Cand cunoasterea dauneaza grav evolutiei

22

Calatorind prin noianul de informatii new-age, de spiritualitate, de dezvoltare personala, despre motivare, credinta, succes in viata, legea atractiei, terapii neconventionale, tehnici de meditatie, samanism, reiki si multe altele pe care nu le mai enumar, pe calatorul sincer interesat de adevar il pasc niste riscuri de mai mare dragul. Le voi enumera aici, cu liniuta, fara pretentia de a le fi identificat pe toate:

1. Sindromul colectionarului
Se manifesta indeosebi in prima faza dupa momentul de salt in constiinta, cand apare convingerea ca lumea subtila exista. Apare pe fondul unei sete de cunoastere, a paradigmei „sunt mic, nu stiu nimic”, care determina individul sa vrea sa acumuleze cat mai multa cunoastere din exterior, citind mult, din arii diverse, mergand la multe cursuri, initieri, seminarii, terapii de grup, meditatii, retrageri diferite. Acesta colectioneaza stari placute, cunoaste multi oameni asemenea lui si primeste informatii noi, multe din adevar, dar, in exces, privandu-l pe acesta de la a-si asculta propria voce, ghidul sau interior, obosindu-i mintea ce nu poate cuprinde atat de multa informatie si cheltuindu-i acestuia o felie importanta de timp, in care putea sa aprofundeze pe singura cale posibila: cea interioara.

2. Sindromul nehotaratului
Apare ca urmare a unor paradigme de tip „sa nu-l supar pe Dumnezeu” , „toate caile trebuie cercetate”, „adevarul se gaseste cu efort”. Cei ce-l manifesta sunt cei ce se bazeaza foarte mult pe ratiune, paradoxul in care se afla este ca, pe masura ce cauta, pe ce se indeparteaza: toti cei ce s-au realizat, eliberat, desavarsit, au facut-o prin credinta intr-o singura cale, prin adancirea interioara. Adevarul este intodeauna langa noi, simplu, la o respiratie, la un gest, la o atitudine distanta.

3. Sindromul elitistului
Apare, de regula, pe calea individului, la momentul cand acesta s-a hotarat la una dintre cai, practici spirituale, indiferent care ar fi aceea. Acesta se recunoaste pe sine in cei ce ii impartasesc credinta sau sistemul de credinta, identificandu-se cu acesta. Impreuna, acestia formeaza un fel de ciorchine etans, in care ai acces doar daca te eliberezi de orice alta credinta sau perspectiva neconforma dogmei. Individul se simte protejat, se simte inteles, abandonand orice cautare suplimentara, imbratisand cu totul respectivul sistem de credinta, indiferent daca este raspandit in masa, sau nu. „Noi stim mai bine, cine nu-i cu noi e impotriva noastra”. Fiinta devine impermeabila, inchisa in acele cutume, ce sunt, de multe ori, facute pentru o evolutie temporara, in grup, uitand ca nu a existat in istorie vreo eliberare in grup, in acelasi timp, ci doar grupuri de fiinte ce s-au sprijinit reciproc, in timpul vietii, practica insa fiind tot interioara.

4. Sindromul invatatorului
 Daca tot a citit 1000 de carti, a luat 10 initieri si a mers in tari indepartate, se cheama ca este intelept, nu? Si atunci, e nevoie sa ii ajute si pe cei de langa el, sa primeasca lumina cunoasteriiChiar daca nu s-a eliberat. Chiar daca simte ca e mult mai mult de atat si ca parca tot nu este fericit nici luandu-si acest rol de invatator. Si uite asa, individul se opreste la jumatatea drumului, alimentat de dorinta de recunoastere, aratandu-le tuturor drumul pana la locul in care se afla pe munte, dar uitand sa continue si el sa urce.

5. Sindromul afaceristului
 In toate marile cai spirituale, exista doua stari pe care le poate avea omul, in plan manifest: cea normala, a lumii, cu rolurile sale aferente si cea de renuntare la roluri (fie ca e pustnicul din crestinism sau sannyasinul din hinduism, etc). Cand omul a observat ce presupune renuntarea la roluri si la tot, fara a fi fost pregatit suficient pentru asta, se intoarce in lumea dependentelor materiale, incearca totusi sa ramana aproape de latura spirituala. Astfel, acesta face un lucru catalogat in Statele Unite ca fiind guru-business, vanzand cunoasterea acumulata pentru a-si alimenta teama de abandonare totala.


