Patologia Vezicii Biliare (Colecist)

2

Functiile Colecistului in medicina chineza:

 • stocheaza si elimina bila
 • controleaza decisivitatea
 • controleaza ligamentele (are legatura cu Ficatul)

Functia principala a Colecistului este stocarea bilei, astfel ca patologiile ei vor fi inrudite cu cele ale Ficatului. Stocarea si eliminarea bilei este dependenta de Ficat care asigura circulatia corecta a Qi-ului.

Colecistul este foarte usor afectat de Umiditate care deriva din patologia Splinei.

La nivel mental, Colecistul este responsabil pentru curaj si decisivitate. Cand exista o deficienta in Colecist, persoanei ii va lipsi curajul si va gasi dificil sa ia decizii.

Factori care afecteaza Colecistul

Dieta

Consumul excesiv de alimente grase si uleioase duce la formarea Umiditatii care se poate fixa in Colecist.

Factorii emotionali

Colecistul ca si Ficatul este afectat de furie. Furia, frustrarea, resentimentul tinut in interior poate duce la stagnarea Qi-ului Ficatului care va produce Caldura afectand astfel Colecistul. Furia tinuta in interior pe o perioada lunga de timp va face implozie ducand la aparitia Focului in Ficat si Colecist cu simptome precum iritabilitate, gust amar, sete, dureri de cap.

Colecistul afecteaza curajul si capacitatea de a lua decizii. Energia slaba a Colecistului poate duce la timiditate si lipsa curajului. Chinezii au o expresie „ai o vezica biliara mare’ pentru curaj si ‘vezica biliara mica’ pentru lasitate si timiditate.

Factori patogeni externi

Umiditatea externa poate invada Colecistul ducand la patologii de Umiditate in Colecist. In tarile calde si umede, Umiditatea si Caldura duc la Umiditate-Caldura in Colecist.

Ca simptome specifice pentru o patologie de Colecist: probleme digestive, durere in zona hipocondriala, tendinta la obezitate, dificultate in a lua decizii.

Patologii

Umiditate in Colecist

Manifestari clinice: icter, ochii si pielea de culoare galbuie, dureri hipocondriale (zona ficatului), distensie, greata, varsaturi, incapacitatea de a digera grasimile, sclera ochilor galbena, urina tulbure, lipsa de sete, gust lipicios, dureri de cap surde,  o senzatie de greutate a corpului, limba cu strat lipicios alb, fie bilateral, in doua benzi sau unilateral.

Factori:

 • factori patogeni externi: umiditatea externa poate invada Colecistul ducand la o retentie de umiditate in acest organ
 • dieta: consumul excesiv de alimente uleioase/grase, produse lactate

Umiditatea creeaza senzatia de plin in hipocondru si o stare generala de greutate. Deoarece Umiditatea interfereaza cu circulatia QI-ului Ficatului care va stagna, va cauza durere si distensie in hipocondru. Greata si varsaturile sunt cauzate de obstructia coborarii Qi-ului Stomacului de catre Umiditate. Umiditatea este „lipicioasa” si „tulbure” de aici urina tulbure. Umiditatea are tendinta sa se depuna in cap ducand la acea durere surda.

Principiul de tratament se axeaza pe rezolvarea Umiditatii, curatarea Colecistului si promovarea circulatiei Qi-ului Ficatului: GB24, GB34, DU9, BL19 rezolva Umiditatea, LIV14 armonizeaza Ficatul si Colecistul, REN12 rezolva Umiditatea, BL20 tonifica Splina, TB6 promoveaza circulatia Qi-ului Ficatului.

Umiditate-Caldura in Colecist

Manifestari clinice: durere hipocondriala, distensie, senzatia de plin, greata, varsaturi, incapacitatea de a digera grasimile, ten galben, urina de culoare galben-inchisa, febra, sete, fara dorinta de a bea, gust amar, ameteli, tinitus, iritabilitate, o senzatie de greutate a corpului, amorteli ale membrelor, umflarea picioarelor, scaune moi sau constipatie, alternanta de senzatii de cald si rece,  sclera ochilor galbena, senzatie de caldura, strat pe limba gros lipicios galben, fie bilateral in doua benzi sau unilateral.

