Cercetatorii au creat o unda tractoare din apa

0

Cerectatorii australieni au proiectat un generator de unde cu intentia de a manipula un obiect plutitor. Asa numita „unda tractoare” a putut controla miscarile unei mingii de ping-pong intr-un bazin cu apa, producand un anumit tip de unde, incluzand in experiment si miscarea impotriva directiilor valurilor. Numele este inspirat din literatura Sci Fi, in care asemenea aparate erau folosite pentru a manipula obiectele de la distanta.

Cercetatori de la Australian National University din Canberra, care si-au publicat rezultatele studiilor in revista Natura, cred ca unda lor tractoare are potentialul de a isi gasi o sumedenie de aplicati practice. In special, inventia ar putea aduce noi moduri de rezolvare a problemelor de poluare marina, precum deversarile de petrol sau resturile plutitoare. Ar putea de asemenea folosita pentru manipularea barcilor mici si pentru salvarile navelor din accidente navale. 

Dr. Horst Punzmann, persoana care a condus studiul, impreuna cu echipa sa, a folosit o camera video extrem de rapida pentru a inregistra miscarile apei intr-un bazin, apoi a gasit frecventa viteza si amplitudinea necesara a undelor pentru a tine mingea de ping-pong pe un traseu si pentru a ii controla miscarea. In acelasi timp, suprafata a fost acoperta cu particule plutitoare de control, pentru a urmari directia curentilor suprafetei de apa si pentru a a ii diferentia de modelele valurilor propriu zise.

tractor-beam-1050x705

Fotografie: Australian National University

“Putem face orice suprafata sa mentina orice obiect plutitor si apoi sa ii dam si o directie”, spune Prof Michael Shats, cel mai in varsta participant la studiu. „Aceste suprafete ar putea fi vortexuri sau jeturi in sus sau in jos – exista o varietate de configuratii de curgeri„.

In acelasi timp, nu exista un model matematic care poate explica fenomenul, in ciuda faptului ca este destul de usor de reprodus. „Este una dintre marile probleme nerezolvate ale omenirii, insa oricine in cada de baie o poate reproduce„, spune Punzmann intr-o declaratie de presa. „Am fost extrem de surprinsi ca nimeni nu a mai punctat acest fenomen pana acum„. 

“Am reusit sa gasim modul in care crearea valurilor poate forta un obiect plutitor sa se miste impotriva directiei valurilor”.

Am realizat ca miscarea particulelor pe o suprafata, determinata de catre valuri, este mult prea complexa pentru a fi expusa de vreo teorie actuala” a adaugat Profesor Shats.

sursa: themindunleashed.org/2014/08/water-tractor-beam-can-manipulate-floating-objects-distance.html

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
La prima vedere pare o fotografie frumoasa, insa daca te uiti mai bine…

Acest tip de lucrare va va face sa va ganditi serios la ceea ce vedeti. picteaza la un nivel de...

Închide