Tratamentul constipatiei in medicina chineza

1

Termenul constipatie defineste miscarea lenta a continutului intestinului gros ducand la scaun care este greu de eliminat, tare si cu forma neregulata. Constipatia este indicata prin cateva semne, cele mai frecvente fiind:

 • frecventa scaunului nu este zilnica
 • scaun uscat
 • procesul de eliminare al scaunului este dificil
 • forme anormale ale scaunului

Evident, constipatia are mai multe intelesuri pentru oameni diferiti. Intalnim oameni care spun ca e ok daca frecventa scaunului este de 2 ori pe saptamana, altii care spun ca e sanatos sa avem mai multe scaune in aceeasi zi.

Ce inseamna scaun normal? Scaunul ar trebui sa aiba o frecventa zilnica, culoare usor maronie si cilindric ca forma. Vom vedea in patologii cum variaza aceste elemente.

Factori care afecteaza scaunul

Dieta

Dieta este foarte importanta ca si cauza a constipatiei. Consumul excesiv de mancaruri fierbinti energetic consuma fluidele Stomacului si Intestinelor si poate cauza constipatie prin uscarea scaunului astfel ca miscarea scaunului se va face lent si anormal. De asemenea, consumul excesiv de alimente reci va bloca functia Splinei de transport astfel ca scaunul nu-si va putea continua miscarea normala in jos.

In afara de natura alimentelor, lipsa fibrelor este o alta cauza majora a constipatiei in tarile vestice. Lipsa fibrelor din alimentatie este o cauza moderna care nu se regaseste in medicina chineza clasica.

Stresul emotional

Stresul emotional afecteaza tranzitul intestinal prin prisma Ficatului si Splinei. Problemele emotionale precum furia, resentimentul sau frustrarea pe o perioada lunga de timp poate duce la stagnarea Qi-ului Ficatului care va obstructiona miscarea Qi-ului in partea mijlocie a corpului rezultand constipatie, durere si distensie abdominala.

Munca mentala excesiva, prea multa gandire si ingrijorare, toate afecteaza Splina si functia ei de transport a alimentelor in Intestine ducand la constipatie. In acest caz, constipatia nu va fi insotita de durere sau distensie.

Lipsa exercitiilor

O alta cauza importanta a constipatiei in tarile industrializate. Exercitiile stimuleaza miscarea peristaltica a Intestinului Gros, iar din perspectiva medicinei chineze lipsa miscarii slabeste QI-ul Splinei si poate cauza si stagnarea Qi-ului Ficatului.

Munca excesiva si nasterea

Munca excesiva fizica slabeste Splina si afecteaza muschii. Deficienta Qi-ului Splinei nu va furniza Qi-ul pentru a pune in miscare scaunul din Intestinul Gros si poate cauza constipatie. Aceeasi situatie poate aparea in cazul femeilor care au nascut si care aveau o preconditie de deficienta a Splinei.

Munca excesiva in sensul de a munci multe ore timp de mai multi ani va slabi Rinichii. Slabirea Yin-ului Rinichilor va cauza constipatie din cauza uscaciunii. Daca slabeste Yang-ul Rinichilor va cauza constipatie din aparitia Frigului intern.

Bolile febrile

Daca factorul patogen Vant-Caldura extern nu va fi eliminat, va progresa in Interior si se va transforma in Caldura Interna afectand de obicei Plamanii si/sau Stomacul. La acest nivel se manifesta cu febra ridicata si simptome pronuntate de Caldura precum sete intensa, transpiratie profunda si o limba rosie. Acest tip de Caldura are tendinta sa afecteze fluidele foarte repede si poate cauza uscaciune. Aceasta va afecta Plamanii, Stomacul si Intestinele, scaunul se va usca si va duce la constipatie.

Caldura care cauzeza uscaciune si constipatie in timpul unei boli febrile se numeste Foc. Constipatia cu durere abdominala si uscaciune pronuntata sunt simptomele principale care disting Focul de Caldura.

Patologie

Din punct de vedere al organelor implicate in patologia constipatiei, avem Stomacul, Intestinul Gros, Splina, Ficatul si Rinichii. Factorii cheie pentru tranzitul sanatos sunt reprezentati de fluidele asigurate de Stomac si Intestine si un Qi puternic pentru punerea in miscare a scaunului de-a lungul sistemului digestiv.

Stomacul

Stomacul este originea fluidelor si este strans legat de Intestine. Daca Stomacul este afectat de Caldura sau sufera de Deficienta de Yin, fluidele vor fi deficiente in Stomac si Intestinul Gros, scaunul se va usca si nu va putea fi eliminat usor.

Intestinul Gros

Intestinul Gros este legat functional de Stomac si afectat de Caldura in Stomac sau Deficienta Yin-ului Stomacului, cauzand constipatie. Intestinul Gros primeste fluide de la Intestinul Subtire, reabsoarbe o parte din fluide si elimina scaunul. Frigul obstructioneaza si poate afecta Intestinul Gros prin blocarea excretiei scaunului. Aceasta cauzeaza constipatie de tipul Frig. In acest caz, scaunul nu este uscat.

