Tratamentul dismenoreei in acupunctura

0

Dismenoreea indica durerea care apare inainte, in timpul si dupa menstruatie. Durerea poate apare in abdomenul inferior sau regiunea sacrala.

Din punctul de vedere al medicinii chineze, Ficatul impreuna cu doua canale extraordinare, Chong Mai si Ren Mai sunt responsabile de fiziologia menstruatiei. Pentru o menstruatie normala, Sangele trebuie sa fie abundent si cu circulatie adecvata care depinde de curgerea adecvata a Qi-ului Ficatului.

In timpul fiecarui ciclu menstrual se pot identifica 4 faze:

 • in timpul menstruatiei: Sangele circula, aceasta depinde de Qi-ul Ficatului si Sangele din Ficat
 • dupa menstruatie: Sangele si Yin sunt deficiente
 • la jumatatea perioadei: Sangele si Yin umplu gradual canalele extraordinare Chong Mai si Ren Mai
 • inaintea menstruatiei: Yang se inalta pregatind miscarea Sangelui din timpul perioadei.

Astfel o miscare adecvata a Qi-ului Ficatului si a Sangelui din Ficat sunt esentiale pentru o menstruatie fara dureri. Daca Qi-ul Ficatului stagneaza poate cauza durere in special inaintea perioadei, in timp ce daca Sangele din Ficat stagneaza va cauza durere in timpul perioadei. Stagnarea este deci cea mai importanta conditie care cauzeaza dismenoreea.

Etiologie

Factor emotional

Aceasta este un factor foarte important in dismenoree. Furia, frustrarea, resentimentul, ura pot duce la stagnarea Qi-ului Ficatului. La femei, stagnarea Qi-ului cauzeaza stagnarea Sangelui in uter deci la perioade dureroase.

Frig si Umiditate

Expunerea excesiva la Frig si Umiditate, in special daca apare in timpul pubertatii, poate duce la Frig care va invada uterul. Frigul contracta si cauzeaza staza Sangelui in uter, deci perioade dureroase.

Femeile sunt in particular predispuse la invazia Frigului in uter in timpul si imediat dupa perioada menstruala cand uterul si Sangele sunt intr-o stare de relativa slabiciune. In aceasta perioada e important sa nu se expuna la frig si umiditate.

Femeile cu o conditie preexistenta de deficienta de Yang sunt de asemenea mult mai expuse la invazia Frigului.

Munca excesiva si boli cronice

Munca excesiva sau o boala cronica duce la Deficienta de Qi si Sange in special in Stomac si Splina. Deficienta de Sange duce la hranirea insuficienta a canalelor extraordinare Chong Mai si Ren Mai astfel ca nu vor putea circula Qi-ul si Sangele adecvat, astfel cauzand dismenoree.

Astfel, stagnarea QI-ului si/sau Sangelui poate apare ca factor intrinsec sau poate fi cauzata de Frig in uter. Stagnarea cum am vazut mai sus reprezinta factorul cel mai important in aparitia dismenoreei.

Diagnosticul se pune luand in considerare mai multi factori:

 • momentul aparitiei durerii: durerea inaintea si in timpul menstruatiei sunt de tip Exces, durerea dupa perioada este de tip Deficienta
 • presiune: daca durerea se agraveaza la presiune indica Exces, daca se amelioreaza Deficienta
 • Cald-Frig: daca durerea se amelioreaza la aplicarea unei surse de caldura (o sticla cu apa calda) indica fie Frig fie o Staza a Sangelui din cauza Frigului. Totusi trebuie luat in calcul si faptul ca stagnarea Qi-ului si Sangelui pot fi ameliorate de aplicarea caldurii. Daca durerea se agraveaza cu caldura e un semn de Caldura in Sange.
 • caracterul durerii:
  – durerea se amelioreaza dupa eliminarea cheagurilor: Staza Sangelui
  – durere cu senzatia de distensie: stagnarea Qi-ului
  – durere gen arsura: Caldura in Sange
  – crampe dureroase: Frig in uter
  – durere ca un junghi care nu se misca: Staza Sangelui
  – durere care coboara inainte de perioada: Staza Sangelui
  – durere care coboara dupa perioada: Deficienta Rinichi
 • locatia durerii:
  – durere in ambele laturi ale abdomenului implica meridianul Ficatului
  – durere in zona sacrala: deficienta Rinichi
 • ciclul:
  – daca este prelungit iar sangele menstrual este inchis la culoare si prezinta cheaguri indica Staza Sangelui
  – daca sangele menstrual este rosu cu cheaguri mici inchise la culoare indica Frig in uter
  – daca ciclul este scurt dar abundent si cu sange de culoare rosu deschis indica, Caldura in Sange

Este important sa se faca diferentierea dintre conditiile de Exces si Deficienta. Conditiile de Exces sunt mai comune si clinic mai importante deoarece sunt caracterizate de dureri mai intense decat in conditiile de Deficienta. Si in conditiile de Deficienta exista un element de Staza a Sangelui deoarece Sangele deficient nu circula corespunzator.

