Stiinta acupuncturii

0

Revenim azi cu un articol referitor la partea stiintifica a acupuncturii. Dupa cum stim acupunctura a fost folosita in medicina traditionala chineza de peste 2000 de ani. In lumea occidentala, acupunctura a fost si este o terapie extrem de controversata, mai ales din cauza lipsei de explicatii stiintifice pentru mecanismele sale de actiune. Cu toate acestea, acupunctura a devenit tot mai acceptata, raspandindu-se în intreaga lume si a devenit o terapie alternativa des cautata.

In 1997, Institutul National de Sanatate (National Institutes of Health NIH), prin Programul de Dezvoltare Consensual, a recunoscut acupunctura ca o interventie terapeutica de medicina complementara (http://consensus.nih.gov/1997/1997acupuncture107html.htm). Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda acum utilizarea acupuncturii pentru tratarea a numeroase boli si simptome asociate cu sistemul cardiovascular, neurologic, musculo-scheletic, respirator, gastro-intestinal, ginecologic precum si tulburari psihologice. National Institutes of Health (NIH), parte din Departamentul American de Sanatate si Servicii Umane, este o agentie de cercetare medicala cu descoperiri importante in acest domeniu. La aceasta adresa – http://search.nih.gov/search?utf8=%E2%9C%93&affiliate=nih&query=acupuncture&commit.x=0&commit.y=0 – veti gasi o serie de articole oficiale cu aplicatii ale acupuncturii in diverse afectiuni.

Se estimeaza ca 3 milioane de adulti din SUA au primit tratamente de acupunctura in fiecare andurerea cronica fiind cel mai des intalnit motiv pentru care solicita aceasta terapie. De fapt, eficacitatea acupuncturii in diverse afecțiuni dureroase este acum recunoscuta pe scara larga, dupa ce a caștigat denumirea de acupunctura analgezica„.

Desi acupunctura analgezica poate avea o componenta psihologica importanta, tot mai multe dovezi demonstreaza ca efectul analgezic al acupuncturii poate fi datorita unor actiuni fiziologice. Utilizarea din ce in ce mai mult a acupuncturii a stimulat cercetarea cu privire la mecanismele fiziologice si biochimice care stau la baza acupuncturii analgeziceDesi o teorie consensuală inca lipseste, au fost propuse mai multe ipoteze pentru mecanismele acupuncturii analgezice.

Punctele de acupunctura par a fi site-uri speciale cu inervare senzoriala densa si tesut conjunctiv, si un conținut mai bogat de receptori TRPV1, care sunt actori importanti in mecanismele durerii. Introducerea unui ac in aceste puncte actioneaza ca un stimul mecanic care activeaza mecanoreceptorii si trimite semnale aferente la nivelul sistemului nervos central, a zonelor implicate in procesarea durerii. Sunt activate procese neurochimice de modulare a durerii, prin urmare, inducand o calmare a durerii. La pacientii cu dureri cronice, dupa tratament cu acupunctura, a fost raportata o nevoie redusa de opioid ca medicament. Totodata, s-a observat un nivel scazut de noradrenalina in creier la aparitia efectului de acupunctura analgezica. Alti mediatori ai durerii care se presupun ca au fost modulati prin acupunctura includ somatostatine, canabinoide si factori neurotrofici.

Modele experimentale de durere au indicat, de asemenea, ca acupunctura poate avea o actiune antiinflamatoare printr-un efect modulator cu privire la eliberarea de mediatori pro-inflamatorii. Aceste rezultate au fost sprijinite de date clinice care arata o reducere a productiei de molecule proinflamatorii dupa acupunctura la pacientii cu durere osteoartritica si sindromul durerii pelviene cronice.

In ciuda progreselor inregistrate in intelegerea mecanismelor acupuncturii analgezice, exista inca destule necunoscute. Ceea ce pare a fi clar este faptul ca, indiferent de modul in care se intampla, acupunctura functioneaza. Si nu exista nici un rau in a o incerca daca exista o sansa la o viata cu cat mai putina durere. Ceea ce pot eu spune, e ca acupunctura nu da roade doar in tratamentul durerilor ci intr-o multitudine de afectiuni din cele mai diverse. In unele cazuri poate vindeca, in alte cazuri poate face viata mult mai usoara sau poate foarte bine sprijini un tratament alopat prin reducerea efectelor adverse si intarirea organismului.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
De ce este buna recunostinta pentru tine: Deepak Chopra

Nu va stresati prea mult in legatura cu masa de Paste (in engleza era vorba despre Thnaksgiving), pentru ca "lucrarea"...

Închide