Splina

Desi Qi-ul Splinei in mod normal are o miscare ascendenta si patologia ei de obicei implica diaree, Deficienta Qi-ului Splinei poate de asemenea cauza constipatie. Aceasta poate apare din cauza ca miscarea scaunului in Intestinul Gros se bazeaza pe Qi-ul Splinei. Deficienta Qi-ului Splinei va duce la un Qi insuficient rezultand constipatia.

Ficatul

Qi-ul Ficatului asigura curgerea normala a Qi-ului in fiecare organ din corp. In partea inferioara asigura miscarea normala a scaunului in Intestinul Gros. Daca Qi-ul Ficatului stagneaza, va cauza stagnare in partea inferioara si Intestinul Gros, astfel scaunul nu va avea o miscare descendenta. In acest caz, scaunul are aspect fragmentat.

Rinichii

Rinichii controleaza cele doua orificii – uretra si anus – si influenteaza defecatia. Deficienta Yin-ului Rinichilor implica deficienta fluidelor; aceasta afecteaza Intestinul Gros deoarece nu sunt suficiente fluide pentru a umezi scaunul afectand astfel miscarea descendenta. In acest caz scaunul este uscat.

Desi deficienta de Yang a Rinichilor in mod normal cauzeaza diaree, poate cauza si constipatie. Totodata, Deficienta de Yang a Rinichilor pentru o perioada lunga de timp va duce la aparitia Frigului in partea inferioara obstructionand si mai mult miscarea scaunului.

Pentru a sumariza, constipatia poate fi cauzata de:

 • Caldura
 • Stagnarea Qi-ului
 • Deficienta (Qi, Yang, Sange, Yin)
 • Frig intern

Diagnostic

Diagnosticul cauzelor constipatiei va lua in considerare factori precum:

 • Forma. Scaun fragmentat si rotund ca pietricele indica Caldura daca sunt si foarte uscate sau Stagnarea Qi-ului Ficatului daca nu sunt uscate. Scaun cu forma lunga si subtire indica Deficienta Qi-ului Splinei (poate indica si un carcinom al intestinelor)
 • Umezeala scaunului. Uscat indica Caldura sau Deficienta de Yin. Setea si uscaciunea gurii sunt importante ca simptome diferentiale. Caldura da sete intensa si dorinta de a bea cantitati mari de apa rece. Deficienta de Yin da uscaciunea gurii si dorinta de a soarbe apa. Scaunele moi care sunt greu de eliminat indica Deficienta Splinei cu Stagnarea Qi-ului Ficatului. Scaunele apoase, „explozive” in toate directiile indica fie Umiditate-Caldura (scaunul este galben) fie Umiditate-Frig.
 • Durerea. Constipatie cu durerea abdominala indica Stagnarea Qi-ului Ficatului sau Frig. Durerea data de stagnarea Qi-ului Ficatului nu este severa  si este insotita de distensie (balonare). Durerea data de Frig este severa si are caracter spastic.
 • Efortul defecatiei. Efort mare indica deficienta Qi-ului si Yang-ului. Crampele care apar dupa eliminare indica Frig sau Stagnarea Qi-ului.
 • Culoarea. Culoare palida indica Umiditate, de obicei Umiditate-Caldura in Colecist. Culoare foarte inchisa indica Caldura. Scaunul de culoare verzuie la copii indica Frig.

Patologii

Principalele patologii care apar in constipatie sunt:

 • Caldura Interna Cronica
 • Caldura acuta in bolile febrile
 • Stagnarea Qi-ului Ficatului
 • Deficienta Qi-ului
 • Deficienta Sangelui
 • Deficienta Yang-ului
 • Deficienta Yin-ului
 • Frig

Caldura Interna Cronica

Caldura in Stomac si Intestin Gros

Manifestari clinice: scaun uscat, sete, urina inchisa la culoare, ten rosu, senzatia de caldura, dureri abdominale, gura uscata, respiratie urat mirositoare, limba rosie cu invelis galben si puncte rosii in centru si la radacina limbii.

Caldura in Ficat

Manifestari clinice: scaun uscat, sete, gust amar, urina inchisa la culoare, dureri de cap, iritabilitate, ten rosu, ochi injectati, limba rosie, rosiatica pe margini, invelis uscat-galben.

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Caldurii, Focului si umezirea Intestinelor: LI4, LI11 elimina Caldura din Intestinul Gros, TB6 elimina Caldura si stimuleaza tranzitul intestinal, SP14, SP15 stimuleaza miscarea descendenta, ST44 elimina Caldura din Stomac, ST28, ST29 folosite numai pe partea stanga corespunzatoare a colonului descendent, LIV2 elimina Focul din Ficat.