Principiul general de tratament este de a reglementa Qi-ul si Sangele in canalele extraordinare Chong Mai si Ren Mai. Totodata se adreseaza si punerea in circulatie a Qi-ului, Sangelui, eliminarea Frigului, Caldurii sau tonifiere.

In continuare vom discuta patologiile urmatoare:

 • Stagnarea Qi-ului si Sangelui
 • Stagnarea Frigului
 • Umiditate-Caldura
 • Deficienta Qi-ului si Sangelui
 • Deficienta Rinichilor si Ficatului

Stagnarea Qi-ului si Sangelui

Manifestari clinice: dureri abdominale in partea inferioara in timpul sau inainte cu una-doua zile de perioada, senzatia de distensie a abdomenului si sanilor, sange menstrual inchis la culoare si care prezinta cheaguri, durerea se amelioreaza dupa eliminarea cheagurilor, tensiune si iritabilitate premenstruala.

In cazul in care avem Stagnarea Qi-ului vom avea mult mai pronuntate distensia abdomenului si sanilor, sange menstrual nu foarte inchis la culoare.

In cazul in care avem Staza Sangelui vom avea mai multa durere decat distensie, durerea foarte intensa, sange menstrual inchis la culoare si prezinta cheaguri.

Principiul de tratament: punerea in miscare a Qi-ului si Sangelui, eliminarea stazei si stoparea durerii: LIV3 pune in miscare Qi-ul si Sangele si opreste durerea, REN6 si GB34pune in circulatie Qi-ul in abdomenul inferior, SP8 regleaza Sangele in uter si opreste durerea, ST29 regleaza Sangele in uter, SP10 pune in circulatie Sangele, LU7 si KI6 deschide Ren Mai si regleaza Qi-ul in uter, SP4 si P6 deschide Chong Mai si regleaza Sangele in uter.

Stagnarea Frigului

Manifestari clinice: dureri abdominale in partea inferioara inainte sau dupa perioada, durerea este situata central, se amelioreaza cand se aplica o sursa de caldura, sange menstrual putin de culoare rosu deschis si cu cheaguri inchise la culoare, senzatia de frig, dureri de spate.

Principiul de tratament: incalzirea uterului, elimineara Frigului si punerea in miscare a Sangelui: REN4 cu moxa incalzeste uterul, REN6 cu moxa pune in miscare Qi-ul si elimina Frigul in abdomenul inferior, ST29 misca Sangele, SP8 si SP6 pune in circulatie Sangele si opreste durerea.

Umiditate-Caldura

Manifestari clinice: durere inainte de perioada si uneori in timpul perioadei, senzatia gen arsura care se extinde in regiunea sacrala, senzatia de caldura, sange menstrual rosu cu cheaguri mici, scurgeri vaginale, urina inchisa la culoare.

Principiul de tratament: elimineara Caldurii, Umiditatii si eliminarea Stazei: SP9, SP6, LU7 si KI6, REN3 si ST28, BL32 rezolva Umiditatea din uter.

Deficienta Qi-ului si Sangelui

Manifestari clinice: durere epigastrica surda spre sfarsitul perioadei sau dupa, senzatia ca trage in jos in abdomenul inferior, durerea este ameliorata la presiune sau masaj, sangerari putine, ten palid, oboseala, usoara ameteala, scaune moi.

Principiul de tratament: tonifierea Qi-ului, intarirea Splinei si hranirea Sangelui: REN4 hraneste Sangele si uterul, REN6 tonifica Qi-ul, ST36 si SP6 tonifica Qi-ul, intareste Splina si hraneste Sangele, SP8 opreste durerea, BL20 intareste Splina si hraneste Sangele.

Deficienta Yin a Rinichilor si Ficatului

Manifestari clinice:  durere epigastrica surda spre sfarsitul perioadei sau dupa, durerei de spate, ameteala, sangerari putine, durerea este ameliorata la presiune sau masaj, tinitus, vedere neclara, epuizare.

Principiul de tratament: hranirea Yin-ului Rinichilor, hranirea Ficatului: BL23 si BL18 tonifica Rinichi si Ficat, REN4 hraneste Yin si tonifica Rinichii si uterul, SP6 si KI3 hraneste Rinichii si Ficatul si regleaza Sangele, ST36 tonifica Qi-ul si Sangele.

Conditiile de deficienta sunt mai usor de tratat decat cele de tip Exces. Din tipurile de Exces cel mai greu de tratat este Umiditate-Caldura in timp ce stagnarea Qi-ului si Sangelui sunt cele mai usoare. In general, cele doua conditii de Exces si Deficienta pot coexista, in acest caz se va trata Stagnarea in primele doua saptamani inaintea perioadei si Deficienta in urmatoarele doua saptamani dupa perioada.

In orice problema menstruala, va fi nevoie de minim trei cicluri menstruale pentru reglarea Sangelui si a canalelor extraordinare Ren Mai si Chong Mai. Pentru succesul tratamentului sunt necesare deci minim trei luni.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Meditatia mindfulness – how to? – partea 1

Ce este meditatia Mindful? Meditatia Mindful este un tip de meditatie ce isi are radacinile in tantrele stravechi indiene precum...

Închide