Oamenii de știință au descoperit ceva ce poate fi doavada unor alte Universuri

0

Experții au descoperit o așa zisă anomalie ”zonă-rece” ce se întinde pe miliarde de ani, iar ei cred că aceasta este cauzată de coliziunea cu un alt univers. Pata rece a fost descoperită în fundalul cosmic de microunde – radiații lăsate în urmă de Big Bang, cea mai veche epocă din istoria universului nostru – atunci când electroni și protoni s-au întâlnit pentru prima dată pentru a forma atomii de hidrogen, neutri din punct de vedere electric.

Descoperirea acestei FCM (fundalul cosmic de microunde) este văzută ca o dovadă de bază a originilor universului nostru în Big Bang. Măsurători precise ale FCM-ului sunt critice deoarece orice model propus al universului nostru trebuie să explice această radiație.

În ultimele decenii, această radiație ”antică” a fost cercetată în mod amănunțit de oameni de știință din întreaga lume. FCM-ul are un corp spectral la o temperatură de 2.72548±0.00057 Kelvin, fiind notată de către the Royal Astronomical Society, incluzând și anomalie Zonei reci.

Caracteristica ciudată – cu aproximativ  0.00015 grade mai rece decât mediul înconjurător – se credea până acum că este cauzată de un mare vid de miliarde de ani lumină, conținând relativ puține galaxii.

Totuși, conform unui nou studiu condus de Ruari Mackenzi și Tom Shanks de la Durham University’s Centre for Extragalactic Astronomy și publicat în the Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, pata rece ar putea fi dovada unui alt univers care interacționează cu al nostru.

Harta fundalului cosmic de microunde (FCM) produs de stalitul Planck. Roșu reprezintă regiunile puțin mai calde, iar cele albastre regiunile mai reci. Pata rece este mărită în vigneta de mai sus. Imagine: ESA și Durham University

Cercetătorii explică faptul că expansiunea accelerată a universului crează zone de vid care lasă în urmă schimbări către roșu ale luminii pe măsură ce trece prin efectul integrat Sachs-Wolfe.

În cazul FCM acest lucru este observabil sub formă de pete reci. Teoria propusă până acum era că, parțial, petele din FCM ar fi cauzate de pete reci, însă aceasta introduce o sursă de tendiune în modelele cosmologice standard.

În studiile anterioare, majoritatea cerectătorilor au căutat un super-vid care ar putea estimat prin observarea culorilor galaxiilor. Galaxiile mai îndepăratate își schimbă lumina către lungimi de undă mai lungi, un fenomen cunoscut ca schimbare cosmologică spre roșu.

Cu cât o galaxie este mai îndepărtată, cu atât mai pronunțată este schimbarea către roșu. Oamenii de știință au descoperit că observând culorile galaxiilor – mai ales tendința către roșu – pot calcula o distanță estimată până la acea galaxie. Totuși, aceste măsurători au dat rezultate cu un grad mare de incertitudine.

În studiul lor nou, echipa de la Durham a prezentat rezultatele unui studiu amănunțit a tendinței către roșu a 7.000 de galaxii, fotografiate câte 300 odată, folosind un spectrograf de la Telescopul Anglo-Australian.

Folosind această bază de date, Mackenzie și Shanks nu găsesc dovezi care să susțină existența unui super-vid ce ar putea explica pata rece din teoria standard.

În mod surprinzător, experții au descoperit că așa zisa regiune rece – unde se presupune că există mai puține galaxii – este de fapt împărțită în mai multe zone de vid care sunt înconjurate de diverse galaxii.

“Vidurile pe care le-am detectat nu pot explica Pata rece în cadrul cosmologiei standard. Există posibilitatea ca un model non-standard care să fie propus ca legătură dintre cele două, în viitor, însă datele noastre pun niște limite puternice acestei încercări”, a declarat Mackenzie.

Asta înseamnă că, în cazul în care super-vidul ce explică pata rece nu se află acolo, simulările modelului standard ale universului oferă șansa de 50% ca acea Pată rece să fi apărut din întâmplare.

“Acest fapt nu exclude în totalitate faptul că Pata rece este creată de unele fluctuații ciudate explicate prin modelul standard. Dar dacă nu acesta este răspunsul, atunci există explicații mai exotice. Poate cea mai interesantă dintre acestea este faptul că Pata rece este cauzată de coliziunea dintre universul nostru și bula unui alt univers. Dacă analize mai detaliate ale FCM-ului dovedesc teoria aceasta, atunci ar fi prima dovadă a existenței multi-versurilor – și în acest caz ar putea exista alte miliarde de alte universuri ca al nostru”.

Lucrarea poate fi citită la această adresă: https://arxiv.org/abs/1704.03814

sursa: http://ewao.com/2017/05/02/researchers-may-have-found-conclusive-evidence-of-another-universe/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum să îți faci probiotice acasă

Bacteriile care trăiesc în corpul nostru sunt la fel de numeroase precum celuele din corp. Suntem în fața unui biodom...

Închide