Povesti vindecatoare

0

 

Renunțarea la povești, când trecem de la copilărie la adolescență și mai târziu la maturitate, pare o etapă firească a curgerii vieții. Dar oare este aceasta o renunțare necesară, benefică? Sunt poveștile și metaforele doar pentru copii? Categoric nu. Ele reprezintă adevărate instrumente de terapie și vindecare emoțională, mentală și chiar fizică.

Mesaje pentru subconștient

Metaforele și poveștile sunt mai mult decât un mijloc de rezolvare a problemelor. Ele ne pot întări, îmbogăți sau stimula. Pot iniția ascultătorii în experiențe și provocări inedite și pot oferi sugestii sau mijloace de a face față unor situații dureroase din viața de zi cu zi.

Cuvântul metaforă înseamnă literal a duce, a purta. Astfel, prin intermediul unei metafore ducem sau transferăm un mesaj către mintea altei persoane. Ascultătorul interpretează cadrul sau structura metaforei și o integrează în sistemul de referință al propriei experiențe.

Deoarece introducem mesajul în cadrul unei povestiri fără legătură directă cu situația ascultătorului, mesajul trece de limitele minții conștiente, permițându-i astfel inconștientului să o primească. O metaforă bine alcătuită, ca un set de direcții mentale care pot să schimbe anumite credințe, trebuie să aibă o structură similară cu cea a experienței persoanei. Această similaritate la nivel structural ajută de fapt, ca mintea inconștientă s-o interpreteze în relație cu propriile nevoi.

Conexiuni vindecătoare

Povestirile, metaforele și narațiunile se prezintă într-un stil mult mai puțin amenințător decât sfatul oferit în mod direct. Care este explicația? În parte, lucrul acesta are loc datorită faptului că învăluim mesajul pe care dorim să-l transmitem într-o metaforă. Mai mult, putem folosi o poveste pentru a comunica pe mai multe nivele neurologice în același timp. Milton Erickson, considerat cel mai valoros hipnoterapeut al tuturor timpurilor, s-a concentrat asupra acestui lucru. El folosea metafore pentru a comunica simultan atât cu conștientul pacientului, cât și cu fațeta inconștientă a minții. În felul acesta, el furniza minții conștiente un mesaj ușor de digerat, în timp ce se adresa unor preocupări mult mai adânci, folosind structura poveștii. Povestea de suprafață ține ocupată în principal mintea conștientă. Mesajul structural mai adânc sau mai înalt merge în mintea inconștientă prin similitudinile prezente în metaforă. De aceea, hipnoterapeuții folosesc în timpul ședințelor în special povești și metafore.

Legăturile care se realizează când auzim, în contextul potrivit, o poveste sunt inconștiente. Acest proces poate produce vindecări profunde a unor răni adesea păstrate în afara minții conștiente.

Noi toți spunem povești

Altora și nouă înșine. Ne împărtășim bucuria și tristețea vieții noastre povestind despre realizările și frustrările noastre. Deoarece suntem cu toții povestitori, abilitatea de a comunica în metafore nu este un lucru pe care trebuie să-l învățăm, ci doar îmbunătățit. În terapie, arta povestitului trebuie desfășurată totuși cu un anumit simț al răspunderii. O poveste trebuie să fie etică și responsabilă. Trebuie să ofere ascultătorului ceva folositor, constructiv și practic. O metaforă terapeutică abordează căi adecvate pentru a rezolva o problemă, a intensifica o experiență sau a îmbunătăți calitatea vieții. Desigur, ca instrument de terapie și vindecare, poveștile trebuie spuse într-un anumit mod, iar abilitățile de a spune o poveste care să-și atingă scopul terapeutic se pot învăța și aduce la nivel de artă.

Metaforele profeților

Fiecare cultură de-a lungul istoriei a folosit povești pentru a comunica valori, morale și standarde. Iisus, Buddha, Mahomed și Lao Zi nu țineau prelegeri, dar spuneau povești, parabole. Acestea erau asimilitate cu ușurință de ascultători pentru că ofereau libertate de interpretare. Învățămintele dobândite prin experiențele personale sunt esențiale pentru maturizare, dar am putea evita multe capcane și confuzii ascultând poveștile altora, mai ales atunci când ele sunt reale sau inspirate din realitate. Unele dintre povești pot avea ecou în interiorul tău, atingând puncte sensibile și oferind variante de rezolvare a unei probleme.

Un călugăr care și-a vândut Ferarri-ul

Cu ceva timp înainte să aflu despre importanța metaforelor și a poveștilor terapeutice, am învățat foarte multe lucruri folositoare dintr-o carte scrisă sub forma unei fabule spirituale care conține metafore și povestiri revelatoare. de la Editura VIDIA. Mi-a deschis apetitul pentru transformare personală încă de la primele rânduri. Este pur și simplu genial modul în care autorul integrează învățăturile și experiențele sale spirituale în niște metafore absolut reușite. Există și alte lucrări care pun la dispoziție beneficiile metaforelor terapeutice, însă Călugărul care și-a vândut Ferarriul are avantajul că poate fi citită atât de copii, cât și de adulți.

Te-ai gândit vreodată că o poveste, o metaforă, o narațiune, o poezie ar putea să implice asemenea profunzimi sau complexități? O poveste pare atât de simplă și cu toate acestea, puterea sa de transformare și vindecare este impresionantă.

 

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
PRIN VIZORUL SUFLETULUI – partenerul de viata

În viaţă întotdeauna ne căutăm reperele, încercăm să ne creem o situaţie de asemenea fel încât să fim sănătoşi, fericiţi...

Închide