7 curiozități despre fractali și efectele lor asupra organismului

0

Goldberger, Joye, Taylor, Wise și alți cercetători care studiaza fractalii au căzut de acord cu privire la un punct de vedere fundamental: există o rezonanță între sistemul nostru cognitiv și mediile care au proprietăți fractale. În plus, nu toți fractalii accesează același grad de emoții pozitive care să conducă la reducerea stresului fiziologic, ci, în mod special cei cu dimensiune fractală în jurul D=1.5

Ființele umane par natural atrase de semnale vizuale cu caracter fractal de o anumită dimensiune fractală. Creierul calculează în mod constant caracteristicile mediului nostru, caracteristici de evaluare care ne sunt esențiale pentru supraviețuire. Astfel, această rezonanță are un sens profund. Lipsind o explicație satisfăcătoare pentru care corpul nostru este construit în acest fel, avem doar indicii cu privire la mecanismul de bază. Iata câteva dintre ele enumerate mai jos:

1. Structura minții

Corpul mamiferelor, în special creierul, este organizat în conformitate cu morfologia fractală. Creierul este un sistem structurat din module anatomice de diferite dimensiuni, organizate ierarhic. Măsurători ale imaginilor de rezonanță magnetică (RMN) ale creierului uman confirmă anatomia sa fractală. Dovezile din memoria asociativă indică o paralelă între procesul de gândire și structura fizică fractală a creierului. Recepția semnalului prin reglarea radioului la o anumită frecvență este asemănătoare cu noțiunea de rezonanță a minții noastre cu fractali de dimensiune specifică.

2. Antenele fractale

Într-un studiu tehnologic recent, descoperirea unor rezonatori fractali în microelectronică, deschide incitante posibilități de a studia un mecanism paralel în electronică. Antenele construite folosind geometria fractală depășesc semnificativ antenele liniare. O antenă fractală se dovedește a fi extrem de eficientă în zonele geografice cu semnal slab, acolo unde antenele obișnuite nu pot funcționa corect. Prin analogie, structurile fiziologice care compun corpul nostru pot rezona cu structurile fractale din mediul extern.

3. Dinamica fractalilor în fiziologia umană

Electrocardiograma (ECG) are proprietăți fractale. Dinamica inimii are mai multe frecvențe care descriu variabilitatea ratei de bază la 70 de batai pe minut. Într-o observație remarcabilă, patologiile inimii sunt asociate cu o abatere de la spectrul fractal, caz în care electrocardiograma devine liniară. Aceasta semnalează debutul unui atac de cord.

4. Teoria savanei

Dimensiunea fractală medie a unui peisaj de savana oferă avantaje de supravietuire. Mediile cu o dimensiune fractală mai mare, cum ar fi pădurile, pot ascunde prădători, prin urmare, prezintă un pericol mai mare, în timp ce mediile cu dimensiuni fractale foarte mici sunt mult prea deschise și expuse pentru a oferi protecție și surse de mancare.

Mai mulți cercetători, fiecare pornind de la o direcție diferită de raționament, ajung la o concluzie similară cu privire la influența asupra noastră a presupusului mediu ancestral. Suntem într-adevăr conectați la acest mediu fractal special datorită evoluției noastre, de aceea nivelul stresului crește în medii cu dimensiuni fractale foarte diferite de cea a savanei D=1,5.

5. Mișcarea ochiului

ochi-albastriOchiul execută o procedură de căutare în campul vizual care se numește mișcare „sacadică”. Ochiul urmează regiunile de contrast mare. Altele decât cele care urmăresc contrastul, mișcările neregulate mai corespund unui fractal stocastic numit „zborul Lévy”. Prin urmare, se pare că ochiul folosește propriul sistem fractal de scanare, care nu este afectat de dimensiunea fractală a ceea ce scanează. Aceasta înseamnă că rezonanța cognitivă ar trebui sa apara pentru orice linie care are dimensiunea fractală aproximativ 1,5.

6. Rechinii in căutarea prăzii

Animalele care caută hrană tind să execute o căutare stocastică care seamănă cu un zbor Lévy. Ele insistă într-o anumită regiune, iar apoi se mută la o oarecare distanță și caută o nouă locație. Aceasta este caracteristica puterii inverse de distribuție la scară în fractali. Taylor presupune că acest model de vizualizare se aplică la fel de bine și mișcării ochilor în căutarea informațiilor.

7. Arta care reduce stresul

Arta produsă de-a lungul istoriei umane trebuie să fie evaluată pentru proprietățile fractale, și, dacă este într-adevăr fractală, trebuie măsurată dimensiunea sa fractală. Într-un sondaj din 1993 Vitaly Komar și Alexander Melamid au susținut că picturile conținând apă, oameni și animale au fost universal preferate de către persoane de pe toate continentele. Rețineți că prezența apei într-o scenă scade dimensiunile fractale ale conturului pana la gama medie.

În timp ce cercetările medicale apreciază tot mai mult beneficiile mediilor fractale asupra sănătății, există o diversitate de opinii cu privire la dimensiunea fractală optimă. Unii dintre cercetătorii care investighează acest subiect nu sunt de acord cu alegerea fractalilor de gama medie ca fiind cei preferați de către sistemul de percepție uman. Alex Forsythe susține ca dimensiunea fractală preferată este mult superioară, undeva între 1.6 și 1.9. Drept dovadă dimensiunea fractală a unor opere de artă, cum ar fi „Nașterea lui Venus” a lui Botticelli este D=1,86, „Nuferi” a lui Monet este D=1,78 și „Floarea-soarelui” a lui Van Gogh D = 1,76.

Chiar dacă există diferențe de opinie cu privire la dimensiunea fractală optimă, cu siguranță este un domeniu care merită aprofundat, datorită aplicațiilor sale într-o gamă variată de domenii.

Creative Commons License
7 curiozități despre fractali și efectele lor asupra organismului by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
3 modalitati prin care îți poți crește inteligența socială

Inteligența, sau IQ-ul, este, în mare parte, dobândită prin naștere, iar genetica, în cazul ei, joacă un rol important. Pe...

Închide