Patologia Vezicii Urinare

0

Functia Vezicii Urinare (VU) este de a elimina apa prin trasformarea Qi-ului. Transformarea si eliminarea fluidelor se face sub actiunea Qi-ului. VU primeste Qi de la Rinichi; in cazul bolilor o deficienta a VU este o consecinta a unei deficienta e Yang-ului Rinichilor, Yang-ul Rinichilor fiind forta si energia necesara pentru toate transformarile din corp.

Patologic, VU este conectata direct cu Intestinul Subtire de unde primeste fluidele ‘murdare’. Cel mai frecvent factor in patologiile de VU este umiditatea.

Factori patogeni externi

Clima are cea mai mare influenta asupra VU. Expunerea excesiva la frig si umezeala, statul pe suprafete umede sau mediul umed in care traim poate duce la acumularea de Umiditate in VU. Se poate manifesta fie ca Umezeala-Frig sau Umezeala-Cald. Expunerea la Umiditate-Caldura din tarile tropicale poate duce de asemenea la acumularea de Umiditate-Caldura direct in VU.

Factori emotionali

Din punct de vedere emotional, VU ca si Rinichii, este afectata de teama/frica. In special, la copii teama, anxietatea sau insecuritatea duce la scufundarea Qi-ului in VU rezultand enuresisul nocturn (face noaptea in pat). La adulti, dezechilibrul in VU se manifesta de obicei prin sentimentele de suspiciune si gelozie.

Activitatea sexuala excesiva

Activitatea sexuala excesiva seaca Rinichii de energia Yang si indirect VU. Aceasta duce la urinari frecvente si abundente, incontinenta urinara sau nicturie (urinari frecvente noaptea). Barbatii sunt mai afectati decat femeile in acest caz. Activitatea sexuala inceputa prea devreme poate duce la probleme urinare la maturitate (prea devreme inseamna in timpul pubertatii).

Exercitiile fizice excesive

In special ridicatul de greutati poate slabi VU si Yang-ul Rinichilor ducand la patologii de deficienta si frig in VU.

Patologii

Umiditate-Caldura in VU

Manifestari clinice: urinari frecvente si urgente, senzatie de arsura la urinare, urinare dificila (oprindu-se în mijlocul fluxului), urina galben-inchisa/ neclara, sange in urina, febra, sete, dar cu nici o dorinta de a bea, distensie hipogastrica si durere, senzatia de caldura, limba cu strat lipicios  galben.

Factori:

  • factori patogeni externi precum expunerea la Umiditate si Frig. Este important de stiut ca Frig-Umiditate externa se poate transforma intern intr-o patologie de Caldura-Umiditate.
  • factorii emotionali, aceasta patologie poate fi declansata de sentimente de suspiciune, gelozie pe termen lung

Umiditatea obstructioneaza canalele urinare ducand la urinare dificila, senzatia de urgenta pentru a urina precum si urina neclara ca si cum ar fi cu sedimente. Umiditatea de asemenea se poate materializa in nisip sau pietre. Caldura din VU da senzatia de arsura la urinare, urina inchisa la culoare, puncte rosii la baza limbii.

Principiul de tratament se bazeaza pe rezolvarea Umiditatii, eliminarea Caldurii si deschiderea pasajelor care conduc urina: SP9, SP6 rezolva Umiditatea, BL22 stimuleaza transformarea apei, BL28, REN3, BL66 elimina Caldura din VU, BL63 opreste durerea la urinare in cazurile acute.

Umiditate-Frig in VU

Manifestari clinice: urinari frecvente si urgente,urinare dificila (oprindu-se in mijlocul fluxului), senzatia de greutate in hipogastru si uretra, urina neclara si pala, limba cu invelis lipicios.

Aceasta patologie este cauzata de expunerea excesiva la Umiditate si Frig.

Principiul de tratament: eliminarea Umiditatii, expulzarea Frigului: SP9, SP6 pentru Umiditate, BL22, REN3, BL28, REN9 rezolva Umiditatea in general.

Deficienta VU si Frig

Manifestari clinice: urinari frecvente abundente, incontinenta, enuresis, dureri lombare, ameteala, nocturie, scurgeri uretrale albe, senzatia de frig.

Factori (detaliati mai sus):

  • activitatea sexuala excesiva
  • factori patogeni externi
  • exercitii fizice excesive

Principiul de tratament se bazeaza pe tonifierea si incalzirea VU si a Yang-ului Rinichilor: BL23 si DU4 cu moxa tonifiaza Yang-ul Rinichilor si VU, BL28 tonifica VU, REN4, REN3, REN6.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cimatica – stiinta viitorului – partea 1

Exista o legatura intre sunet, vibratie si realitatea fizica? Au sunetele si vibratiile potentialul de a crea? In acest articol...

Închide