Cele 5 reguli de aur ale succesului în viață

0

Fiecare dintre noi dorește să fie o persoană de succes, însă după ce depășești vârsta la care crezi că “tot ce zboară se mănâncă” devine limpede că succesul are în spate o muncă asiduă și constantă. Însă dincolo de toate, există și câțiva pași indispensabili care conduc spre succes și pe care dr. Robert Anthony i-a descris în cartea sa . În plus, prima impresie pe care o lași cântărește cât greutatea ei în aur.

Pentru început memorează cele 5 reguli de aur pe care se bazează succesul:

1. Proiectează încrederea în tine chiar şi când ea lipseşte. Concret, acţionează ca şi cum ai deja încredere în forţele proprii, pentru că viața sprijină oamenii care cred în ei înşişi. Așadar, dacă la capitolul încredere stai mai slăbuț, nu-i cazul să te panichezi, întrucât, așa cum vezi, nu există nimic ce nu are rezolvare. Însă cel mai important este ca la un moment dat să treci de la mimarea încrederii în forțele proprii la o stare reală. Se poate!

2. Acceptă ideea că nu e greşit să fii diferit de alţi oameni. Adevărul e că toţi suntem diferiţi şi suntem meniţi să fim diferiţi. “De multe ori, sub pretextul că ne regăsim”, încercăm zadarnic să-i imităm pe alţii. Emerson spunea că imitaţia înseamnă sinucidere. În loc să-i imitaţi pe alţii, celebraţi-vă unicitatea”, este sfatul lui Robert Anthony. Ai să vezi ca te vei îndrăgosti de tine!

3. „Recuzita” te poate ajuta mult când vine vorba de încrederea în tine. O coafură diferită, o garderobă nouă sau pierderea a câteva kilograme te pot transforma dintr-o persoană care se subestimează într-o persoană care are încredere în forţele proprii. Anthony amintește că, în filmul „Avocatul diavolului”, Morris West povesteşte despre un personaj care pur şi simplu şi-a aşezat la butoniera de pe rever o garoafă proaspăt tăiată şi a înfruntat lumea cu încredere! Pe tine ce te impiedică să faci același lucru? Încearcă!

4. Oamenii care te inspiră pot face minuni pentru a-ţi consolida încrederea în tine. Caută-le prietenia şi înconjoară-te de oameni care au un sentiment înalt, pozitiv al demnităţii personale, în loc să te asociezi cu oameni care nu pun preţ pe ei înşişi. Așadar, fără să mai amâni pentru mâine, poimâine așază pe o coală de hârtie numele celor cu care intri frecvent în contact și, cu un ochi critic, vezi cât de mult îți influențează viața.

calea-succesului5. Petrece timp cu tine însuţi. Solitudinea se află în miezul cunoaşterii de sine. “Când suntem singuri, învăţăm să distingem între fals şi adevărat. Shakespeare a scris: „ţie să-ţi fii tu credincios… aşa tu fals cu nimeni nu vei fi”. Să te cunoşti pe tine însuţi este baza unei comunicări eficiente. Tot ce este lipsit de falsitate înseamnă putere. Să te cunoşti pe tine însuţi înseamnă să-i cunoşti pe toţi!”, scrie Anthony în cartea sa.

Primele patru minute, cele mai importante

Modul în care suntem percepuți de cei din jur joacă un rol determinant în succesul nostru. Însă trebuie să știi că prima impresia într-adevăr contează. Deși expresia s-a bagatelizat trebuie să fie nelipsită din “arsenalul de instrumente” ale unei persoane care dorește să reușească în viață. În textul de față vreau să clarific și ce înseamnă prima impresie, mai exact, în câte secunde sau minute se formează. Ei bine, dr. Robert Anthony susține că “primele două până la patru minute pe care le petreci cu cineva sunt mai importante decât oricare alte patru minute pe care le vei petrece vreodată cu acea persoană”. Nu știai, nu-i așa?

“Creezi prime impresii în fiecare zi. Ai succes sau dai greş prin impresiile pe care le creezi la interviuri, în convorbiri telefonice, la şedinţe, prezentări şi în mii de întâlniri sociale şi de afaceri. Puterea, încrederea şi credibilitatea le sunt acordate celor care fac impresie bună. Dacă oamenii nu sunt repede atraşi către tine sau dacă nu le place ce văd şi ce aud în cele câteva momente de la început, probabil că nu vor fi atenţi la toate cuvintele pe care le foloseşti pentru a-i convinge că ştii multe şi ai autoritate”, explică Anthony.

Aceste patru minute sunt vitale, întrucât atenţia şi puterea de a reţine sunt maxime. Interlocutorul este complet concentrat asupra ta. Atenție însă! Procesul prin care creezi impresii este, într-o oarecare măsură, predictibil. În funcţie de educaţia şi de aşteptările celeilalte persoane şi de contextul în care se desfăşoară întâlnirea, oamenii observă cu precădere mai multe lucruri, potrivit lui Robert Anthony.

Detalii care construiesc imaginea de ansamblu

saltul-succesuluiAșadar, cei pe care îi întâlneşti observă ce culoare are tenul tău, dacă eşti bărbat sau femeie, ce vârstă ai, cum arăţi şi ce expresii faciale afişezi, dacă menţii contactul vizual, sunt atenţi la mişcările tale corporale, la spaţiul personal şi la cum se simte atingerea ta. Prin acest schimb nonverbal este transmisă o cantitate uriaşă de informaţii. Specialiştii în comunicare afirmă chiar că mai bine de jumătate din mesajul total se bazează pe indicii nonverbale. Singure, expresiile feţei şi limbajul corporal transmit nu mai puţin de 55% din semnificaţia mesajului tău.

În al doilea rând, oamenii sunt atenţi la ce aud. Ei ascultă caracteristicile vocii tale (tempoul, cât de tare vorbeşti, înălţimea sunetelor, felul în care articulezi şi tonul vocii). Vocea ta poate transmite până la 38% din semnificaţia mesajului tău. La telefon vocea transmite chiar mai mult, pentru că interlocutorul nu poate să vadă cum arăţi.

Iar ultimul lucru pe care oamenii îl observă la tine, aşadar cel mai puţin important pentru o primă impresie, îl reprezintă cuvintele pe care le foloseşti. Cuvintele contribuie doar în proporţie de 7% la semnificaţia mesajului tău. Asta nu înseamnă că acele cuvinte sunt neimportante. Însă, pentru ca ele să fie auzite, interlocutorului trebuie ca mai întâi să îi placă ce vede şi ce aude. Se poate ca el să fi luat deja o decizie înainte ca tu să vorbeşti.

“Pe parcursul acestui proces, interlocutorul adună fragmente de informaţie pentru a-şi forma o imagine complexă despre tine. El citeşte şi procesează toate aceste lucruri, le introduce în propriul sistem de convingeri şi îşi face o impresie despre cine crede el că eşti”, a conchis dr. Robert Anthony.

SURSA: Dr. Robert Anthony

Creative Commons License
Cele 5 reguli de aur ale succesului în viață by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ar putea fi cărțile antice următoarea sursă de descoperiri medicale?

Descoperirea care a primit Premiul Nobel pentru medicină nu ar fi fost o mare revelație pentru doctorii din China antică....

Închide