Cauze ca mai sus la care se adauga factorul emotional, furia pe termen lung.

Principiul de tratament se bazeaza pe rezolvarea Umiditatii, eliminarea Caldurii din Colecist si stimularea curgerii Qi-ului Ficatului: GB24, BL19 elimina Caldura din Colecist, LIV14 stimuleaza circulatia Qi-ului Ficatului, GB34, REN12, BL20, LI11 elimina Caldura, TB6.

In aceasta patologie se incadreaza cu succes colecistitele.

Deficienta Colecistului

Manifestari clinice: ameteli, vedere incetosata, nervozitate, timiditate, tendinta de a fi usor de speriat, lipsa de curaj si initiativa, indecizie, oftat, trezit dis-de-dimineata, vise agitate.

Timiditatea si lipsa curajului pot fi consecinte ca urmare a relatiilor interfamiliale din timpul copilariei sau cand un copil a fost abuzat sau cand un copil nu a fost niciodata incurajat ci doar i s-a reprosat. In aceste cazuri nu se poate diagnostica ca patologie de Colecist.

Principiul de tratament se bazeaza pe tonifierea si incalzirea Colecistului si tonifierea Qi-ului Ficatului: GB40 cu un efect bun asupra aspectului mental, LIV8, ST36, SP6 tonifica Sangele si Qi-ul Ficatului, REN4 tonifica Ficatul, BL18 tonifica Ficatul si in special Qi-ul si Yang-ul Ficatului.

Umiditate-Caldura in Colecist si Ficat

Manifestari clinice: durere hipocondriala, distensie, senzatia de plin, greata, varsaturi, incapacitatea de a digera grasimile, ten galben, urina galben-inchisa, febra, sete, fara dorinta de a bea, gust amar, ameteli, tinitus, iritabilitate, o senzatie de greutate a corpului, amorteli ale membrelor, umflarea picioarelor, senzatie de arsura la urinat, urinare dificila, scurgeri vaginale de culoare galbena, constipatie sau scaune moi, alternanta cald/frig, senzatia de caldura, iritatii genitale, umflarea si caldura in scrot, invelisul limbii galben gros si lipicios, fie pe o parte fie pe amandoua.

Ca si cauze avem factorii patogeni externi, dieta si factorul emotional ca si mai sus.

Simptomele noi care apar in acest caz sunt cele specifice de Ficat: simptome urinare si genitale precum arsura si dificultate la urinat, scurgeri vaginale excesive, eczeme si mancarimi genitale, umflarea si senzatia de caldura in scrot.

Principiul de tratament se bazeaza pe rezolvarea Umiditatii, eliminarea Caldurii, curatarea Ficatului si Colecistului si stimularea circulatiei Qi-ului Ficatului: GB24, GB34, DU9, BL19 rezolvarea Umiditatii si eliminarea Caldurii din Colecist, LIV14 si BL18 rezolvarea Umiditatii si eliminarea Caldurii din Ficat, BL20 tonifierea Splinei, LI11 eliminarea Caldurii, TB6, LIV3, LIV5 care stimuleaza circulatia Qi-ului Ficatului si rezolvarea Umiditatii in zonele urinare si genitale.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

2 comentarii

 1. nu-i adevarat am litiaza biliara de cand ma stiu, nu-mi lipseste curajul, pot da si altora, deciile sunt intotdeauna corecte , lucru exprimat si de cei din jurul meu, sunt persoane care consuma grasimi in permanenta si nu au probleme cu colecistul, deci nici asta nu este valabila,nu colecistul da probleme de obezitate ci invers,
  solutie, colecistectomie.

 2. Faptul ca cei care consuma grasimi nu au probleme inseamna ca vezica biliara functioneaza corespunzator. Asta este normalitatea. Iar cand vorbesc de simptome nu inseamna ca o persoana trebuie sa le aiba pe toate. De aceea se face un diagnostic diferential inainte de aplicarea unui tratament. Ca dumneavoastra aveti litiaza biliara de cand va stiti nu inseamna ca asa e normal.

  Multa sanatate

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Universul electric – partea 5

Amun - O aurora antica ce umplea cerul Haos planetar si furtuni puternice geomagnetice integrate in regele zeilor Amun. Aurorele...

Închide