 

 

 

 Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt. Clipa de clipa. Doar ca mai uit, insa, cateodata... Ca si tine:) Si, pe calea catre reamintire, inteleg ca totul este déjà in mine. Ca totul este infinit mai frumos, complet, armonios si perfect decat imi pot imagina, de la un tomberon de gunoi pana la un rasarit fabulos. Aici si acum sunt un mic semafor pentru particulele de lumina de care ma ciocnesc, amintindu-mi, odata cu ele, ca nu e nimic de modificat. Doar de observat. Doar de savurat.

22 de comentarii

 1. Multumesc pentru comentariile voastre. Sunt un bun combustibil pentru a ma reapuca de scris:)

 2. Intradevar, un articol care concentreaza o parte din raspunsurile pe care le caut….Multumesc

 3. Minunat articol! cred ca ma situez in prima categorie:). Am „colectionat atata informatie” incat….m-am blocat! Sper sa ma dezmeticesc:)

 4. Daca te-ai observat deja, e clar ca te-ai si dezmeticit. Drum bun, lipsit de excesul de carje :)

 5. cred ca mai sunt si altele:
  – intrarea sub influenta unui „guru” care te manipuleaza
  – neaplicarea/neexperimentarea teoriilor aflate. amanarea practicii pana candva: „la pensie o sa am timp destul”
  Pe scurt limitarea la o cunoastere teoretica, seaca dar infatuanta pentru ego.

 6. Bogdan nuanţele vieţii sunt practic infinite, ideea e să le vedem la adevărata lor valoare – ca ajutor oferit – şi să le folosim ca atare.
  Reperele de mai sus sunt extracţia naturală a experienţei lui Valentin în această direcţie şi normal oglindesc ceea ce el ESTE.

 7. Inca din primele momente cind in urma unei experiente personale am putut sa imi vindec bolile de care am suferit (ce la rindul lor au fost create de propria mea ignoranta fata de energiile corpului) si cind am simtit ca as avea ceva de spus – nimeni nu dorea sa auda asa ceva. Si astfel, aproape 7 ani am continuat sa imi dezvolt aceasta experienta. Doar recent a inceput sa para a fi utila. E doar o experienta de vindecare care nu are nimic comun cu spiritualitatea. Am citit carti, am fost si la cursuri dar nu m-am dezvoltat spiritual, doar am vindecat citeva boli.

 8. Cristi, orice moment de experienţă înseamnă dezvoltare spirituală, pentru că toate manifestările sunt în esenţă activităţi ale spiritului. Nu se poate altfel. Tu ai avut de trăit şi experimentat această experienţă, alţii o alta. În momentul în care conştientizezi cu adevărat acest fapt ca adevăr imuabil se schimbă întreaga privelişte a vieţii. Ai observat ce fericiţi sunt toţi acei guru în poze? Te-ai întrebat de ce?

 9. M-am oprit la titlu,si te intreb pe tine cel care l-ai ales:
  De cand adevarul dauneaza evolutie?Sau daca adevarul dauneaza evolutiei,atunci minciuna este cea care construeste?

 10. Ionuc, e de dorit sa faci distinctia intre adevar si cunoastere. Adevarul este de multe ori diferit de cunoastere. Iar adevarul se atinge prin starea interioara de a fi, nu prin cautari zadarnice in afara.

 11. Valentin! Multumesc mult!Am fost dar nu mai sunt printre colectionari.Articolul tau confirma si i-mi da o si mai mare certitudine asupra directiei care o urmez. Cu salutari prietenesti Alexandru

 12. Parerea mea e ca totul e relativ ….deci si cunoasterea….Indiferent de cati au „suferit” de aceste sindroame sau de cati vor suferi trebuie sa constientizeze ( sa constientizam) ca mereu vor ajunge de unde au plecat, de la elementlul generator : INIMA. Asa ca daca iubesti, cu siguranta vei avea parte si de cunoastere …..in toate formele ei:)
  Pace si armonie…..

 13. Valentin ,am citit si recitit articolul tau …de anul trecut pana acum….de multe ori . Personal a-ti multumesc,
  m-ai ajutat sa a-mi formez raspunsuri la unele din cautarile mele..Divinul e atat de aproape de om, ca nu are nevoie de cautari zadarnice…prin cunoasterea starii interioare poti cunoaste adevarul. Salutari

 14. Mulțumesc! Sfaturi minunate! Exact atunci când trebuie au venit.O săptămână binecuvântată!

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
PRIN VIZORUL SUFLETULUI – mana a doua

După cum vă povesteam, primele două sectoare de cerc ale săptămânii le vom aloca de acum încolo, nu exclusiv dar...

Închide