De ce suntem atât de emoționali când suntem deprivați de somn

0

Dacă ai stat treaz până târziu în noapte, încercând să recuperezi timpul din concediu, probabil că te simți puțin nervos și deprivat de somn. Te-ai enervat pe cineva drag? Sau poate pe un coleg de muncă? Siguranțele noastre sunt mai sensibile în timpul iernii. Un nou studiu condus la Universitatea din Tel Aviv a identificat exact de ce devenim atât de emoționali atunci când consumăm toată lumânarea. Cercetarea a dezvăluit schimbările care au loc în sisteme emoționale de reglare din cauza deprivării de somn.

Pentru acest studiu, cercetătorii au rugat participanții să privească la imagini ”pozitive” din punct de vedere emoțional (o pisică), la imagini ”negative” din punct de vedere emoțional (un corp mutilat) și la imagini ”neutre” din punct de vedere emoțional (o lingură). Atunci când participanții au avut o noapte bună de somn, au putut să identifice mai repede imaginile, iar EEG-urile au arătat răspunsuri neurologice diferite în fiecare caz. Însă după o noapte de nesomn, participanții au putut să identifice mai greu ce tip de emoție este asociat fiecărei imagini, iar scanarea creierului lor a dezvăluit o scădere a proceselor de reglare.

“Înaintea acestui studiu, nu era clar ce este responsabil de incapacitatea emoțională declanșată de lipsa de somn”, scrie conducătoarea studiului, profesor Taima Hendler, de la Școala de Neuroștiințe TAU. ”Am crezut că lipsa de somn va intensifica procesarea imaginilor emoționale și în acest fel se va micșora capacitatea funcțiilor executive. Am fost surprinși să descoperim că lipsa de somn impactează în mod semnificativ procesarea imaginilor, atât în cazul celor neutre, cât și a celor încărcate emoțional. Se pare că ne pierdem neutralitatea. Abilitatea creierului de a vedea ce este important este compromisă. Este ca și cum deodată totul este important”, scrie aceasta.

În cea de-a doua parte a studiului, participanților li s-au arătat imagini neutre și emoționale în timp ce aceștia făceau acțiuni care le cereau să fie atenți la ele. După o singură noapte de lipsă de somn, participanții au fost distrași de fiecare imagine – neutră sau emoțională – pe când în cazul participanților odihniți, aceștia au fost distrași doar de imaginile emoționale. ”Rezultatele dezvăluie faptul că , fără somn, simpla recunoaștere a ceea ce este emoțional și ceea ce este neutru este dereglată. Am putea să avem aceiași provocare emoțională din cauza evenimentelor pe care le trăim, chiar și în cazul evenimentelor neutre și să ne pierdem abilitatea de a discerne informațiile mai importante sau mai puțin importante. Această situație poate conduce la o procesare cognitivă deformată și la o judecată slabă, dar și la anxietate”, scrie profesor Hendler.

Deci, în cazul în care sunteți în alertă și vedeți că răspunsul la fiecare stimul seamănă cu o criză mondială, investiți mai mult în odihnă și veți descoperi cât de mult vă poate ajuta.

sursa: http://spiritualityhealth.com/articles/why-we%E2%80%99re-so-emotional-when-we%E2%80%99re-tiredAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Catacombele Znojmo

Spre deosebire de alte catacombe descoperite în alte părți ale lumii, Catacombele Znojmo au avut o altă destinație decât aceea...

Închide