Disfunctiile sexuale masculine

0

Medicina chineza abunda in tratamentul problemelor ginecologice, insa problemele masculine nu se regasesc in aceeasi proportie. Prin probleme masculine ne referim aici la disfunctii erectile, ejaculare prematura, numar mic de spermatozoizi.
Facand o paralela la modul cum descrie medicina chineza fiziologia problemelor ginecologice, putem deduce ca prostata este o structura echivalenta cu uterul avand aici implicate canalele extraordinare Du Mai, Ren Mai si Chong Mai (teoria este mult mai vasta decat atat si nu are sens sa o detaliem aici).
Organele genitale masculine sunt influentate in principal de meridianele Ficatului si Rinichilor (traiectul lor intersecteaza zona organelor genitale) si canalele extraordinare Ren, Chong, Du Mai.
Organele genitale masculine pot fi afectate de Flegma, principalele manifestari fiind: hipertrofia prostatei, priapismul, disfunctii erectile, transpiratie abundenta in zona organelor genitale.
Staza Jing (prin Jing intelegem originea spermei) este echivalenta cu staza Sangelui in Uter. Manifestarile clinice cuprind: durere lombara ascutita, durere in perineu, durere in hipogastru, durere in testicule sau penis, disfunctii erectile, ejaculare prematura, priapism, hipertrofie a prostatei, incaruntirea parului prematura, mancarimi in zona pubiana, sperma anormala, limba purpurie.
Functia menstruala si sexuala la femei si functia sexuala la barbati se bazeaza pe coordonarea si armonia axei Rinichi-Inima. Rinichii sunt originiea spermei la barbati si sangelui menstrual/ovarelor la femei, Inima joaca rol important in erectie si in excitarea sexuala. Astfel, pentru o functionare normala a functiei sexuale si organelor genitale, energia (Qi-ul) Rinichilor trebuie sa aiba o miscare ascendenta, in timp ce energia Inimii, o miscare descendenta, cele doua energii trebuind sa aiba si o comunicare echilibrata. Cand cele doua energii sunt echilibrate vom avea o menstruatie si ovulatie normala la femei si o functie sexuala normala atat pentru barbati cat si pentru femei. Miscarea ascendenta si descendenta
a Rinichilor si Inimii in sfera sexuala este asigurata si de comunicarea dintre canalele extraordinare Du Mai si Ren Mai. Ambele canale extraordinare se spune ca isi au originea din spatiul dintre Rinichi si au un traiect prin Uter si Prostata si ambele intersecteaza Inima. Cele doua canale extraordinare formeaza un circuit inchis actionand precum Yang si Yin, Du Mai reprezentand Yang-ul Rinichilor si Ren Mai, Yin-ul Rinichilor.
Putem concluziona ca functia sexuala normala, excitatia, erectia si orgasmul depind de trei factori principali:
– miscarea ascendenta a energiei Rinichilor si descendenta a energiei Inimii
– comunicarea normala dintre Rinichi si Inima
– conectivitatea dintre Du si Ren.
Daca energia Rinichilor este deficienta vom avea un libido scazut atat la femei cat si la barbati, impotenta la barbati si imposibilitatea atingerii orgasmului la femei. Daca energia Inimii si Sangele din Inima sunt deficiente sau nu comunica cu Rinichii, putem avea impotenta sau ejaculare prematura la barbati si imposibilitatea atingerii orgasmului la femei.

Patologii
Deficienta energiei Yang a Rinichilor
Manifestari clinice: impotenta, dureri lombare, ameteala, tinitus, urinari frecvente de culoare palida, nocturii, senzatia de frig, zona lombara si genunchi reci, limba palida.
Tratament: SI3 in stanga si BL62 in dreapta (deschid Du Mai), BL23 tonifica Rinichii, DU20, REN6, REN4, REN3, KI3.
Deficienta energiei Yin a Rinichilor
Manifestari clinice: impotenta, dureri lombare, ameteala, tinitus, urina inchisa la culoare, transpiratii nocturne, insomnie, limba fara pelicula.
Tratament: SI3 in stanga si BL62 in dreapta (deschid Du Mai), BL23 tonifica Rinichii, DU20, REN6, REN4, REN3, KI3, LU7 si Ki6 (deschid Ren Mai)
Ejaculare prematura – Inima si Rinichii care nu comunica
Manifestari clinice: ejaculare prematura, senzatia de cald in palme si talpi, ameteala, tinitus, transpiratii nocturne, palpitatii, dureri lombare, depresie.
Tratament: SI3 in stanga si BL62 in dreapta (deschid Du Mai), HE7, KI7, REN15, DU20, BL23, BL32, REN4.
Numar mic de spermatozoizi(oligospermie) – se incadreaza la categoriile de deficienta a energiei Yang sau Yin a Rinichilor.
Motilitatea scazuta a spermatozoizilor – se incadreaza la categoriile de deficienta a energiei Yang a Rinichilor.

O componenta obligatorie in patologiile de disfunctii sexuale, atat la femei cat si la barbati, este data de Rinichi. Rinichii sunt priviti ca fundatia pentru energiile Yin si Yang pentru restul organelor. Pe langa functia specifica a Rinichilor, ei depoziteaza Esenta si guverneaza nasterea, cresterea, reproductia si dezvoltarea. Astfel o energie echilibrata a Rinichilor este esentiala in functionarea intregului organism.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Zece seminte – cele mai sanatoase pentru organism – partea 1

Semintele sunt de diverse forme, dimensiuni si culori. Samanta este o planta embrionica si baza pentru nutritie. Unei plante ii...

Închide