Cum să strunești forța vizualizării pentru o viață mai împlinită

1

În viaţa personală şi cea profesională succesul începe cu setarea unui obiectiv. Ar putea fi pierderea în greutate, o mărire de salariu, renunţatul la fumat sau deschiderea propriei afaceri. Mari sau mici, scopurile ne dau „aripi”, şi asemeni unui compas, ne menţin pe direcţia corectă. Desigur, nu ajungi să le atingi foarte repede şi foarte uşor, fiind nevoie de muncă şi determinare.

În urmă cu 2000 de ani, Aristotel descria procesul în acest fel:

“În primul rând, defineşte, caută o idee practică, un scop bine definit, un obiectiv. Ceva care-ți trezește bucurie și pasiune. În al doilea rând, asigură-te că ai mijloacele necesare pentru a-ţi atinge scopul: înţelepciune, bani, material şi metode. Iar în al treilea rând, ajustează-ţi toate mijloacele în acest scop”.

Din păcate, mulţi dintre noi, se împotmolesc exact în prima parte a procesului. Începem cu intenţii bune, şi probabil cu un plan, însă după aceea, nu mai putem continua.

Evident, că există nenumărate motive pentru care nu mai putem continua: afacerile, teama, presiunile sociale negative sunt doar câteva din “micile” obstacole ce ne împiedică să ducem la bun sfârşit procesul. Există însă câteva soluţii pe care le-am putea pune în practică pentru a depăşi provocările şi a ne duce la bun sfârşit scopul.

A vedea înseamnă a crede

Înainte de putea crede într-un scop, trebuie să ne facem o idee, despre cum anume arată. Iată de unde şi vechea zicală, “înainte de a crede, trebuie să vedem”.

Aici este partea în care intervine vizualizarea, o tehnică prin care ne creem o imagine mintală asupra unui eveniment din viitor. Când începem să ne vizualizăm dorinţa, întrezărim şi mijloacele prin care am putea să o obţinem. Prin vizualizare, ne agăţăm de o bucăţică a ceea ce este, după cum îl definea un scriitor, “viitorul nostru preferat”. Când ne putem imagina cu claritate ceea ce vrem să trăim, înseamnă că suntem cu adevărat pregătiţi şi motivaţi să ne atigem scopul.

Vizualizarea nu trebuie confundată cu un vechi motto popular “crede şi ţi se va întâmpla”. Ea nu este un truc şi nici nu implică visare sau speranţă pentru un viitor mai bun. Mai degrabă, vizualizarea poate fi definită ca o metodă dezvoltată de îmbunătăţire a performanţei susţinută de dovezi ştiinţifice substanţiale şi folosită de oameni de succes din diverse domenii.

Să ne uităm, spre exemplu, la atleţi. Studiile arată că vizualizarea creşte performaneţele atletice prin îmbunătăţirea motivaţiei, a coordonării şi a concentrării. De asemenea, ajută la relaxare şi reduce frica şi anxietatea.

fata ce deseneaza o inima

De ce “funcţionează” vizualizarea?

Potrivit cercetătorilor, folosind imagini ale creierului, vizualizarea funcţionează, deoarece, neuronii din creierul nostru, acele celule electrice excitabile care transmit informaţii, interpretează imaginile ca fiind echivalentul unei acţiuni din viaţa noastră reală. Când vizualizăm un act, creierul generează un impuls, care transmite neuronilor să îndeplinească acţiunea. Se creează astfel o nouă cale neuronală, grupuri de celule din creierul nostru care lucrează împreună pentru a crea amintiri sau comportamente învăţate, care-i transmite corpului nostru să acţioneze într-un mod asemănător cu ceea ce ne-am imaginat. Toate acestea se întâmplă fără a efectua efectiv activitatea fizică, dar se finalizează cu un rezultat similar.

5 secrete pentru activarea potențialului imaginilor mentale

  1. Gândeşte pozitiv! Nimic nu se va îmbunătăţi atunci când ai o impresie negativă despre tine şi despre viaţa ta. Trebuie să gândeşti pozitiv şi să ai încredere în propriile forţe. Gândirea pozitivă resetează “ghinionul” din viaţa ta. Ea va transforma partea goală a paharului în una plină, şi va face din ziua ploioasă şi mohorâtă, una luminoasă şi călduroasă. Aşadar, profită de aceste oportunităţi şi mergi mai departe. Nu rămâne prins în trecut.
  2. Adu imaginaţia în lumea reală! După ce ai petrecut o zi, o săptămână sau o lună vizualizând scopul, treci la focalizarea lui. Chiar înainte de a realiza activitatea sau sarcina, focusează-te clar pe imaginea acţiunii pe care urmează să o faci. Chiar dacă este ceva intangibil, precum să faci bani rapid, te poate motiva să mergi înainte şi să aplici cu o mai mare dăruire lucrurile.
  3. Fii calm şi ai răbdare! Vizualizarea funcţionează numai atunci când eşti calm şi dispus să petreci cât mai mult timp pe concentrare, fără a avea griji imediate. Vizualizarea este o tehnică asemănătoare meditaţiei, doar că este mult mai activă şi mai vie. În vizualizare suntem încurajaţi să gândim activ. Oricare este obiectivul tău, ai răbdare. Oferă spațiu visului tău.
  4. Vizualizează trăsăturile necesare personalităţii la care vrei să ajungi! Nu este necesar să-ţi doreşti să ajungi preşedinte. Trebuie să te gândeşti la calităţile pe care trebuie să le ai pentru a îndeplini funcţia. Vizualizează abilităţile, calităţile şi modul în care reacţionează un om aflat deja în aceea funcţie.
  5. Foloseşte afirmaţii! Imaginile sunt perfecte, dar și cuvintele funcţionează excelent. Repetă cuvinte pozitive, precum: sunt inteligent, pot face acest lucru, nimic nu mă poate doborî.

Fiecare dintre aceste tehnici te ajută să te apropii de scopul propus și în final să trăiești experiența pe care ți-o dorești. Ține minte faptul că orice vis are nevoie de răbdare, perseverență, claritate și încredere. Chiar dacă-ți mai pierzi speranța, lucrează cu tine să revii în starea de bucurie și pasiune. Cel mai important este ca în timpul acestui proces să te simți bine, să fii relaxat.

fantasy

Licenţa Creative Commons
„Cum să strunești forța vizualizării pentru o viață mai împlinită” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cercetatorii in neurostiinte explica cum meditatia aduce schimbari reale in creier

Daca ai nevoie de o motivatie mai puternica pentru a incepe si pentru a face o constanta din practica meditatiei,...

Închide