Patologia Ficatului – partea a 2-a

0

Vom continua astazi discutia despre patologia Ficatului, despre conditiile de deficienta si a celor combinate (prima parte se gaseste aici ). Deficienta se traduce prin insuficienta fie Sangelui, fie a Qi-ului.

Deficienta Sangelui in Ficat

Simptome: ameteala, amorteala membrelor sau furnicaturi (atunci cand stam intr-o pozitie, de exemplu picior peste picior), insomnie, vedere neclara, „stelute” in fata ochilor (cand ni se pare ca vedem ceva ca niste puncte), vedere nocturna slaba, menstruatie putina sau chiar lipsa ei, ten palid, buze palide, musculatura slabita, crampe, unghii care se rup usor, par si piele uscata, depresie, sentimentul lipsei unei directii in viata.

Cauze

Dieta

Lipsa alimentelor care produc Sange (carne, cereale) slabesc Splina care nu poate fabrica Sange suficient, deci Sange insuficient care va fi depozitat in Ficat.

Stres

Emotiile precum tristete si durere sufleteasca, stresul duc la deficienta Qi-ului initial iar apoi la Sange insuficient.

Exercitiu fizic excesiv

Are impact asupra Yang-ului Splinei si Rinichilor. Slabirea lor duce la insuficienta Sangelui. Rinichii fiind originea Sangelui  menstrual, exercitiul fizic excesiv va provoca in special la atlete amenoree (lipsa menstruatiei), conditie care trebuie tratata. Prin menstruatie Sangele se reimprospateaza, pe termen lung putand duce la afectiuni grave, de exemplu cancer de endometru (endometru este mucoasa care captuseste fata interna a uterului, in timpul menstruatiei stratul superficial se dezlipeste si este eliminat formand menstruatia; in cazul lipsei menstruatiei acesta se atrofiaza, fiind locul de formare al inflamatiilor, chiar cancer). De asemenea, exercitiul fizic excesiv raneste si ligamentele, deci Ficatul (stim ca Ficatul are legatura cu ligamentele).

Pierderea Sangelui

Pierderea unei cantitati de Sange (nastere, hemoragii puternice) duce la o deficienta a Sangelui in Ficat.

Aceasta patologie este mai comuna la femei decat la barbati (din cauza menstruatiei). La femei, deficienta Sangelui in Ficat duce si la o stagnare a Qi-ului Ficatului, simptomele de stagnarea Qi-ului sunt mai usoare manifestandu-se printr-o depresie premenstruala. Durerile de cap sunt mai frecvente la femei din cauza inaltarii Yang-ului Ficatului (insuficienta Sangelui care este Yin duce la un dezechilibru „lasand” Yang-ul sa se ridice). Femeile vor avea doua tipuri de dureri de cap: o durere surda data de deficienta Sangelui Ficatului si ocazional atacuri mai severe de intensitate puternica date de inaltarea Yang-ului. Ficatul influenteaza ochii, astfel ca o deficienta a Sangelui in Ficat duce la o hranire slaba a ochilor – de aici vederea slaba. Ficatul controleaza ligamentele. Ameteala, buze palide, ten palid sunt simptome generale de deficienta Sangelui (de exemplu la anemii, persoanele au un ten palid). Insomnia cauzata de insuficienta ancorare a Hun din cauza Sangelui insuficient (partea spiritului gazduita de Ficat) plus va da si depresie. Organizarea, planificarea tine de Ficat, o persoana cu o patologie de Ficat va fi haotica, va incepe prea multe proiecte pe care nu le va termina.

Tratamentul se concentraza pe tonifierea Ficatului si hranirea Sangelui (LIV8, ST36, SP6, REN4).

Deficienta Yin-ului Ficatului

Simptome: ameteala, amorteala membrelor sau furnicaturi (atunci cand stam intr-o pozitie, de exemplu picior peste picior), insomnie, vedere neclara, „stelute” in fata ochilor (cand ni se pare ca vedem ceva ca niste puncte), ochi uscati, vedere nocturna slaba, menstruatie putina sau chiar lipsa ei, ten palid dar cu orbraji rosii, buze palide, musculatura slabita, crampe, unghii care se rup usor, par si piele uscata, depresie, sentimentul lipsei unei directii in viata, lipsa pe limba a invelisului.

Aceasta conditie duce si la Empty-Heat (atunci cand avem prea putin Yin in comparatie cu Yang) si se manifesta cu simtome precum: anxietate, senzatia de caldura seara, transpiratii nocturne, sete cu dorinta de a sorbi in inghitituri mici, menstruatie cu volum mare de sange.

Cauzele sunt aceleasi ca la Deficienta Sangelui in Ficat, ceea ce le diferentiaza este prezenta ochilor uscati ca urmare a deficientei Yin-ului.

Tratamentul se bazeaza pe hranirea Ficatului, Yin-ului si prin eliminarea caldurii in cazul Empty Heat (LIV8, SP6, St36, REN4, KI3, KI6, LIV2).

Cam acestea au fost conditiile de deficienta, vom discuta mai jos conditiile compuse, asa numitele FULL/EMPTY.

Inaltarea Yang-ului Ficatului

Simptome: dureri de cap care pot fi numai in tample, in zona ochilor sau pe partile laterale ale capului, ameteala, tiuit in urechi (tinitus), surditate, vedere neclara, gat si gura uscata, insomnie, iritabilitate, izbucniri de furie, gat intepenit.

Cauze

Stresul emotional: frustrarea, supararea, furia, resentimentul pe termen lung, toate afecteaza Ficatul duc la inaltarea Qi-ului.

Dieta: mancatul in graba, supararea cand mancam, mancatul cand muncim.

Se numeste conditie combinata deoarece inaltarea Yang-ului (exces) deriva dintr-o deficienta (Yin-ul Ficatului sau Rinichilor, Sangele Ficat-ului).

Tratamentul consta in sedarea Yang-ului Ficatului si hranirea Yin-ului sau Sangelui (LIV3, TB5, P6, LI4 si puncte in functie de cauza deficientei, SP6, ST36, KI3, KI6).

Cea mai comuna afectiune pe care o intalnim este hipertensiunea. Aceasta afectiune se trateaza cu succes cu punctele de mai sus (din experienta o tensiune de 16 la jumatate de ora dupa tratament scade la 13).

Vant in Ficat

Vom continua intr-un post viitor analiza acestei conditii avand in vedere implicatiile ei.

Aceasta conditie caracterizeaza in special atacurile cerebrale avand simptome precum tremuraturi, convulsii, paralizii. Acupunctura reprezinta un tratament foarte bun in atacurile cerebrale putand chiar salva viata in momentul cand apare acest atac si daca este aplicata corespunzator. In plus, va ajuta foarte mult in recuperare, minimizand sechelele si consecintele unui astfel de atac precum paraliziile membrelor. Tratamentul trebuie acordat in primele ore si zile de la aparitia atacului cerebral si facut in fiecare zi. Este evident ca medicina vestica nu trebuie ocolita, insa numai prin aceasta consecintele pot fi mult mai grave.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Calatoria in timp – premize stiintifice

Posibilitatea calatoriei in timp a fascinat din totdeauna umanitatea. Ne este familiara tuturor ideea de masina a timpului de la...

Închide