Cele cinci stari ale mintii umane

0

“Mintea nu este un vas ce trebuie umplut, ci un foc ce trebuie imblanzit.” ~ Plutarh.

Totul este in mine. Mintea noastra este epicentrul sufletului nostru. Interactionam cu universul prin intermediul gandurilor noastre. Chiar si cand dormim, mintea noastra opereaza – fluxul continuu de ganduri conduce catre doua stari, acestea fiind pacea si haosul. Ne simtim haotici si confuzi in unele situatii, iar in altele, mintea este calma si concentrata.

Cunoscand modul de functionare al mintii, putem observa fluxul gandurilor si in consecinta sa luam masuri pentru a ne calma. O perspectiva asupra modului  de operare al mintii poate fi folositor atunci cand ai probleme cu mintea si conditia ei dezorientanta. In yoga, mintea umana este cunoscuta sub numele de „Markata”, ca o specie de maimute din cauza naturii ei mereu in miscare.

Yoga clasifica mintea in cinci stari, conform Nyaya Bhasya (Nyaya Sutras scrise de catre Aksapada Gautama in secolul 2 dC) –

1) Kshipta (Ratacire neobosita)

Este o stare a mintii in care aceasta este ca un pendul. Nu poate ajunge la o concluzie. Starea este anxietate datorita ratacirii neobosite a mintii. Totul in jur pare nelinistit, iar concentrarea devine problematica. Atentia se schimba sau fluctueaza constant. Mintea nu este stabila. Se experimenteaza aceasta stare a miintii datorita coliziunii gandurilor. In aceasta stare, este benefic sa se evite lanturile de ganduri  din minte si sa se astepte ca problema sa iasa la suprafata singura. Aceasta este cea mai de jos stare in care putem fi.

2) Mudha (Innebunita, zapacita)

Se trece prin aceasta stare atunci cand cineva este extrem de furios sau experiementeaza serii de emotii. Aceasta este un tip de distragere care ia nastere datorita atasamanetelor, urii sau a lacomiei. Curgerea de energie din minte este blocata. Mintea este stagnanta si zapacita. Trebuie lucrat petru destelenire si pesntru restart.

3) Vikshipta (Mintea distrasa)

In aceasta stare, mintea este distrasa, ocazional este stabila, insa este usor atrasa incolo si incoace. Persoana se confruta cu un simt compromis al sinelui. Mintea experimenteaza lanturi paralele de ganduri conflictuale. Vacaspati Misra, un filosof indian care a fondat una dintre principalele Scoli Advaita, spune in cartea sa “Tattva vaisaradi” ca aceasta este o stare a mintii care este creata de boala, repulsie sau lacomie.

Aceasta stare este extrem de negativa datorita ciocnirilor constante dintre lumile interioare si exterioare. Este nevoie aici de pasi esentiali pentru purificarea starii mentale. Introspectia si cunoasterea de sine sunt doi factori principale ce pot ajuta mintea in procesul de curatare.

4) Ekagra (Concentrare, cunoastere)

Ekagra inseamna ca mintea a atins concentrarea intr-un singur punct iar persoana este prezenta pe deplin in momentul prezent, neafectata de orice factor extern. Spre deosebire de Vikshipta, concentrarea nu este fortata, ea intaplandu-se fara efort si in mod natural. In aceasta stare persoana se poate conecta cu sinele superior, pentru ca mintea este profund concentrata si poate sa aleaga o cale a pacii.

In aceasta stare, persoana are o intelegere profunda a realitatii si are control asupra mintii si asupra fluxului gandirii. Mintea este plina de pace si de energie. Se afla pe calea spirituala dorita.

5) Niruddha (Epifania finala)

Mintea Niruddha este in perfecta nemiscare si trece printr-o serie de epifanii. Atunci cand mintea este supusa si ordonata, este libera de modelele de gandire. Persoana invata sa se ridice deasupra sinelui si devine inteligent din punct de vedere spiritual. Este cea mai dorita stare a mintii. Ea este calma si neiscata. Gandurile sunt ca trecatori care privesc. Aceasta stare se atinge prin meditatie si contemplatie profunda.

Pentru a ajunge in starea Niruddha, persoana trebuie sa devina un maestru al propriului flux de ganduri si sa depaseasca toate obstacolele. Constientizarea acestei stari a mintii poate sa te scoata din haos. Doar in nemiscare poti sa iti simti mintea si sa stii ca esti complet viu prin auto-cunoastere. Dupa cum a spus Buddha, „Suntem modelati de catre gandurile noastre; devenim ceea ce gandim. Atunci cand mintea este pura, bucuria te urmeaza ca o umbra si nu te paraseste niciodata.”

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cercetatorii demonstreaza ca telepatia este la indemana oricui

Intr-un studiu recent, o persoana din India le-a spus "hola" si "ciao" la trei persoane din Franta. Astazi, avand internet,...

Închide