Tratamentul durerilor de cap prin acupunctura – partea a 2-a

0

Dupa cum spuneam intr-un post anterior, tratamentul durerilor de cap prin acupunctura reprezinta o solutie eficienta. Vom discuta azi tratamentul durerilor de cap de cauza interna. Conditiile interne sunt variate, important este sa se faca diferentierea clara intre Deficienta si Exces. Dupa, se identifica care organ si meridian este implicat tinand cont ca nu intotdeauna acestea coincid (exemplu, durerile date de Liver-Yang se manifesta pe meridianul C0lecistului, iar altele nu). Cele 4 organe implicate in patologia interna a durerilor de cap sunt Splina, Stomacul, Ficatul si Rinichii.

Exces

Durerile de cap sunt caracterizate de prezenta unui Exces care obstructioneaza circulatia Qi-ului ducand la o staza a Sangelui care creeaza durerea efectiva. Excesul poate fi Liver-Yang sau Fire, Flegma, Umiditate si Staza a Sangelui. Fiind de tip Exces, durerea de cap este intensa si puternica comparativ cu cea de Deficienta.

Liver-Yang (Yang-ul Ficatului) care se inalta

Este probabil cea mai comuna cauza. Apare atunci cand Yang-ul Ficatului se „duce” in sus creand un Exces de Yang in cap (Yang-ul este energia ‘exploziva’). In mod normal Qi-ul si Yang-ul Ficatului au o miscare ascendenta, dar anumite circumstante face ca aceasta miscare sa fie excesiva. Meridianul Ficatului este unul din cele doua (alaturi de al Inimii) care ajunge direct in cap.

Cauza frecventa a acestui tip de durere este emotionala. Furia (manifestata sau retinuta), frustrarea, resentimentul pe o perioada lunga de timp poate cauza inaltarea excesiva a Liver-Yang-ului. Aceasta miscare ascendenta excesiva poate fi cauzata de una din cele 4 situatii: Deficienta Sangelui Ficatului, Deficienta Yin-ului Ficatului, Deficienta Yin-ului Ficatului si Rinichilor si Deficienta Yin-ului Ficatului si Rinichilor impreuna cu Deficienta Yang-ului Rinichilor.

Deficienta Sangelui Ficatului este o cauza comuna, Sangele face parte din Yin si este stocat in Ficat ancorand in acest fel Yang-ul Ficatului (echilibrul Yin-Yang). O deficienta a Sangelui face ca aceasta ancorare sa nu mai fie posibila, Yang-ul „scapand” in sus.

Deficienta Yin-ului Ficatului este la fel ca cea a Sangelui, diferenta intre cele doua este daca ca in acest caz se manifesta ochii uscati (Ficatul hranete ochii).

Ficatul si Rinichii au origine comuna astfel ca o deficienta a unuia il va afecta si pe celalalt. Pe termen lung, Deficienta Sangelui Ficatului va esua in hranirea Esentei Rinichilor care va duce la probleme in a produce Sange care la randul ei duce la deficienta Sangelui Ficatului. Observati aici un cerc vicios, se intra intr-o spirala a problemelor. Sangele si Esenta fac parte din Yin care nu va ancora Yang-ul.

Deficienta Yang-ului Rinichiului nu este foarte frecventa. Rinichi fiind sursa de Yin si Yang a organismului, de obicei apar amandoua, dar numai una este predominanta. Pentru determinarea predominantei, se studiaza limba, daca este palida indica predominanta Deficientei Yang-ului, daca este rosie indica predominanta Deficientei Yin-ului. Cand Yang-ul Rinichilor ete deficient pe o lunga perioada de timp poate duce la o deficienta a Yin-ului Rinichiului care duce la inaltarea Yang-ului Ficatului. Astfel se explica de ce o persoana poate avea mai multe simptome si semne de deficienta Yang-ului Rinichiului(urina diluata si frecventa, senzatie de frig, limba palida si umflata), un singur simptom de deficienta a Yin-ului Rinichiului (transpiratii noaptea) si simptome a inaltarii Yang-ului Ficatului (dureri de cap, iritabilitate si ameteala).

