Cei 5 piloni ai iubirii de sine

0

Nu despre narcisism sunt rândurile de mai jos. Ci despre dezvățarea de un nărav care ne blochează calea spre noi înşine şi spre ceilalţi şi implicit accesul la împlinire personală: autocriticismul.

Eu sunt prea ezitantă, tu eşti prea timid, un al treilea îşi reproşează că nu-l dă inteligenţa afară din casă. A cunoscut cineva un om care se acceptă, se respectă aşa cum este, are deplină încredere în sine? Înainte de a răspunde răspicat: ”Nu!”, să privim încă o dată în jurul nostru. Şi să reformulăm: există un om care îi iubeşte, îi acceptă, îi respectă pe ceilalţi, aşa cum sunt ei? Da? Atunci acelea se iubeşte şi pe sine!

Sfânt este dictonul care spune că, pentru a-i iubi pe ceilalţi, trebuie să ştii să te iubeşti, mai întâi, pe tine însuţi.

Dacă ţi se pare mai uşor de zis decât de făcut, atunci ai neapărat nevoie de ”instrucţiunile” de mai jos. La fel ca mine, de altfel.

1. Fă bilanţul: cât de bine te cunoşti?

Primul reflex pe care trebuie să îl adopţi (pardon, să îl adoptăm, tu şi cu mine, şi cu alţii, cine ştie cât de mulţi) este ”auto-bilanţul”: listarea defectelor şi a calităţilor personale. E cu schepsis, fiindcă abia aşa vedem cât accent punem pe ”ceea ce nu merge” şi cât de rar ne gândim la ”ceea ce merge”.

Ne vine în ajutor lista concretă, pe suport de hârtie (sau într-un document web, la alegere): înşiruim pe două coloane principalele zece defecte şi principalele zece calităţi. Ideea este să nu stăm prea mult pe gânduri, spontaneitatea este cheia reuşitei: adjectivele (delăsător, timid/harnic, curajos etc.) trebuie să ne vină de la sine în minte. Apoi ne acordăm un răgaz pentru a scrie câteva fraze în dreptul fiecărui adjectiv-defect: în ce împrejurări se manifestă? Cât este de deranjant? Ce am putea face pentru a-l şterge de pe listă (fiindcă am reuşit să-l ”ştergem” din personalitatea noastră)? Apoi procedăm la fel cu fiecare din cele zece calităţi de pe listă. Cu cât repetăm mai des acest exerciţiu de autocunoaştere, cu atât ajungem să ne înţelegem pe noi înşine ca ”mecanisme” de maximă fineţe, care pot fi reglate cu maximă precizie, conştient. Un ”truc” în plus: de câte ori ne îndoim de noi înşine, de dreptul nostru de a ne iubi şi de a fi iubiţi, să revenim la listă!

2. Fii indulgent cu tine însuţi

Ai vrea să fii perfecţiunea întruchipată? Mulţi ar vrea. Dar te-ai gândit o clipă cum ar arăta lumea asta, populată numai cu perfecţiuni bipede? Nu cumva ar fi teribil de plictisitoare? Imperfecţiunile, mici şi mari, dau sare şi piper lumii noastre. Plus: dacă n-ar fi ele, cu ce ne-am mai lupta şi cum am mai urca pe scara evoluţiei personale? Este timpul să terminăm cu obsesia asta a perfecţiunii în toate domeniile! Ce uşurare când vom reuşi! Nu vom mai fi dezamăgiţi pentru că ”nu atingem perfecţiunea” în dragoste, în viaţa de familie, la serviciu, în societate în general. Să ne concentrăm, mult mai benefic, asupra eforturilor pe care le-am făcut, decât asupra rezultatului.

Valoarea unei persoane nu se măsoară atât prin obiectivele atinse, cât prin intensitatea eforturilor subordonate lor. Nu vei reuşi ”din prima”, vei mai experimenta o vreme sentimentul nesuferit al frustrării în lipsa ”perfecţiunii visate”. Dar schimbă măcar atât: nu te mai judeca. Fii mândru de tine aşa cum eşti: angajat pe o cale. Motivat să continui sub sloganul: ”Nu victoria contează, ci participarea la cursă!”.

3. Fă-ţi complimente

Nu zâmbi în barbă, fiincă vorbesc serios: nu aştepta de la ceilalţi să observe ce om special eşti şi să se mai şi îndure să o spună. Fă-o tu cel dintâi. Zi de zi, ca să devină un reflex. Ai nevoie de un imbold? Iată un minitruc: dimineaţa, în faţa oglinzii, priveşte-te şi spune-ţi ceva plăcut: ”Cămaşa/rochia asta îţi vine de minune”, ”Hai, du-te la serviciu şi dă-i gata pe toţi!”. Nimeni, niciodată nu te va ajuta mai mult să creşti în propriii tăi ochi decât o poţi face tu însuţi.

4. Acceptă-ţi intuiţia şi emoţiile

A învăţa să te iubeşti pe tine însuţi înseamnă (şi) să înveţi să te tratezi aşa cum îşi tratează o mamă copilul. Fii atent la emoţiile care te copleşesc şi care sunt reflexul copilului din tine: angoasa, furia, îndoielile, oboseala… De fiecare dată când te ia cu asalt o astfel de emoţie, primeşte-o, nu o respinge spunându-ţi că este un semnal al slăbiciunii tale. Dimpotrivă, acordă-ţi câteva minute în care să stai de vorbă cu tine însuţi. Descrie în cuvinte (rostite sau gândite) ce anume simţi. Acest dialog interior te ajută să-ţi gestionezi mai bine emoţiile, deci să mergi cu mai multă încredere pe drumul vieţii.

Pleacă-ţi urechea, cu maximă deschidere şi la glasul intuiţiei tale, acea mică voce interioară care te ghidează, spunându-ţi să faci sau să nu faci cutare sau cutare lucru. Este o metodă foarte bună de a capitaliza pace interioară şi armonie cu sine. În felul acesta eşti tu însuţi cu adevărat, tu, acea persoană pe care trebuie să o iubeşti. Pentru că merită iubită.

5. Răsfaţă-te

Sună narcisist? Nu mai mult decât în preambulul acestui articol. Nu-şi imaginează nimeni, sper, că îndemnul ”Răsfaţă-te!” vrea să spună să-ţi spui, din cinci în cinci minute, că tu ţii la tine, te apreciezi, te iubeşti. Când poţi atinge acelaşi obiectiv printr-o metodă mult mai discretă şi subtilă: prin mici gesturi şi acţiuni transformate în rutină. Cum ar fi să îţi porţi de grijă, să-ţi rezervi timp pentru tine, timp în care îţi oferi ceva ce-ţi face plăcere: o şedinţă la saună, o vizită la un salon de înfrumuseţare, o seară petrecută împreună cu prietenii sau în compania exclusivă a celui mai bun prieten al tău – tu însuţi, în liniştea livingului de acasă, cu o carte în mâna dreaptă, cu căpşorul catifelat al căţelului sau pisicii tale sub palma stângă şi cu cel mai ales fundal muzical – clasic sau ambiental.

Totul devine posibil, atâta timp cât faci ceea ce faci pentru tine, pentru propria stare de bine. ”Şi a mea, şi a mea!” – mă corectează îmblănitul care trage foloase directe de pe urma răsfăţului tău şi a lecţiei mele despre iubirea de sine.

Creative Commons License
Cei 5 piloni ai iubirii de sine by NoulPamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Conversații cu Dumnezeu

Știu că mulți dintre voi ați citit măcar una dintre cărțile lui Neale Donald Walsch, dar poate nu ați văzut...

Închide