Caldura acuta in bolile febrile

Manifestari clinice: constipatie, scaun uscat, durere abdominala si senzatia de plin, ten rosu, sete, gura uscata, transpiratie profunda, senzatia de caldura, febra ridicata, limba rosie cu invelis galben-uscat.

Tratamentul se bazeaza pe drenarea Focului si stimularea miscarii descendente: TB6, SP15, LI11, ST44, LI4, ST28, ST29.

Stagnarea Qi-ului Ficatului

Manifestari clinice: constipatie cu scaun fragmentat dar nu uscat, ragaiala, distensie abdominala, iritabilitate, limba poate fi de culoare normala sau usor rosie pe margini.

Tratamentul se bazeaza pe calmarea Ficatului, reglarea Qi-ului, stimularea miscarii descendente a Qi-ului, eliminarea stagnarii: REN10 stimuleaza miscarea descendenta a Qi-ului, GB34 si REN6 pune in miscare Qi-ul Ficatului in abdomenul inferior, LIV3 calmeaza Ficatul, SP15 stimuleaza miscarea descendenta.

Deficienta Qi-ului

Manifestari clinice: dorinta de a defeca dar intampina dificultate, senzatia de epuizare dupa, scaun de forma lunga si subtire dar nu uscat, ten palid, oboseala, limba de culoare palida.

Aceasta patologie apare fie din cauza Deficientei Splinei sau Plamanilor fie amandoua. Deficienta Splinei se manifesta cu slabiciune musculara si apetit scazut.  Deficienta Plamanilor se manifesta cu o usoara insuficienta respiratorie la expirare si voce slaba. Aceasta patologie este comuna la oamenii in varsta, femei dupa nastere sau dupa o boala lunga.

Principiul de tratament se bazeaza pe tonifierea Qi-ului si umezirea Intestinelor: BL21 tonifica QI-ul Stomacului, BL25 stimuleaza tranzitul, SP15, ST36 si SP6 tonifica Qi-ul, REN6 tonifica Qi-ul in partea inferioara.

Deficienta Sangelui

Manifestari clinice: scaun uscat, defecatie dificila, ten palid, ameteala, amorteala membrelor, vedere neclara.

Tratamentul se bazeaza pe hranirea Sangelui si umezirea Intestinelor: ST36, SP6 hraneste Sangele, REN4 hraneste Sangele, SP15 stimuleaza tranzitul, BL20 si BL23 hraneste Sangele, BL25.

Deficienta Yang-ului

Manifestari clinice: defecatie dificila, epuizare sau transpiratie dupa defecatie, scaunul nu este uscat, durere de spate si genunchi, senzatia de frig, urinare frecventa incolora, limba palida si umeda.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Rinichilor, incalzirea abdomenului inferior si umezirea Intestinelor: ST36, SP6 cu moxa tonifica Yang-ul, BL23 si KI7 tonifica Yang-ul Rinichilor, BL25 stimuleaza tranzitul, REN4 tonifica Yang-ul Rinichilor.

Deficienta Yin-ului

Manifestari clinice: scaun uscat, sete cu dorinta de a sorbi apa, gura uscata si gat in special seara, durere de spate si genunchi, ameteala, tinitus, transpiratii nocturne.

Tratamentul se bazeaza pe hranirea Yin-ului, tonifierea Rinichilor si umezirea Intestinelor: ST36, SP6 hraneste Yin-ul Stomacului, REN4, KI3, KI6 hraneste Yin-ul Rinichilor, BL23 tonifica Rinichii, BL25 si SP15 stimuleaza tranzitul.

Frig in Intestine

Manifestari clinice: defecatia dificila, scaun care nu este uscat, durere abdominala de genul spasmelor, urina incolora, ten palid, membre reci, senzatia de frig.

Aceasta patologie poate apare fie din invazia directa a Frigului extern sau din Deficienta Yang-ului, in principal a Splinei si/sau Rinichilor. Frigul contracta muschii si previne miscarea si transformarea Qi-ului in Intestine.

Tratamentul se bazeaza pe incalzirea Yang-ului, eliminare Frigului si stimularea tranzitului: REN6, REN8 cu moxa, KI18 elimina Frigul din abdomen, BL23 cu moxa tonifica Yang-ul Rinichilor, BL25 si BL26.

Prognostic

Acupunctura este foarte eficienta in tratarea constipatiei. Totusi, constipatia cronica va lua mai mult timp pentru a o vindeca. Cu cat e mai veche si cu cat pacientul a recurs la laxative cu atat mai mult va dura vindecarea. O constipatie cronica de 10 ani va dura poate chiar si 1 an. In medicina vestica, constipatia nu are diagnostic diferential fiind considerata mai mult un simptom decat o „boala”.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Edgar Cayce – Profetul adormit

In fiecare an, zeci de mii de oameni din toata lumea devin interesati de viata unui om obisnuit. A fost...

Închide