Puterea spirituala a dansului

0

Fiecare dintre noi este o esenta in miscare, un spatiu al misterului divin. Chiar daca ne petrecem marea majoritate a timpului la suprafata prin detaliile existentei noastre obisnuite suntem atrasi sa ne conectam la acest spatiu interior, sa ajungem la extaz, sa fim inghititi cu totul in ceva mult mai mare decat noi.

Ca tanar dansator, am facut trecerea de la lumea pasilor si structurilor, la lumea transformarii si transei prin expunerea la sunete live de tobe. Bataile, modelele, ritmurile m-au condus tot mai profund in dansul meu. Fiind tanara, salbatica si libera, nu mi-a trecut prin cap ca pentru a patrunde profund pe taramurile extazului va trebui sa vreau sa transform absolut tot ce imi sta in cale. Si acest lucru includea orice forma de inertie: inertia fizica a muschilor contractati si stresati; bagajul emotional provenit din emotiile reprimate; bagajul mental format din dogme, atitudini si filosofii. Cu alte cuvinte, trebuia sa dau drumul la absolut tot.

In acel moment predam miscari pentru zeci de mii de oameni si la ei am inceput sa observ ruptura propriului meu corp/spirit. Intre cap si picioare, in cazul oricarei persoane exista un milion de mile de salbaticie ne-explorata. Mi-am dorit din toata inima sa stiu ce se intampla in acea salbaticie si nu numai in interiorul meu ci in interiorul tuturor. In acest fel, miscarea a devenit pentru mine atat leac cat si meditatie. Faptul ca am descoperit si m-am vindecat in aceasta imbratisare salbatica a devenit o harta pentru ceilalti pe care sa o urmareasca fiecare in felul sau. Multi dintre noi cauta un ritm, ceva solid si deja inradacinat in care sa se refugieze si sa inceapa sa exploreze fluiditatea de a fi viu, sa investigheze de ce ne simtim deseori blocati, perplecsi, descentrati, tensionati, inerti si incapabili sa stam in picioare sau jos ori sa reglam imaginea pe ecranele care reflecta nebunia noastra colectiva.

Intrebarea pe care mi-am pus-o si pe care am adresat-o si celorlalti este „Ai disciplina de a fi un spirit liber?”. Poti sa te eliberezi de tot ceea ce ne forteaza si ne modeleaza intr-o forma a constiintei ce nu are nimic de a face cu cine suntem clipa de clipa?

Dansul este cea mai rapida si mai directa cale catre adevar – nu un adevar maret ce apartine tuturor, ci acela de baza si personal de tipul adevarului a ceea ce se intampla in mine chiar acum. Dansam pentru a ne revendica abilitatea noastra extraordinara de a disparea in ceva mai mare, ceva ocrotitor, un spatiu fara critica, judecata sau analiza. Dansam pentru a ne indragosti de spiritul tuturor lucrurilor, pentru a sterge amintirea sau pentru a o transforma in miscari pe care nimeni altcineva nu le poate face pentru ca nu le-au trait. Dansam pentru a ne conecta la adevaratul geniu ce sta mustind in spatele intregii mlastini a vietii – sa cautam refugiu in propria originalitate si putere de a ne reinventa; sa ne lepadam de trecut, sa uitam viitorul si sa ne prabusim in momentul prezent. Va amintiti de vremurile in care aveati 15 ani, cand aveati ritmul in sange si erati condusi de exuberanta muzicii ce canta in voi destul de puternic incat sa stearga complet tot ceea ce stiati?

Ritmul este un iubit care nu ne dezamageste niciodata si la fel ca in cazul tuturor iubitilor cere o abandonare de 100%. Are puterea de a ne seduce cu miscari la care nu am putut visa. Ne prinde de solduri, ne intoarce pe dos si ne paraseste brusc lasandu-ne sa visam la mai mult. Iubim ritmurile care se misca mai repede decat putem gandi, batai care ne conduc tot mai adanc in interior, care ne zguduie lumea, darama zidurile si ne fac sa ne transpiram propriile rugaciuni. Rugaciunea este miscare. Rugaciunea este ofranda oaselor noastre pentru dans. Rugaciunea este eliberarea de tot ceea ce impiedica tacerea interioara. Dumnezeu este dansul si dansul este calea catre libertate iar libertatea este munca noastra sfanta.

Dansam ca sa supravietuim si ritmul ne ofera un drum batatorit pentru a iesi din haosul tempoului epocii actuale. Dansam pentru a ne schimba pielea, pentru a sterge mastile, pentru a sparge mulajele si pentru a experimenta caderea libera – spargerea tuturor limitelor dintre corp, inima si minte, dintre sexe si generatii, dintre natiuni si nomazi. Noi suntem generatia de tranzitie.

Acesta este dansul nostru.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
De ce ne temem de o minte golita de ganduri

"Omul nu considera nimic mai intolerabil decat a fi intr-o stare totala de relaxare, fara pasiuni, fara ocupatie, fara diversitate,...

Închide