Diagnosticul pulsului – introducere

1

In medicina chineza diagnosticul pulsului ocupa un loc important alaturi de diagnosticul limbii si anamneza. Diagnosticul pulsului ofera informatii importante referitor la starea Qi-ului din diferite organe. Pulsul se ia pe fiecare mana la incheietura palpand artera radiala in trei pozitii, fiecare pozitie apartinand unui organ. Diagnosticul pulsului reprezinta cea mai „grea” parte, interpretarea corecta a lui cere ani de experienta. Pulsul se analizeaza nu doar ca frecventa ci se iau in considerare parametrii precum adancime, latime, amplitudine, etc.

Voi prezenta o introducere in diagnosticul pulsului urmand ca in articole viitoare sa fac o descriere mai detaliata.

Sistemul circulator functioneaza ca un sistem de transport. Distribuie nutrientii si substantele necesare pentru un metabolism sanatos catre celule si organe eliminand in acelasi timp produsii secundari din aceleasi celule si organe. Simplistic vorbind ne putem gandi la el ca la un sistem cu pompa care distribuie fluide in cadrul unei retele de tuburi. Sistemul circulator este un sistem dinamic ajutand la mentinerea temperaturii corpului, regleaza volumul de sange si actioneaza ca un sistem de comunicatii intre diverse zone ale corpului. Aceste functii depind de modificarile controlate in latimea vasului de sange (vasoconstrictie si vasodilatatie) si de actiunea inimii de pompare a sangelui. Toate acestea sunt realizate printr-un sistem de actiune-raspuns care mentine homeostaza si functia organelor. De exemplu, prin reducerea diametrului unui vas de sange (vasoconstrictie), suprafata vasului de sange expus la factorii de mediu se micsoreaza retinand caldura in acelasi timp cu reducerea fluxului de sange catre regiunile superficiale si periferice.

Organele corpului si tesuturile au necesitati nutritionale si sanguine variate pentru sanatatea si functionarea lor, aceasta depinzand de momentul zilei si nivelul activitatii. Aceasta este reflectata prin densitatile diferite si tipul vaselor de sange  din diferite regiuni ale corpului. De exemplu, pielea are nevoie de cantitati de sange astfel ca reteaua capilara este densa distribuita, necesara cand tesutul se repara in cazul traumelor sau pentru dispersia caldurii in timpul exercitiilor. Pe de alta parte, creierul are cerinte de sange constante si in cantitati mari astfel ca mai multe artere deserversc acestui scop, plamanii sunt bogati in capilare pentru transferul produsilor metabolici cu oxigen. Rinichii au o circulatie unica folosind structuri arteriale specializate pentru cresterea presiunii sangelui pentru filtrarea toxinelor din sange.

In acest context, este logic sa concluzionam ca o disfunctie sau cresterea necesitatilor unui organ, fie ca raspuns la stimulii neurali, chimici sau hormoni, ar insemna ca cerintele circulatorii sau microcirculatia acelui organ vor fi afectate. Extrapoland in medicina chineza, nu este de neconceput o asemenea legatura ca modificarile microcirculatorii sa poata fi detectate intr-o alta regiune a corpului si in particular in artera radiala prin undele hemodinamice ale pulsului.

La orice moment in timp, pulsul are trebui sa reflecte abilitatea sistemului circulator de a distribui si reglementa functiile descrise mai sus. Pulsul este un produs al sistemului circulator generat de schimbarile in presiune care apar cu miscarea inimii. In acest context, diagnosticul pulsului este folosit pentru a evalua miscarea inimii, masurand frecventa si ritmul. Acestea nu explica totusi celelalte caracteristici evaluate in medicina chineza. Deci ce e pulsul?

Pulsul este un fenomen fiziologic care se propaga de-a lungul sistemului arterial. Pulsul poate fi descris in temeni de sistola cand amplitudinea creste sau inima se contracta si diastola cand amplitudinea scade si inima se relaxeaza.  Undele de presiune produse de miscarea inimii sunt considerate de obicei „puls”, dar acesta include mai mult decat presiunea. Avem unde de flux care reprezinta miscarea efectiva a sangelui. Si mai avem undele diametrale produse de modificarile in diametru ale vaselor de sange. Fiecare unda este distincta. De aceea cand vorbim de puls vorbim de fapt de o compozitie a cel putin doua unde descrise mai sus. Avem o unda de presiune, forta efectiva cauzata de miscarea inimii si mai avem unde de flux determinata de felul cum presiunea actioneaza asupra miscarii sangelui.

In contextul sanatatii, este important de inteles ca pulsul nu este o stare statica a miscarii inimii si nici nu ramane constant ca forma in miscarea lui in artere. Este intr-o modificare continua in functie de vasele prin care circula, starea functionala a organelor si tesuturilor si calitatea sangelui care determina starea de sanatate a unui individ. Este efectul cumulativ al factorilor care modeleaza unda de puls in pulsul care se simte la artera radiala si care este palpat si simtit de practicieni. Deci, caracteristica esentiala cum se prezinta pulsul simtit de practician va da natura afectiunii si starea de sanatate a unui individ.

Exemplu practic pentru a intelege mai bine rolul pulsului:

– adancimea la care se simte pulsul indica localizarea conditiei. Daca apare la nivelul exterior al corpului, de exemplu cand organismul se lupta cu boala in stadiile incipiente. Sau este o boala cauzata de factori interni sau a progresat in interiorul corpului. Daca un puls se simte relativ puternic la nivelul superficial (atunci cand degetele ating usor pielea) poate indica ca Yin este slabit, avem o deficienta a Yin-ului in timp ce un puls care nu se poate simti la nivelul superficial poate fi vazut ca o deficienta de Yang (Yang insuficient pentru a-l ridica la suprafata)

– frecventa reflecta raspunsul la nivelul celulelor si arata tipul conditiei: este caldura (crestere a frecventei) sau frig (scadere a frecventei)

– forta cu care se simte indica cronicitatea, daca apare ca urmare a unei conditii de exces sau deficienta.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Priveste! Zambeste! Atinge!

Iata o dezlegare in trei pasi de la "obisnuita" noastra detasare insensibila fata de ceea ce este in jurul nostru,...

Închide