Durerea din cauza inaltarii Yang-ului Ficatului este intensa, severa, simti ca cineva iti gaureste capul. Unii o descriu ca pulsatorie. De obicei afecteaza ambele parti laterale ale capului, tamplele si sprancenele. In mod frecvent se simte ca si cum ar fi in spatele ochilor. Durerea poate fi insotia de greata sau varsaturi. Durerea se amelioreaza cand persoana sta in picioare si va prefera cand sta in pat sa fie in sezut. Alt simptom mai poate fi si probleme cu vazul, persoana poate vedea flash-uri stralucitoare sau vazul este neclar, blurat.  Aceasta durere poate fi o cauza a durerii numita „durerea de weekend”. Apare frecvent la oamenii care muncesc excesiv, multe ore sub tensiune, mascand conditia Yang-ului Ficatului. In momentul in care se opresc din munca in weekend, inactivitatea face ca Yang-ul Ficatului sa se inalte brusc.

Alte manifestari ale inaltarii Yang-ului Ficatului includ ameteli, tinitus (zgomot in urechi), surditate, gat uscat, insomnie, iritabilitate, limba rosie.

Tratament:

 • LIV-3 punctul distal principal de a seda Ficatul si Yang-ul care se inalta.
 • LIV-8 pentru a hrani Sangele Ficatului si/sau Yin-ul Ficatului.
 • SP-6 pentru a hrani Sangele Ficatului. Va ajuta si la sedarea Ficatuui si ajuta la inducerea somnului.
 • TB-5 pentru a seda Yang-ul Ficatului.
 • GB-20 punct adiacent pentru sedarea Yang-ului Ficatului. De asemenea relaxeaza muschii superiori ai gatului.
 • P-6 punct distal folosit pentru sedarea indirecta a Ficatului si calmeaza Mintea.
 • LU-7 punct special pentru durere de cap. Va ajuta in orice durere de cap si tonifiaza Plamanii.
 • GB-43 pentru sedare Liver Yang si inlatura obstructia meridianului Colecistulu

Liver-Fire

Simptomele Liver-Fire sunt la fel ca cele de la Liver-Yang ascendent: ameteala, surditate, tinitus, iritabilitate, gat uscat, insomnie. In plus mai pot apare: sete, gust amar in gura, urina inchisa la culoare, constipatie, ochi rosii si o limba rosie cu invelis galben. Durerea are acelasi caracter pulsator sau in reprize. Este mai intesa si tine sa fie fixa, localizata intr-un singur loc. Greturi si varsaturi pot apare.

Tratament: LIV-2, SP-6, TB5, GB38, GB20.

Liver-Wind

Durerea de acest tip se simte in tot capul si este insotita de ameteala severa. Alte manifestari pot include o miscare de pendulare a capului, amorteala, tremuraturi ale membrelor.

Tratamentul ca cele de mai sus, plus DU16 si DU20.

Stagnarea Qi-ului Ficatului

Acest tip de durere apare de obicei in tample si partea frontala. O caracteristica este faptul ca se muta dintr-o parte in alta a capului. Este cauzata de obicei de anxietate si stres. Alte simptome includ durere hipocondriala, tensiune nervoasa, digestie slaba, balonare, flatulenta.

Tratament: LIV3, GB34, LI4, ST36, DU24.

Alte tipuri de dureri de cap sunt date de:

 • Retentia Mancarii manifestata in partea frontala si intensa, se agraveaza in special dupa ce mancam;
 • Staza Sangelui manifestata in special in durerile cronice, foarte severa si puternica. Ca simptome avem o culoare inchisa a fetei, durere hipocondriala sau abdominala;
 • Stagnarea Frigului in meridianul Ficatului, durere intensa si care se simte in crestetul capului, alte simptome incluzand senzatia de frig, varsaturi, membre reci.

Intr-un post viitor ne vom ocupa de durerile date de Deficienta, Deficienta Qi-ului, Deficienta Sangelui si Deficienta Rinichiului.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
EVENIMENT – Lansare de carte

Avem deosebita placere sa va invitam in data de 13 februarie 2013, la ora 18:30, la Libraria Bastilia, Piata Romana...

Închide