimineata si somnul deranjat de vise.

Cat dormim si calitatea somnului depinde de starea Mintii (Shen). Chinezii au o intelegere aparte a sufletului care este compus din mai multe componente fiecare din ele gazduite de cate un organ si fiecare cu rolul lui bine stabilit care influenteaza o stare anume – toate acestea fac parte din SHEN – a nu se confunda cu Shen-ul inimii : PO – Plaman, simturile, miros, gust, auz, Hun – Ficat, viziunea, capacitatea de a planifica, Mind (shen)- Inima, simtim emotiile, Zhi – Rinichi, vointa de a face ceva, Yi – Splina,intelect,capacitatea de a invata, memora. Deci, Mintea este gazduita de Inima, mai specific de Sangele Inimii si Yin-ul Inimii. Daca Inima este sanatoasa si Sangele suficient, Mintea este ancorata suficient iar somnul va fi sanatos. Daca Inima prezinta o Deficienta sau daca este agitata de factori precum Foc, Mintea nu va fi ancorata si somnul va fi afectat. Stiu ca acesti termeni si explicatii sunt in contradictie totala cu tot ce suntem invatati, dar trebuie sa intelegeti ca aceasta este exprimarea data de chinezi pentru a explica lucrurile observate. Veti vedea ca aceste explicatii au sens chiar mult mai mult decat o explicatie moderna.

In medicina chineza este o legatura intre corp si Minte (toti am auzit zicala „Minte sanatoasa in corp sanatos”). Factori precum Foc afecteaza Mintea, stresul emotional afecteaza Mintea care poate cauza un dezechilibru in organele interne. Dezechilibrul in organele interne, fie ca este dat de Deficienta sau Exces afecteaza Sangele si Esenta, acestea ancorand Mintea este evident ca o problema in ele va cauza o problema cu Mintea ducand la insomnie.

In ceea ce priveste somnul, Mintea nu este singurul factor mental-spiritual implicat. Hun (gazduit in Ficat) joaca rol in fiziologia si patologia somnului afectand cat si cum dormim. La fel ca la Minte, Hun este ancorat de catre Sangele Ficatului si Yin-ul Ficatului, daca acestea sunt sanatoase somnul va fi normal, sanatos fara prea multe vise. Daca Sangele si Yin-ul Ficatului sunt afectate, Hun va „hoinari” noaptea cauzand vise obositoare. Cred ca toti am avut dimineti cand ne-am trezit mai obositi decat ne-am culcat, probabil ca ati observat ca in acele nopti ati visat intens (cel putin la mine e cazul). De asemenea Hun este afectat si de factori precum Foc si Vant care agita Ficatul.

Atunci cand un pacient se plange de faptul ca are probleme cu somnul, trebuie sa evaluam daca ceea ce descrie este insomnie si nu probleme din cauze externe sau temporare. De exemplu, o schimbare brusca a vremii, dormitor care e prea cald sau prea rece, bautul unei cesti de ceai sau cafea, probleme emotionale cauzate de suparari nu pot fi incadrate la categoria de „insomnie”.

Pozitia de somn ideala conform medicinei chineze este pozitia corpului stand pe partea dreapta, cu picioarele usor indoite, bratul drept indoit si sprijinit in fata pernei si bratul stang sprijinit pe coapsa stanga. In aceasta pozitie inima este intr-o pozitie inalta astfel ca Sangele poate circula usor, ficatul este intr-o pozite joasa astfel ca Sangele se colecteaza in el si ancoreaza Hun, iar stomacul si duodenul au pozitia ideala pentru facilitarea tranzitului „in jos” al alimentelor.

Factori frecventi care cauzeaza insomnia

Surmenaj si griji

Grijile excesive si surmenajul afecteaza Splina, Plamanii si Inima. Splina nu va mai produce suficient Sange care va afecta la randul ei Inima si Mintea.

Munca excesiva

Munca mentala, prea multe ore de munca fara odihna aferenta, munca sub conditii de stres combinata cu dieta neregulata, activitate sexuala excesiva va afecta Yin-ul Rinichilor. Deficienta Yin-ului Rinichilor va crea o deficienta in hranirea Yin-ului Inimii. De asemenea, problemele emotionale pe termen lung duc la formarea Focului in Inima care afecteaza Yin-ul ducand la o deficienta a Yin-ului in Rinichi. De aici rezulta conditia: Inima si Rinichii nu sunt armonizati. Este o cauza frecventa de insomnie mai ales la batrani.

Furia

Furia duce la un exces al Yang-ului Ficatului sau Foc in Ficat. Ambele dau insomnie in special la persoanele tinere sau de varsta mijlocie.

Dieta neregulata

Dieta neregulata, prea mult sau prea putin, alimente grase si fierbinti pot duce la formarea Flegmei in Stomac care duce la hartuirea Mintii.

Diagnostic

Dificultatea in a adormi de obicei indica o deficienta a Sangelui, usurinta in a adormi dar trezirile frecvente in timpul noptii denota deficienta Yin-ului. Cele doua pot coexista. Trezirea devreme dimineata indica o deficieta in Inima si Colecist.

A visa este normal. Dar cand aceste vise sunt excesive sau cand sunt cosmaruri, cand persoana se trezeste tipand, somnambulismul sau vorbitul in somn sunt semne clare ale dezechilibrelor care afecteaza Hun si Mintea (ex. persoane marcate psihic deseori se trezesc noaptea tipand). Visurile excesive pot avea ca si cauza o deficienta a Sangelui sau Yin. Visurile care ne inspaimanta denota o deficienta in Colecist si Inima. Visele nelinistite apar din cauza Flegmei care afecteaza Stomacul si Inima.

Pozitiile somnului

Cand o persoana nu poate dormi pe spate indica o conditie de Exces, de obicei in Plaman sau Inima. Daca o persoana poate doar sa doarma pe spate si cu mainile intinse pe langa corp indica o conditie de Caldura (normal, corpul incearca sa se racoreasca), daca doarme chircit indica o conditie de Deficienta, de obicei din cauza Stomacului. Daca o persoana poate sa doarma pe o parte indica fie o Deficienta de Sange, Qi pe acea parte sau Exces pe partea opusa.

Patologiile somnului se impart in Exces si Deficienta.

Exces:

  • Foc in Ficat
  • Foc in Inima
  • Flegma-Caldura care hartuieste Mintea
  • Caldura Reziduala in diafragma

Deficienta:

  • Deficienta Sangelui in Inima si Splina
  • Deficienta Yin-ului Inimii
  • Inima si Rinichi care nu sunt armonizate
  • Deficienta Inimii si Colecistului
  • Deficienta Yin-ului Ficatului

Manifestarile si tratamentul fiecareia dintre conditiile de mai sus le vom detalia intr-un post viitor.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sfarsitul lui Kali Yuga este in 2025

Partea 1: Dezvaluind ciclurile Yuga ale timpului Doctrina Ciclurilor Yuga ne arata ca in acest moment noi ne aflam in...

Închide