3 modalitati prin care îți poți crește inteligența socială

0

Inteligența, sau IQ-ul, este, în mare parte, dobândită prin naștere, iar genetica, în cazul ei, joacă un rol important. Pe de altă parte, când vorbim despre , ne referim la experiențe și trăiri, eșecuri și succese, prin intermediul cărora ne aprofundăm cunoașterea de sine și învățăm să gestionăm mai sănătos situațiile cu care ne confruntăm.
Mulți s-ar întreba care mai este necesitatea acestei inteligențe sociale și de ce avem nevoie de ea, mai ales dacă nivelul IQ-ului este peste medie? Răspunsul este simplu: trăim într-o societate, cu bune și cu rele și suntem înconjurați de diverse tipologii de oameni. Iar ca interacțiunea să se producă în condiții optime, este necesar să știi cum să acționezi, cum să pui problema și mai ales cum să te integrezi.

Începe prin a acorda mai multă atenție celor din jurul tău

La început s-ar putea să depui efort, mai ales dacă ești genul introvertit. Implică-te în conversații off și on-line, studiază-i pe cei care sunt mai ”îndrăzneți” și, de ce nu, încearcă să fii mai atent la partea de ascultare activă.
Capacitatea de a fi sociabil este esențială pentru supraviețuire, în special pentru cei care-și doresc să atingă succesul profesional și personal. Indiferent de domeniul profesional în care activezi, inteligența socială este apreciată și observată imediat. De aceea, dacă îți dorești să bifezi și la acest capitol, trebuie să practici câteva obiceiuri care te vor ajuta să aprofundezi și să-ți extinzi capacitatea de a te conecta cu ceilalți oameni.

1. Empatizează

Crearea unui sentiment de conexiune socială poate începe ca o căutare privată, personală. Simpla conștientizare a emoțiilor persoanei de lângă noi, activează procesul inteligenței sociale. Suntem construiți să reperăm rapid câteva indicii care ne-ar putea ajuta să ne conectăm mai bine cu persoanele de lângă noi. Astfel, capacitatea noastră de a observa expresia feței, tonul vocii sau limbajul trupului, ne permit o analiză și o conexiune socială cu partenerul de conversație, bazată pe propria intuiție. De altfel, empatia nu numai că ne aduce mai aproape de o comunicare socială armonioasă, dar ajută și la buna funcționare a sănătății psihice.
Un desfășurat în Arkansas, SUA, a scos în evidență faptul că arta amplifică gradul de empatie al oamenilor. Studiul a presupus ca un grup de elevi să facă turul unui muzeu și să descrie ulterior cinci picturi vizionate. Față de elevii care nu fuseseră implicați în vizitarea muzeului, participanții la studiu au dovedit calități empatice mai mari și o schimbarea pozitivă în percepția asupra vieții.

2. Zâmbește

O conexiune socială imediată începe prin gesturi, și nu prin cuvinte. discret poate fi tradus ca fiind un semnal universal de prietenie. Gestul nu necesită măsuri complementare, însă invită simultan la cunoaștere și un schimb reciproc de idei. În momentul în care zâmbești, creierul eliberează așa numiții homoni ai stării de bine, care plasează corpul într-o stare de relaxare. Concomitent, acest act de prietenie semnalează lipsa amenințării și îi activează și destinatarului aceiași hormoni ai stării de bine. În acel moment, te conectezi și îi permiți creierului să stabilească și să creeze o conexiune mai profundă sau dimpotrivă să te elibereze de legătura în cauză.

3. Observă

O modalitate extrem de interesantă și de eficientă în îmbunătățirea inteligenței sociale o reprezintă și procesul, denumit de specialiști ”oglindire”. Mai exact, vorbim de procesul în care individul se simte mult mai atras și mai confortabil cu persoanele care par similare cu el însuși. Acest lucru poate însemna că respectivul se simte confortabil fie cu modul de gândire, fie cu ideile sau concepțiile de viață ale celui cu care se ”oglindește”. Tocmai de aceea, indifferent de împrejurare, caută compania celor ”cu care te poți privi în oglindă”. Dialogul și conversația vor fi mult mai relaxante, iar starea de spirit va fi una pozitivă.

Beneficiile îmbunătățirii inteligenței sociale

Inteligența socială e necesară tuturor oamenilor, indiferent de domeniul profesional în care activează. Să nu uităm cât de importantă este socializarea, nu numai pentru dezvoltarea intelectuală, ci și pentru sănătatea psihică și emoțională. De aceea, o persoană deschisă unei astfel de abordări va beneficia de mult mai multe avantaje față de una care nu rezonează cu acest proces.
Un prim beneficiu al îmbunătățirii inteligenței sociale ar fi dezvoltarea pe plan profesional. Persoanele care au această aptitudine sunt mult mai deschise noilor provocări, sunt mult mai sigure pe ele și reușesc să se afirme într-un grup de indivizi.
De asemenea, persoanele care posedă o astfel de aptitudine, sunt mai hotărâte și mai determinate, iau decizii mult mai repede și reușesc să comunice cu oameni care aparțin și altor clase sociale.

Creative Commons License
3 modalitati prin care îți poți crește inteligența socială by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Crucea celtică, între religie și știință

Cunoscută și sub denumirea de Crucea lui Odin, Crucea celtică a fost de-a lungul timpului intens analizată și comentată, atât...

Închide